Η αλλαγή διοίκησης στο Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) δεν αφορά μόνο τη διαδοχή προσώπων. Για την αγορά πληροφορικής σημαίνει καταλυτική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο είχε μάθει να προσεγγίζει το Κέντρο και να αναζητά ρόλο στα νέα αμυντικά τεχνολογικά προγράμματα. Η αποχώρηση του Παντελή Τζωρτζάκη είναι σημαντική ακριβώς και γι’ αυτόν τον λόγο. Ο Παντελής Τζωρτζάκης είχε άμεση γνώση της αγοράς πληροφορικής, των επιχειρήσεων και του τρόπου λειτουργίας του τεχνολογικού οικοσυστήματος. Η παρουσία του είχε δημιουργήσει έναν συγκεκριμένο τρόπο επικοινωνίας και άμεσης προσέγγισης μεταξύ ΕΛΚΑΚ και αγοράς. Η αλλαγή της κορυφής της Διοίκησης του ΕΛΚΑΚ, τουλάχιστον για ένα σημαντικό διάστημα, αναμένεται να αλλάξει ριζικά και τους διαύλους επικοινωνίας.
Παράλληλα, η νέα διοίκηση αναμένεται να αλλάξει τις μέχρι σήμερα διαδικασίες και να θέσει νέους στόχους με βάση τις κατευθύνσεις του υπουργού Αμυνας. Επομένως, η αγορά δεν θα πρέπει να θεωρεί δεδομένο ούτε το μοντέλο συνεργασίας που γνώρισε μέχρι σήμερα ούτε τις προτεραιότητες με τις οποίες θα αξιολογούνται οι προτάσεις και οι τεχνολογικές λύσεις. Η εξέλιξη αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία και για μια δεύτερη προσδοκία που έχει καλλιεργηθεί στην αγορά πληροφορικής: ότι η άμυνα μπορεί να αποτελέσει άμεσα μια μεγάλη νέα πηγή εσόδων. Η πραγματικότητα φαίνεται πιο σύνθετη. Οι ανάγκες είναι μεγάλες και οι ευκαιρίες υπαρκτές, όμως η μετατροπή μιας τεχνολογικής λύσης σε αμυντικό προϊόν, επιχειρησιακή εφαρμογή και τελικά σύμβαση δεν γίνεται σε σύντομο χρόνο.
Έτσι, η αγορά ψηφιακών υπηρεσιών μπαίνει σε μια νέα φάση αναμονής και επαναπροσέγγισης του ΕΛΚΑΚ.
Μέχρι να αποτυπωθούν οι νέες διαδικασίες και οι νέοι στόχοι, πολλά από όσα θεωρούνταν μέχρι σήμερα δεδομένα, θα πρέπει να «ξαναδιαβαστούν». Και μαζί τους θα χρειαστεί να καθοριστεί εκ νέου και ο χρόνος στον οποίο η άμυνα μπορεί να μετατραπεί από προσδοκία σε έσοδα.


