Επί παντος επιστητού

ΚΑΤΕΒΑΖΕΙ ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ ΤΟ RRF. ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ 2024

του Γιάννη Χαλαβαζή

Οι δηλώσεις του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα για την απορροφητικότητα των πόρων του RRF προσομοιάζουν με SOS για την Κυβέρνηση.

Με βάση τις προβλέψεις του προϋπολογισμού στο τέλος του χρόνου πρέπει να πέσουν στην αγορά 3,6 δισ. ευρώ, όμως η μέχρι σήμερα πορεία δείχνει μεγάλη επιβράδυνση, που δεν εγγυάται την επίτευξη του στόχου.

Αν δούμε την πορεία του 2023, όπου είχε μπει στόχος για πόρους 3,6 δισ. ευρώ και τελικά δεν ξεπεράσαμε τα 2 δισ. ευρώ, τίποτα δεν προϊδέαζε ότι το 2024 θα πηγαίναμε σχεδόν σε διπλάσιο ρυθμό απορρόφησης για να «ρεφάρουμε». Το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς άρχισε με τον ίδιο χαμηλό ρυθμό. Απορροφήσαμε μόλις 450 εκατ. ευρώ, μόλις 150 εκατ. ευρώ το μήνα.

Τα στοιχεία Απριλίου και Μαΐου επιβεβαίωσαν την ίδια και χειρότερη πορεία. Απορροφήθηκαν μόλις 250 εκατ. ευρώ. Με αυτό τον ρυθμό ο στόχος για το 2024 είναι πρακτικά αδύνατον να επιτευχθεί με αποτέλεσμα τις δηλώσεις Στουρνάρα. Αν συνυπολογίσουμε ότι ο δημόσιος τομέας θα κατεβάσει ταχύτητα μέχρι και τα μέσα του Σεπτέμβρη, απολύτως τίποτα δεν συνηγορεί ότι στο τελευταίο τετράμηνο θα ανατραπούν τα πάντα, ώστε ο στόχος της Κυβέρνησης να επιτευχθεί. Επίσης οι Ευρωεκλογές και οι αλλαγές που θα γίνουν από την αλλαγή συσχετισμών στο Ευρωκοινοβούλιο, θα προξενήσουν τις καθιερωμένες δυσλειτουργίες μέχρι να συγκληθούν «σώματα» της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Δυστυχώς για το 2024 στο σύνολο της Οικονομίας δεν θα πέσουν οι προβλεπόμενοι πόροι και ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί.

close menu