Αρθρογραφία

Η ΔΕΗ ο νέος επίσημος παίκτης στις τηλεπικοινωνίες. Μετέχει στη σύσκεψη για τις Τηλεπικοινωνίες υπό τον Παπαστεργίου

του Γιάννη Χαλαβαζή

Σήμερα, Τρίτη 19 Μαρτίου, έχει προγραμματιστεί συνάντηση υπό τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, με τους διευθύνοντες συμβούλους του ΟΤΕ, Μιχάλη Τσαμάζ, της Vodafone, Χάρη Μπρουμίδη και της Nova, Παναγιώτη Γεωργιόπουλο, στην οποία έχει κληθεί ανώτατος εκπρόσωπος της ΔΕΗ, κίνηση που την «χρίζει» και επισήμως ως πάροχο τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

Η συνάντηση πραγματοποιείται στον απόηχο της κλιμακούμενης φημολογίας περί άμεσης εισόδου της ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνίες και δηλώσεων του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τις οποίες εμμέσως και σαφέστατα έθεσε θέμα για την κατάσταση που επικρατεί στις ελληνικές τηλεπικοινωνίες με έναρξη την επίσκεψή του στην Εκθεση MWC στη Βαρκελώνη.

Οι δηλώσεις Παπαστεργίου στην Βαρκελώνη έθεσαν και επίσημα το γεγονός που είναι εδώ και μήνες μέγα θέμα στην επιχειρηματική και οικιακή αγορά ευρυζωνικών υπηρεσιών. Χαμηλές ταχύτητες, μέτρια ποιότητα υπηρεσιών, αργός ρυθμός υλοποίησης υποδομών και δίκτυα που δεν λένε να καλύψουν ακόμη και περιοχές του κέντρου των Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, τέλμα στη λειτουργία του κρατικού δικτύου «Σύζευξις» και σειρά άλλων χρόνιων προβλημάτων. Οι ελληνικές τηλεπικοινωνίες, έτσι όπως έχουν δομηθεί επιχειρηματικά αποτελούν ανασχετικό παράγοντα στην επιτάχυνση της ψηφιακής ανάπτυξης της χώρας και έχουν φέρει τη χώρα στις τελευταίες θέσεις των ευρωπαϊκών κατατάξεων παρά τις φιλότιμες προσπάθειες ενός παρόχου που έχει σηκώσει το βάρος των επενδύσεων, των υλοποιήσεων στα δημόσια έργα πληροφορικής και πρωταγωνιστεί σε καινοτομικές εφαρμογές. Η υστέρηση των ελληνικών τηλεπικοινωνιών, πάντα σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, επιβαρύνεται και με τον άγνωστο ρυθμό ολοκλήρωσης των έργων στα δίκτυα οπτικών ινών στην Επικράτεια της χώρας, καθώς δεν είναι γνωστό το ποσοστό και ο ρυθμός υλοποίησης των δικτύων οπτικών ινών.

Παράλληλα σωρεύονται οι αντιδράσεις των παραγωγικών τάξεων, (ΕΔΩ δηλώσεις της κας Λουκίας Σαράντη
https://ictweekly.gr/portfolio/ict-weekly-104/

κατάσταση των τηλεπικοινωνιών) ειδικά στην Περιφέρεια, για το ρυθμό υλοποίησης των δικτύων οπτικών ινών, αλλά και άλλα επακόλουθα αποτελέσματα από άλλες πολιτικές και υπηρεσιακές πλευρές, που έχουν σχέση με την ποιότητα και τον χρόνο της παράδοσης των έργων πληροφορικής μέσα στα σημερινά χρονικά όρια του RRF.

