Τηλεπικοινωνίες

Ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, Μάριος Κάτσης, εγκαλεί την κυβέρνηση για την κυβερνοεπίθεση στην COSMOTE.

Με δήλωσή του ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, Μάριος Κάτσης, καλεί την κυβέρνηση “να ενημερώσει και να εφαρμόσει την νομοθεσία για την σοβαρή κυβερνοεπίθεση στην COSMOTE“.

Πρόκειται για το περιστατικό που ανακοινώθηκε και επίσημα χθες και αφορά στην υποκλοπή μεγάλου όγκου δεδομένων και στοιχείων (αριθμών τηλεφώνων και κλήσεων για 5 ημέρες) από την τηλεφωνική εταιρεία, τα οποία αντιστοιχούν σε “μεγάλο αριθμό πολιτών αλλά και κυβερνητικών στελεχών  μεταξύ των οποίων – όπως αναφέρει και το σχετικό ρεπορτάζ – και του ίδιου του Πρωθυπουργού”, σχολιάζει ο Μάριος Κάτσης.

Το συμβάν είναι “εξαιρετικά κρίσιμο και δημιουργεί σοβαρό θέμα εθνικής ασφάλειας”, τόνισε, προσθέτοντας πως “στην κυβέρνηση δεν έχουν αντιληφθεί ότι η ασφάλεια της χώρας δεν είναι η καταστολή και τα αστυνομικά show αλλά είναι ένα πολύπλοκο και σοβαρό ζήτημα”.

Όπως υπογράμμισε:
“Με το ν.4577/2018 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κάθε πάροχος ψηφιακών υπηρεσιών οφείλει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του δικτύου και των πληροφοριών και να ενημερώνει εντός 24 ωρών, χωρίς ΚΑΜΙΑ καθυστέρηση σε κάθε σοβαρή διατάραξη τους πολίτες-συνδρομητές, τις ανεξάρτητες αρχές και τις αρμόδιες υπηρεσίες, δηλαδή την Εθνική Αρχή Κυβερνοσφάλειας του Υπουργείου Ψηφιακής διακυβέρνησης και την  Ελληνική Αρμόδια Ομάδα Απόκρισης  Κυβερνοπεριστατικών (CSIRT)”.

Στη συνέχεια, ο Μάριος Κάτσης ρωτάει την κυβέρνηση “γιατί ένα τόσο εκτεταμένο περιστατικό που συνέβη πριν από περισσότερο από 1 μήνα  βγήκε μόλις χτες στη δημοσιότητα;”. Και προσθέτει: “Η κυβέρνηση είχε ενημερωθεί από την πρώτη στιγμή ως όφειλε και ναι γιατί συγκάλυψε το γεγονός και δεν ενημέρωσε τους πολίτες;”.

Τέλος, ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και στον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τους εγκάλεσε “να μην κρύβονται ανεύθυνα πίσω από την αναμενόμενη καθησυχαστική ανακοίνωση της εταιρίας και να ενημερώσουν ανοιχτά εάν έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες που ορίζει η Ελληνική και Κοινοτική νομοθεσία, για να προστατευτούν τα δεδομένα των πολιτών και των επιχειρήσεων, αν οι αρμόδιες αρχές έχουν λάβει εντολή να  διενεργήσουν τους προβλεπόμενους ελέγχους και κυρίως να απαντήσει αν θα επιβληθούν κυρώσεις και διορθωτικά μέτρα  από τον αρμόδιο Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης προς την εταιρεία σύμφωνα με τα όσα ορίζει η κείμενη νομοθεσία”.

close menu