Οικονομία

Κωστής Χατζηδάκης: Tη Δευτέρα κατατίθεται το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2024 – Οι 6 άξονες πολιτικής

Ο κ. Χατζηδάκης ξεκαθάρισε πως κύριος στόχος της κυβερνητικής πολιτικής, είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών

«Tη Δευτέρα κατατίθεται το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2024, στέλνοντας ένα μήνυμα πως η Ελλάδα συνεχίζει την πορεία που έχει χαράξει τα τελευταία χρόνια», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, από το βήμα του The Third Thessaloniki Metropolitan Summit, στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Χατζηδάκης ξεκαθάρισε πως κύριος στόχος της κυβερνητικής πολιτικής, είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών. Όπως ανέφερε, «στόχος από τη δική μας πλευρά είναι η ακόμη μεγαλύτερη μείωση των φορολογικών συντελεστών και αυτό που υπαγορεύει η κοινή λογική. Ο στόχος μας είναι, αν κερδίσουμε τον πόλεμο της φοροδιαφυγής, να κινητροδοτήσουμε ακόμη περισσότερο την ελληνική οικονομία».

Ο υπουργός επεσήμανε επιπρόσθετα: «Συζητώ με συναδέλφους στο Eurogroup, όσο και με ξένους επενδυτές και παράγοντες της διεθνούς οικονομίας. Ολοι αναγνωρίζουν πως η ελληνική οικονομία τα τελευταία τέσσερα χρόνια ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Είμαστε δεύτεροι στην ΕΕ στον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, εντυπωσιακή αύξηση στις άμεσες ξένες επενδύσεις. Ρεκόρ δεκαετιών στις εξαγωγές και η ανεργία έχει περιοριστεί από το 17,5% σε ποσοστό κάτω από 11%. Συνδεδεμένα φυσικά με όλα αυτά είναι και τα θετικά νέα που έχουμε στο επίπεδο των πιστοληπτικών αναβαθμίσεων. Ηδη κατέκτησε την επενδυτική βαθμίδα στην αξιολόγηση της DBRS και περιμένουμε θετικά νέα και από τους άλλους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Όλα αυτά δεν έτυχαν, πέτυχαν. Ήταν αποτέλεσμα μιας συνεκτικής και συνεπούς στην εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποκατέστησε την εμπιστοσύνη των αγορών, με μείωση των φόρων έκανε τη χώρα ελκυστικότερη στις επενδύσεις, εκσυγχρόνισε την αγορά εργασίας και με απλοποίηση αδειοδοτήσεων διευκόλυνε το επενδυτικό περιβάλλον. Και τα αποτελέσματα επιβραβεύθηκαν στις τελευταίες εκλογές.

Την περασμένη τετραετία βάλαμε μπροστά τη μηχανή της ελληνικής οικονομίας. Το στοίχημα είναι να ανεβάσουμε ρυθμούς και να ανεβάσουμε το εισόδημα σε σχέση με την ΕΕ. Δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό στην πολιτική μας. Εφαρμόζουμε βέλτιστες διεθνείς πρακτικές. Υπάρχει πολιτική σταθερότητα στον τόπο. Πριν από τις εκλογές πολλοί αμφέβαλλαν ως προς τη δυνατότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη να συνεχίσει να κυβερνά με αυτοδυναμία», ανέφερε ο υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

«Η πολιτική αβεβαιότητα απομακρύνθηκε και η σωστή οικονομική πολιτική ανοίγει ένα μεγάλο παράθυρο ευκαιρίας για τη χώρα. Είμαστε αποφασισμένοι να το εκμεταλλευτούμε, ώστε να υπάρξουν περισσότερες επενδύσεις, περισσότερες ευκαιρίες, θετικότερες προοπτικές για κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα».

Χατζηδάκης: «Οι έξι άξονες πολιτικής»

Δημοσιονομική σταθερότητα: «Δεν ήταν πάντοτε δεδομένο και ενίοτε είχε ενοχοποιηθεί. Δεν πιστεύουμε πως πρέπει να έχουμε μια οικονομία με μεγάλα ελλείμματα. Στέλνοντας ένα μήνυμα δημοσιονομικής σταθερότητας και σοβαρότητας, στέλνουμε ένα μήνυμα πως η χώρα έχει μάθει τα μαθήματα του παρελθόντος και μπορεί κάποιος να την εμπιστευτεί. Τη Δευτέρα θα δημοσιευτεί το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2024. Θα δείτε πως παρά το ότι τα απόνερα της κρίσης είναι ακόμα εδώ (ενεργειακή κρίση), έχουμε πληγεί από φυσικές καταστροφές, ο Προϋπολογισμός θα εκτελεστεί κανονικά μέχρι τέλους, στέλνοντας ένα μήνυμα πως η Ελλάδα συνεχίζει την πορεία που έχει χαράξει τα τελευταία χρόνια και παρά τα προβλήματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, εμείς είμαστε αποφασιμένοι να μη σπαταλήσουμε ούτε ένα λεπτό τη σταθερότητα που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια. Ναι, αντιδρούμε απέναντι στα προβλήματα με την αναγκαία κοινωνική ευαισθησία, αλλά τη συνδυάζουμε με οικονομική σταθερότητα».

