Διάστημα

Υπογράφεται η σύμβαση μεταξύ υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Open Cosmos για την αγορά των πρώτων 7 ελληνικών δορυφόρων για 60 εκ. ευρώ

Η συμφωνία ύψους 60 εκατ. ευρώ προβλέπει την αγορά "αστερισμού" 7 δορυφόρων που θα χρησιμοποιηθούν σε Κτηματολόγιο, Έλεγχο ρύπανσης και αγροτικό τομέα

Υπογράφεται την Τρίτη (02/07) το απόγευμα η συμφωνία ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της εταιρείας Open Cosmos για την ανάπτυξη ενός αστερισμού παρατήρησης της Γης που αποτελείται από 7 δορυφόρους οι οποίοι θα παρέχουν καθημερινά εικόνες υψηλής ανάλυσης και πολύ υψηλής ανάλυσης. Τα δεδομένα που θα συλλέγονται από αυτόν τον αστερισμό θα χρησιμοποιούνται για το Κτηματολόγιο, την καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης και την αύξηση της γεωργικής αποδοτικότητας.

Οι επτά δορυφόροι του ελληνικού αστερισμού θα συλλέγουν δεδομένα από μια σουίτα οργάνων πολλαπλών αισθητήρων σε χαμηλή γήινη τροχιά, συμπεριλαμβανομένων οπτικών πολυφασματικών και υπερφασματικών καμερών πολύ υψηλής ανάλυσης, δέκτες Internet-of-Things (IoT) και Automatic Identification System (AIS), συμπληρωματικά με ενσωματωμένη τεχνητή νοημοσύνη, για μεγιστοποίηση της απόδοσης. Το πρόγραμμα θα παραδοθεί σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος και θα συμπληρώσει τα υπάρχοντα συστήματα όπως το EU Copernicus, ενώ θα είναι πλήρως συμβατό με τον αστερισμό του Ατλαντικού.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε: 

«Η Ελλάδα κάνει σημαντικά βήματα στο Διάστημα. Επενδύοντας τόσο σε διαστημικά προγράμματα αγοράς ικανοτήτων όσο και σε διαστημικά προγράμματα ανάπτυξης ικανοτήτων, στόχος μας είναι να τονώσουμε τις τοπικές διαστημικές βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας, να προωθήσουμε τη δημιουργία θέσεων εργασίας, να διατηρήσουμε τους εξειδικευμένους μηχανικούς και τους ειδικούς μας στο διάστημα στη χώρα και να προσελκύσουμε επιπλέον ταλέντα. Η ανάπτυξη δορυφορικής τεχνολογίας αιχμής θα καλλιεργήσει ένα βιώσιμο οικονομικό πλαίσιο που ενσωματώνει προηγμένους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας, ενισχύοντας τη μακροπρόθεσμη οικονομική ανθεκτικότητα στη χώρα».

Από την μεριά του, ο Rafel Jorda Siquier, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος του Open Cosmos, δήλωσε: «Είναι τιμή μου να επιλέγομαι για ένα τόσο κρίσιμο πρόγραμμα για την Ελλάδα και απίστευτα περήφανος για το επίτευγμα της ομάδας στην εξασφάλιση αυτού του συμβολαίου. Αντιμετωπίσαμε τον ανταγωνισμό από μερικούς από τους κορυφαίους παίκτες στον κλάδο του κόσμου και η νίκη είναι αληθινή απόδειξη της σκληρής δουλειάς όλων στο Open Cosmos και της δύναμης της προηγμένης δορυφορικής τεχνολογίας μας. Η παράδοση αυτής της σύμβασης θα μας τοποθετήσει στην πρώτη γραμμή των παρόχων δορυφορικών δεδομένων, ανοίγοντας περαιτέρω συνεργασίες και αναπτύσσοντας το OpenConstellation».  

close menu