Η «οπτική» απάντηση της ΔΕΗ

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΗ η εταιρεία FiberGrid, εταιρεία του Ομίλου ΔΕΗ, έχει αναλάβει την ανάπτυξη και λειτουργία πανελλαδικού δικτύου οπτικών ινών μέχρι το σπίτι έως και το 2025 με συνδρομητές πάνω από 1,5 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Με το δίκτυο Fiber to the Home της ΔΕH FiberGrid να έχει φτάσει ήδη σε 140 χιλιάδες κατοικίες σε 12 δήμους της Αττικής σε μόλις 10 μήνες, η εταιρεία ανέθεσε με διαγωνιστική διαδικασία σε 12 αναδόχους την κατασκευή δικτύου Fiber to the Home σε επιπλέον περιοχές στην Αττική και σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Βόλο, Καλαμάτα, Λάρισα, Ιωάννινα, Κόρινθο, Τρίκαλα, Κοζάνη, Βέροια, και Μεγαλόπολη. Οι περιοχές έχουν επιλεγεί με βάση μεταξύ άλλων την πληθυσμιακή κάλυψη και την έλλειψη υποδομών FTTH.

Στόχος της ΔΕH FiberGrid είναι το δίκτυο FTTH να φτάσει σε 500 χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο τέλος του 2024 και σε 1,7 εκατ. το 2025 στις παραπάνω περιοχές. Συνολικά, ο στόχος του Ομίλου ΔΕΗ είναι να προσφέρει κάλυψη με οπτική ίνα μέχρι την κατοικία σε 3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα μέχρι το 2030 με επενδύσεις περίπου 680 εκατ. ευρώ στην τρέχουσα διετία. Η αρχιτεκτονική του δικτύου που κατασκευάζει η ΔΕH FiberGrid αντιστοιχεί μία οπτική ίνα ανά συνδρομητή μέχρι το σημείο συγκέντρωσης (καμπίνα) εξασφαλίζοντας την μελλοντική επεκτασιμότητα του δικτύου και δίνοντας στους παρόχους την δυνατότητα υπηρεσίας σκοτεινής ίνας (dark fiber).

Κυβερνητικό «Ok» για άμεση επιτάχυνση

Η κατάσταση στις τηλεπικοινωνίες έχει απασχολήσει εδώ και καιρό το κυβερνητικό επιτελείο και παρά τις υποσχέσεις και ανακοινώσεις για νέες επενδύσεις ο ρυθμός υλοποίησης των έργων δεν είναι ανάλογος του απαιτούμενου ρυθμού για την μετάβαση της χώρας την «ψηφιακή ωριμότητα». Με χαμηλό επίπεδο τηλεπικοινωνιών, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες παρόχων που πασχίζουν να βρουν σταθερή επιχειρηματική δομή μετά από συνεχείς μετοχικές αλλαγές, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα προσελκύσει νέες και ισχυρές επενδύσεις σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας με όπλο τις τηλεπικοινωνίες και θα δώσει στον απλό καταναλωτή υπηρεσίες αντίστοιχες των ευρωπαϊκών σε προσιτές τιμές.

Η πεποίθηση ότι στους τρεις των τηλεπικοινωνιών έπρεπε να μπει «σφήνα» νέος και ισχυρός ανταγωνιστής ήταν καθολικό αίτημα ισχυρών επιχειρηματικών κύκλων σε όλη την Ελλάδα, καθώς η Περιφέρεια της χώρας έτρεχε με «τηλεπικοινωνιακό «αραμπά». Έτσι η είσοδος της ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνίες λόγω οικονομικής και επενδυτικής ευρωστίας, αλλά και πανελλαδικού δικτύου ήταν μονόδρομος.

Γρίφος οι επόμενες εξελίξεις

Η μεσοπρόθεσμη αξιοποίηση και εκμετάλλευση του δικτύου οπτικών ινών της ΔΕΗ δεν είναι εύκολη και απλή υπόθεση, ώστε οι πάροχοι, ο OTE, η Vodafone και η Nova, να αγοράσουν υπηρεσίες στη χονδρική από την FiberGrid για την επιτάχυνση παροχής βελτιωμένων υπηρεσιών ευρυζωνικότητας. Καθώς είναι πολύ νωρίς να προεξοφληθούν εξελίξεις από την απουσία σχετικών συμφωνιών με την ΔΕΗ, υπάρχουν ήδη προχωρημένες διαπραγματεύσεις για συμφωνίες του ΟΤΕ με Vodafone και Nova για την αγορά υπηρεσιών στη χονδρική και πιθανόν με αποκλειστικότητα.

