Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ εξελίχθηκε τελικά σε μία από τις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές συναλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ στην ελληνική αγορά, με τις συνολικές προσφορές να κινούνται μεταξύ 14 και 16 δισ. ευρώ, δηλαδή υπερκάλυψη άνω των 3,5 φορές σε σχέση με τον τελικό στόχο άντλησης κεφαλαίων. Η εταιρεία αποφάσισε τελικά να αντλήσει 4,25 δισ. ευρώ, αυξάνοντας τον αρχικό σχεδιασμό των 4 δισ. ευρώ, καθώς η ζήτηση από τα διεθνή χαρτοφυλάκια ήταν πολύ ισχυρότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις. Η τελική τιμή διάθεσης διαμορφώθηκε στα 18,63 ευρώ ανά μετοχή, επίπεδο που ουσιαστικά αντιστοιχεί σε μηδενικό discount σε σχέση με την τιμή της μετοχής πριν από την ανακοίνωση της ΑΜΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων προήλθε από ξένους θεσμικούς επενδυτές, καθώς περίπου το 85% της έκδοσης κατευθύνθηκε μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης στο εξωτερικό, ενώ μόλις το 15% αφορούσε τη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα.
Στο βιβλίο προσφορών εμφανίστηκαν μεγάλα διεθνή infrastructure funds, ενεργειακά χαρτοφυλάκια, καναδικά pension funds, sovereign funds από τη Μέση Ανατολή, αλλά και αμερικανικά long-only επενδυτικά σχήματα που επενδύουν σε εταιρείες ενέργειας και υποδομών. Παράλληλα, συμμετοχή είχαν και ήδη υφιστάμενοι μέτοχοι της ΔΕΗ, με την αγορά να αναφέρει ότι ενδιαφέρον εκδηλώθηκε και από επενδυτικά κεφάλαια που συνδέονται με την CVC Capital Partners. Καθοριστικό στοιχείο της συναλλαγής είναι η στάση του Ελληνικού Δημοσίου. Μέσω της Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, το κράτος αποδέχεται ουσιαστικά dilution (μείωση) της συμμετοχής του, προκειμένου να ενισχυθεί η διεθνής διασπορά της μετοχής και να μπουν νέα ισχυρά ξένα κεφάλαια στον όμιλο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά την ολοκλήρωση της αύξησης, το ποσοστό του Δημοσίου θα διαμορφωθεί περίπου στο 33,4%, από υψηλότερα επίπεδα πριν από την έκδοση των νέων μετοχών.
Η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΔΕΗ θεωρούν ότι η μείωση του κρατικού ποσοστού αντισταθμίζεται από την τεράστια ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης της εταιρείας και από τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί ένα γιγαντιαίο επενδυτικό πρόγραμμα τα επόμενα χρόνια. Τα 4,25 δισ. ευρώ που συγκεντρώθηκαν θα κατευθυνθούν κυρίως σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ηλεκτρικά δίκτυα, αποθήκευση ενέργειας, data centers και διεθνή επέκταση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Ακολουθεί η κατανομή των νέων μετοχών
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας «βιβλίου προσφορών» ακολουθεί πλέον η τελική κατανομή των νέων μετοχών, η πιστοποίηση της καταβολής των κεφαλαίων και στη συνέχεια η έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων τίτλων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, γεγονός που θα καθορίσει και τη νέα μετοχική ισορροπία στη ΔΕΗ. Τα τελικά στοιχεία να δείχνουν ότι η συνολική ζήτηση εκτοξεύθηκε πάνω από τα 18 δισ. ευρώ. Η έκδοση υπερκαλύφθηκε πάνω από 4 φορές, επιβεβαιώνοντας το ισχυρό διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για τον όμιλο.
Στην ελληνική αγορά, το βιβλίο προσφορών ξεπέρασε με άνεση το 1 δισ. ευρώ, ενώ η διαδικασία κατανομής των νέων μετοχών αναμένεται να οριστικοποιηθεί αύριο. Η ισχυρή συμμετοχή τόσο διεθνών όσο και εγχώριων θεσμικών επενδυτών αποδίδεται στη βελτιωμένη εικόνα του ισολογισμού της εταιρείας, αλλά και στον ρόλο της στη νέα ενεργειακή αγορά. Μεταξύ των μεγάλων διεθνών ονομάτων που συμμετείχαν στην ΑΜΚ συγκαταλέγονται οι BlackRock, Blackstone, η Qatar Investment Authority, καθώς και η Capital Group, μαζί με σημαντικούς Έλληνες εφοπλιστές και επιχειρηματίες.
«Ρίχνει» ίδιες μετοχές στη ζήτηση
Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, η ΔΕΗ προχωρά σε αξιοποίηση ιδίων μετοχών, επιχειρώντας να ικανοποιήσει μέρος της αυξημένης ζήτησης και να περιορίσει τον κίνδυνο δυσαρέσκειας επενδυτών. Από το σύνολο των 22,85 εκατ. ιδίων μετοχών, εξετάζεται η διάθεση μέρους τους σε ξένους επενδυτές, στην ίδια τιμή διάθεσης των 18,63 ευρώ. Ωστόσο, δεν προβλέπεται να διατεθεί το σύνολο των ιδίων μετοχών, ενώ κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν ότι το τελικό ποσό της αύξησης, ύψους περίπου 4,25 δισ. ευρώ, έχει «κλειδώσει» και δεν αλλάζει, ανεξαρτήτως της υπερβάλλουσας ζήτησης.
Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η εικόνα και στην εγχώρια συμμετοχή, όπου το 15% της έκδοσης αντιστοιχεί σε περίπου 13 εκατ. μετοχές, την ώρα που οι εγγραφές έχουν φτάσει έως και τα 55 εκατ. μετοχές, δηλαδή πολλαπλάσια κάλυψη. Συνολικά, το ελληνικό βιβλίο έχει δεχθεί προσφορές που ξεπερνούν το 1,026 δισ. ευρώ, ενώ κατά το κλείσιμο του book building στελέχη της αγοράς εκτιμούσαν ότι η τελική ζήτηση θα διαμορφωθεί ακόμη υψηλότερα, πιθανόν πάνω από τα 17 δισ. ευρώ

