Κυβέρνηση

Όλη η διαδικασία για την επιστολική ψήφο – Αρχές του 2024 το νομοσχέδιο

Μέσω του gov.gr οι αιτήσεις για την επιστολική ψήφο που θα ισχύει ισχύσει για ευρωεκλογές και εθνικά δημοψηφίσματα

Τη διαδικασία για την επιστολική ψήφο παρουσίασαν η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και ο Αναπληρωτής Υπουργός Θοδωρής Λιβάνιος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν την Πέμπτη. Όπως υπογράμμισε η κα Κεραμέως, «Η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου βαθαίνει τη δημοκρατία», ενώ τόνισε ότι «είναι η καλύτερη αφετηρία για τα επόμενα πενήντα χρόνια της δημοκρατίας».

«Με την επιστολική ψήφο  αλλάζει το τοπίο για τους εκλογείς του εξωτερικού καθώς έρχεται να δώσει λύση στο ζήτημα της απόστασης αλλά και του εσωτερικού αφού θα μπορούν να ψηφίζουν συμπολίτες μας όπως άτομα με αναπηρία», ανέφερε η υπουργός Εσωτερικών.

Η κ. Κεραμέως εξέφρασε την ελπίδα ότι τα κόμματα θα στηρίξουν την επιστολική ψήφο στη Βουλή, που πρόκειται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της αποχής.

Από την πλευρά του ο κ. Λιβάνιος, αναφερθείς στη διαδικασία με την οποία θα ψηφίζουν οι εκλογείς που θα επιλέξουν την επιστολική ψήφο, παρέπεμψε στην ηλεκτρονική πύλη apodimoi.gov.gr την οποία χρησιμοποίησαν οι απόδημοι και ανήγγειλε ότι αντίστοιχη πλατφόρμα θα χρησιμοποιηθεί και τώρα μέσω του gov.gr.

«Πρόκειται για ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται σε πολλές χώρες του κόσμου», είπε ο κ. Λιβάνιος, εξηγώντας ότι «ΑμΕΑ, εποχικοί εργαζόμενοι αλλά και άλλοι εργαζόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίζουν». Συμπλήρωσε επίσης ότι οι ευρωεκλογές για τους απόδημους θα διεξαχθούν με επιστολική ψήφο αποκλειστικά και δεν θα στηθούν εκλογικά τμήματα.

Αναφορικά με το εάν η επιστολική ψήφος θα αφορά και στις εθνικές εκλογές ο Αναπληρωτής υπουργός διευκρίνισε ότι προς το παρόν αφορά τις ευρωεκλογές και εθνικά δημοψηφίσματα.

Η προθεσμία για κατάθεση αίτησης συμμετοχής με επιστολική ψήφο στην ειδική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί, θα λήγει έως και 40 ημέρες πριν τις εκλογές ενώ 20 μέρες πριν θα στέλνονται οι φάκελοι στους εκλογείς που θα περιέχουν τα έντυπα με τα οποία θα ψηφίζουν.

Ειδικότερα, οι εκλογείς θα παραλαμβάνουν φάκελο ο οποίος θα περιέχει φάκελο επιστροφής ψήφου, φάκελο ψηφοφορίας, το ψηφοδέλτιο, έντυπο προς τους ψηφοφόρους και έντυπο υπεύθυνη δήλωση.

Η καταληκτική ημερομηνία και ώρα για την παραλαβή των φακέλων θα είναι στις 5 το απόγευμα του Σαββάτου, παραμονή των εκλογών ενώ για τη διασφάλιση της εκλογικής διαδικασίας, οι επιτροπές που θα παραλαμβάνουν τον φάκελο θα απαρτίζονται από δικαστή και δικαστικούς υπαλλήλους. Την ημέρα των εκλογών ο φάκελος θα ρίχνεται στην κάλπη, σε μία προσομοίωση της ψήφου με φυσική παρουσία.

Η αποστολή προς τον παραλήπτη θα γίνεται ατελώς εντός της Ελλάδας ενώ θα εξεταστεί το πώς μπορεί να υπάρξει αποζημίωση για τους απόδημους.

Ακόμα και αν κάποιος εκλογέας έχει αιτηθεί να συμμετάσχει στιες εκλογές με επιστολική ψήφο, μπορεί να αλλάξει γνώμη και αν δεν έχει αποστείλει  τον φάκελο μέχρι τις 5 το απόγευμα του Σαββάτου θα μπορεί να ψηφίσει την επόμενη ημέρα με φυσική παρουσία.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές του 2024.

Σε ό,τι αφορά την εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων το πρόβλημα εστιάζεται σε ηλικιωμένους εκτός Ελλάδας που έχουν πεθάνει και δεν έχουν διαγραφεί και αυτό δημιουργεί μία πλασματική αποχή, ανέφερε η κα. Κεραμέως.

close menu