Άλλο δισεπίλητο πρόβλημα είναι η κάλυψη στις «άγονες» περιοχές χωρίς μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον. Μπορεί το χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ έργο του Ultra Fast Broadband (UFBB) να έδινε κάποιες λύσεις, όμως δεν έχει διασφαλιστεί ότι η ηπειρωτική και νησιωτική χώρα θα έχουν ικανοποιητικό επίπεδο ευρυζωνικών υπηρεσιών με βάση τα ευρωπαϊκά «κεκτημένα». Η υπογραφή σχετικής σύμβασης με τον ΟΤΕ και η υπό εκκρεμότητα υπογραφή σύμβασης εκτέλεσης για το μεγαλύτερο τμήμα του έργου μεταξύ της κοινοπραξίας Τέρνα Ενεργειακή και Grid Telecom και πάλι δεν διασφαλίζει ότι τα χρονικά όρια θα τηρηθούν και το επίπεδο ολοκλήρωσης του μεγάλου αυτού έργο θα είναι ικανοποιητικό και στο επιθυμητό κόστος.

Τελειώνει η «περίοδος της μνηστείας»

Το κυρίαρχο πρόταγμα στις τηλεπικοινωνίες είναι ότι η «περίοδος της μνηστείας» με τις υποσχετικές των επενδύσεων που «θα» αναβαθμίσουν το επίπεδο των ευρυζωνικών υπηρεσιών στην Ελλάδα, η οποία ατυχώς παραμένει ουραγός στις ευρωπαϊκές ψηφιακές αξιολογήσεις βαίνει προς το τέλος της. Μπορεί οι τρεις κυρίαρχοι πάροχοι να έχουν σειρά χρόνιων αιτημάτων και προβλημάτων προς επίλυση όπως π.χ οι φόροι που κάνουν ακριβότερες τις τελικές τιμές, το καθεστώς φορολόγησης, η πειρατεία που μαστίζει τις υπηρεσίες ψυχαγωγίας, οι καθηλωμένες τιμές λιανικής που τελευταία πήραν σχετικές αυξήσεις παρά την απαγόρευση, η λειτουργία της ΕΕΤΤ που σε πολλά σημεία υποστηρίζεται ότι καθυστερεί υπερβολικά τους παρόχους.

Όμως είναι φανερό στους κυβερνητικούς κύκλους ότι υπάρχει «αδύναμος κρίκος» στην τηλεπικοινωνιακή «αλυσίδα» και ότι «αυτή η αγορά δεν προχωράει», όπως χαρακτηριστικά ανάφερε σε δημοσιογραφικό «πηγαδάκι» κυβερνητικό στέλεχος πρώτης γραμμής με την παρουσία σημαντικών εκπροσώπων στο περιθώριο σημαντικού Συνεδρίου πολιτικής χροιάς. Δεν σας αναφέρω τι ειπώθηκε για την φημολογούμενη (ο κόσμος τόχει τούμπανο!) αποχώρηση των σημερινών μετόχων της ΝΟVΑ στην εμπιστοσύνη που έδειξαν κυβερνητικοί κύκλοι στα λεγόμενά τους για τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα με αντίκρισμα και στην ανάθεση σημαντικών δημοσίων έργων πληροφορικής!

Είναι πλέον εμφανής η κυβερνητική απόφαση ότι ο ανταγωνισμός στις τηλεπικοινωνίες πρέπει άμεσα να ενταθεί, να αλλάξει ο σημερινός τελματωμένος ανταγωνισμός, να επιταχυνθούν οι επιχειρηματικές και κυρίως οι επενδυτικές κινήσεις στα δίκτυα οπτικών ινών, ώστε και οι αυξήσεις που ήδη έχουν μπει στις παρεχόμενες υπηρεσίες να αντιστοιχούν σε ποιότητα που να τις δικαιολογεί και κυρίως η ποιότητα των υπηρεσιών να συμβαδίζει με τα ευρωπαϊκά επίπεδα.

Εν ολίγοις . . .

«Μπήκαμε στον Υδροχόο» , όπως έλεγε ο αείμνηστος Νίκος Παπάζογλου.

close menu