Ανακατεύθυνση παραγωγικού μοντέλου: «Κατά τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης λέγαμε για τα δίδυμα ελλείμματα της οικονομίας, το έλλειμμα στον Προϋπολογισμό και το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Η Ελλάδα σημείωσε ρεκόρ στις εξαγωγές της. Αλλά αυτό δεν μας αρκεί γιατί υπάρχουν πολλά περιθώρια. Γι’ αυτό μιλάμε για ανακατεύθυνση του παραγωγικού μοντέλου, χρησιμοποιώντας τα απαραίτητα κίνητρα. Υπάρχουν τομείς που είμαστε ανταγωνιστικοί, όπως η φαρμακοβιομηχανία, ο αγροδιατροφικός τομέας κ.ά. Θα τα ενισχύσουμε ώστε να γίνει η οικονομία πιο δυναμική, πιο παραγωγική, πιο εξαγωγική. Με διαφοροποίηση των εξαγωγών με εστίαση σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας. Μας εκπλήσσουν διάφορες καινοτόμες εταιρείες. Δίνουμε και θα δώσουμε περαιτέρω ώθηση στην “πράσινη” και ψηφιακή μετάβαση των επιχειρήσεων με νέα κίνητρα για συγχωνεύσεις».

Αύξηση εργατικού δυναμικού και ενίσχυση δεξιοτήτων: «Την προηγούμενη τετραετία δημιουργήθηκαν 300.000 θέσεις εργασίας. Περαιτέρω μείωση ασφαλιστικών εισφορών από το 2025, κίνητρα συμμετοχής νέων και γυναικών στην αγορά εργασίας και αναβάθμισης των προγραμμάτων κατάρτισης, ώστε να πιάσει τόπο».

Εύρωστο τραπεζικό σύστημα: «Η Ελλάδα βίωσε μια δραματική εμπειρία με τις τραπεζές την περασμένη δεκαετία. Αναγκαστήκαμε με λεφτά των φορολογουμένων να ανακεφαλαιοποιήσει κατ’ επανάληψη το τραπεζικό σύστημα. Δεν πρέπει να το ξεχνάμε και να επιδιώκουμε σταθερά να έχουμε εύρωστο τραπεζικό σύστημα, γιατί μόνο έτσι έχεις και εύρωστη οικονομία. Πρώτος στόχος, η αντιμετώπιση εκκρεμοτήτων μεσω της χρήσης του επιτυχημένου προγράμματος Ηρακλής. Τα ανοίγματα στις τράπεζες ήταν πάνω από 40% το 2019 και σήμερα έχουν περιοριστεί κάτω από 10%. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί. Δεύτερος στόχος είναι η μείωση της ψαλλίδας μεταξύ επιτοκίων χορηγήσεων και επιτοκίων καταθέσεων, ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα. Μια πρωτοβουλία είναι η χρήση των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου που έχουν απόδοση περίπου 4%, όπως και η ενίσχυση ανταγωνισμού. Αυτό που σχεδιάζουμε είναι η χορήγηση δανείων και από μη τραπεζικά ιδρύματα. Τρίτος στόχος είναι η απομείωση της συμμετοχής του ΤΧΣ στο τραπεζικό σύστημα. Τέταρτος στόχος είναι η περαιτέρω αντιμετώπιση του προβλήματος των “κόκκινων” δανείων και παρατηρούμε πώς λειτουργεί η αγορά των servicers και θα παρουσιάσουμε νομοσχέδιο που θα περιέχει περισσότερη διαφάνεια, κυρίως στην ενημέρωση».

Ενίσχυση επενδύσεων: «Εχουμε πολύ σημαντική αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων, αλλά ακόμα υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν για να φτάσουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Όπως ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, η επιτάχυνση των αποφάσεων της Δικαιοσύνης με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, η συστηματικότερη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Και βεβαίως η αξιοποίηση των κοινοτικών ενισχύσεων. Η Ελλάδα αυτήν την ώρα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν ενίσχυση από ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης, χάρη και στις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού».

Καταπολέμηση φοροδιαφυγής: «Την περασμένη τετραετία έγιναν σημαντικά βήματα, όπως η ηλεκτρονική τιμολόγηση, και το κενό του ΦΠΑ περιορίστηκε κατά 50%», είπε ο υπουργός. «Υπάρχουν περιθώρια να προχωρήσουμε περισσότερο με αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων για τις αναγκαίες διασταυρώσεις. Η προσπάθεια ήδη αποδίδει καρπούς, όπως θα φανεί και από τα στοιχεία του Προϋπολογισμού. Ο τελικός μας στόχος είναι η ακόμα μεγαλύτερη μείωση των φορολογικών συντελεστών. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί αν είναι αποτελεσματική η μάχη εναντίον της φοροδιαφυγής».

Ο κ. Χατζηδάκης κατέληξε πως «επειδή το πολιτικό σκηνικό είναι συγκεκριμένο μετά τις εκλογές, από τη δική μας πλευρά πιστεύουμε πως η πραγματική αξιωματική αντιπολίτευση είναι η ίδια η πραγματικότητα. Και γι’ αυτό θέλουμε να δουλέψουμε σταθερά και αποφασιστικά, για να δικαιώσουμε τις ελπίδες των πολιτών, και αυτών που μας ψήφισαν και αυτών που δεν μας ψήφισαν. Το κυρίαρχο που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι πως αυτό που κάνουμε είναι το πατριωτικό μας καθήκον. Η υποχρέωση να πετύχουμε. Και θα πετύχουμε».

close menu