Διάστημα

ESA: Ο «Ευκλείδης» θα δώσει απαντήσεις στα σκοτεινά μυστικά του Σύμπαντος

Εκτοξεύθηκε το ευρωπαϊκό τηλεσκόπιο «Ευκλείδης» από την ESA. Στόχος του να δώσει απαντήσεις στα πιο σκοτεινά μυστικά του σύμπαντος

Με επιτυχία εκτοξεύθηκε το Σάββατο 1η Ιουλίου από τον Διαστημικό Σταθμό Κέηπ Κανάβεραλ στη Φλόριντα το διαστημικό τηλεσκόπιο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος – ESA με την ονομασία «Euclid» φιλοδοξώντας να «ρίξει φως» στην επονομαζόμενη «σκοτεινή πλευρά» του Σύμπαντος».

Η εκτόξευση έγινε με πύραυλο Space X Falcon 9, της διαστημικής εταιρείας του Έλον Μασκ.

Έχοντας πάρει το όνομά του από τον αρχαίο Έλληνα μαθηματικό Ευκλείδη, το τηλεσκόπιο θα «σαρώσει» δισεκατομμύρια γαλαξίες  που καλύπτουν περισσότερο από το ένα τρίτο του ουρανού, με την ελπίδα να συλλέξει και να επεξεργασθεί πληροφορίες για τη σκοτεινή ύλη και την σκοτεινή ενέργεια, που σύμφωνα με το κοινά αποδεκτό υπάρχον μοντέλο περιλαμβάνουν απαντήσει για τη δημιουργία και την εξέλιξη του Σύμπαντος.

Υπενθυμίζεται πως παρατηρήσεις των τελευταίων δεκαετιών έχουν αποκαλύψει ότι λιγότερο από το 5% της ύλης του Σύμπαντος είναι υπό τη μορφή κανονικών ατόμων, ενώ μια πολύ μεγαλύτερη ποσότητα σκοτεινής ύλης φαίνεται να υπάρχει βάσει παρατηρήσεων και μετρήσεων στις κοσμικές δομές όπως οι γαλαξίες. Η ύλη αυτή δρα μέσω της βαρύτητας, αλλά είναι αόρατη.

Σημειώνεται ότι οι επιστήμονες επικαλούνται τη σκοτεινή ενέργεια για να εξηγηθεί η επιτάχυνση της διαστολής του Σύμπαντος.

Τα νέα δεδομένα  που θα συγκεντρώσει ο «Ευκλείδης» θα δώσουν χρήσιμες πληροφορίες χαρτογραφώντας τα σχήματα, τις θέσεις και τις κινήσεις δύο δισ. γαλαξιών, επιτρέποντας μια ακριβέστερη ματιά στις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά της σκοτεινής ύλης και της σκοτεινής ενέργειας.

close menu