Τηλεπικοινωνίες

Ο Elon Musk υποσχέθηκε παγκόσμιο δορυφορικό ίντερνετ σε όλο τον κόσμο μέχρι τον Αύγουστο

Με πάνω από 1500 δορυφόρους σε τροχιά από την Starlink, την εταιρεία δορυφορικού ίντερνετ του Έλον Μασκ, ο Αμερικάνος tech επενδυτής υπόσχεται πως μέχρι τον Αύγουστο θα είναι σε θέση να παρέχει δορυφορικό ίντερνετ σε όλο τον πλανήτη, εκτός από τους πόλους. Η Starlink μέσω της Space Exploration Technologies υπολογίζεται να επενδύσει έως και 10 δισ. δολάρια μέχρι να καταφέρει να εξασφαλίσει θετική ροή εσόδων.

Μπορεί να χρειαστούν περίπου 20 δισεκατομμύρια ή 30 δισεκατομμύρια δολάρια μακροπρόθεσμα για να διατηρήσει η Starlink την ανταγωνιστική θέση της, πρόσθεσε ο Elon Musk. Η υπηρεσία, η οποία έχει περισσότερους από 69.000 ενεργούς χρήστες, μπορεί να φτάσει το μισό εκατομμύριο τους επόμενους 12 μήνες, εκτίμησε.

Ο φόβος της χρεοκοπίας

«Στόχος μας δεν είναι να χρεοκοπήσουμε», αστειεύτηκε, αναφερόμενος στα προβλήματα του συγκεκριμένου κλάδου. «Το πρώτο βήμα για την Starlink είναι να μην χρεοκοπήσει. Εάν το καταφέρουμε αυτό, τότε θα είναι υπέροχο και μπορούμε να προχωρήσουμε από εκεί».
Η SpaceX στοχεύει να προσφέρει ευρυζωνική σύνδεση έως και στο 5% του παγκόσμιου πληθυσμού όπου δεν είναι δυνατή η πρόσβαση συμβατικών ινών και ασύρματων δικτύων.

Ο Elon Musk είπε ότι έχει υπογράψει δύο συμφωνίες με τηλεπικοινωνιακούς φορείς «μεγάλης χώρας», αλλά δεν μπορεί να τους κατονομάσει ακόμη και βρίσκεται σε συζητήσεις με περισσότερους. Η Starlink θα παρέχει τα λεγόμενα «back back haul» δεδομένα για τα δίκτυά τους. Το δορυφορικό δίκτυο κινεί επί του παρόντος περίπου 30 terabits δεδομένων ανά δευτερόλεπτο.

Ο γνωστός δισεκατομμυριούχος που την Δευτέρα έγινε 50 ετών, συζήτησε για αρκετές επιπλέον αναβαθμίσεις στα έργα, κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης για τις επιχειρηματικές κινήσεις της SpaceX, ύψους 74 δισ. δολαρίων.

Η εταιρεία πρόκειται να λανσάρει μια νέα έκδοση των δορυφόρων της Starlink το επόμενο έτος. Η εταιρεία θα διαθέτει συνδέσμους λέιζερ μέσω δορυφόρου που θα βοηθήσουν να καλυφθούν και οι πολικές περιοχές.
Επίσης, η SpaceX σχεδιάζει μια τροχιακή πτήση του γιγαντιαίου πυραύλου Starship «τους επόμενους μήνες», όπως επισήμανε ο Musk.

close menu