Διάστημα

Στο στόχαστρο της NASA οι πρώτες ύλες στη Σελήνη

Μία πρώτη γεύση για τα σχέδια της NASA, έδωσε ο Τζέραλντ Σάντερς, πυραυλικός επιστήμονας στο Διαστημικό Κέντρο Τζόνστον της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας

Η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της Σελήνης απασχολεί το επιτελείο της NASA, σε μία περίοδο που οι ΗΠΑ (όπως επίσης και η Κίνα με τη Ρωσία) σχεδιάζουν επιστροφή στο φυσικό δορυφόρο της Γης με επανδρωμένες αποστολές και δημιουργία μόνιμων βάσεων.

Μία πρώτη γεύση για τα σχέδια της NASA, έδωσε ο Τζέραλντ Σάντερς, πυραυλικός επιστήμονας στο Διαστημικό Κέντρο Τζόνστον της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας, μιλώντας σε συνέδριο της βιομηχανίας εξορύξεων.

Όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία, ο Σάντερς δεν έκρυψε το γεγονός ότι η NASA αναζητεί τρόπους για να εκμεταλλευθεί σε πρώτη φάση τους πόρους ενέργειας, οξυγόνου, νερού, περνώντας στη συνέχεια στην εξόρυξη σιδήρου και σπάνιων γαιών. Το πρόγραμμα θα μπορούσε να ξεκινήσει μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, σύμφωνα με τον ίδιο. Βάσει του προγράμματος της NASA, η πρώτη επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη, η αποστολή Artemis 3, έχει προγραμματισθεί στα τέλη του 2025, ενώ προβλέπεται και η δημιουργία ενός τροχιακού σεληνιακού σταθμού στα πρότυπα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Απώτερος στόχος της NASA, σύμφωνα με τον αξιωματούχο της, είναι να προσελκύσει εμπορικές επενδύσεις δημιουργώντας μια κυκλική οικονομία που θα κάνει βιώσιμη την μόνιμη παρουσία του ανθρώπου στη Σελήνη, δημιουργώντας έτσι το εφαλτήριο για το επόμενο μεγάλο ανάλογο βήμα στον πλανήτη  Άρη.

close menu