Οικονομία

Κ. Χατζηδάκης: Αλλαγές στο δημόσιο εμπνευσμένες από το μοντέλο της ΔΕΗ 

Στο νέο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις για τη δημιουργία νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου, το οποίο θα προτείνει αναπτυξιακές πρωτοβουλίες σε κλάδους αιχμής, δίνοντας έμφαση στις νέες τεχνολογίες και «τις πράσινες επενδύσεις

Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αντιμετωπίζει ένα δύσκολο «στοίχημα» για τον εκσυγχρονισμό των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών (ΔΕΚΟ) που επεκτείνονται από το Υπερταμείο, όπως τα ΕΛΤΑ, ο ΟΑΣΑ και η ΕΤΑΔ. Το Υπουργείο καλείται τώρα να «κερδίσει» αυτό το στοίχημα, θέτοντας σε «τροχιά» το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο πρόκειται να τεθεί σε διαβούλευση την τρέχουσα εβδομάδα, με στόχο την έναρξη των πρώτων αλλαγών άμεσα.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, το μοντέλο των αλλαγών θα βασιστεί στη δομή και τη λειτουργία της ΔΕΗ και θα στοχεύει στην προσέλκυση στελεχών από την αγορά με βάση τα τυπικά και επαγγελματικά τους προσόντα, παρακάμπτοντας τις μακρόχρονες διαδικασίες του ΑΣΕΠ.

Οι προτεινόμενες οργανωτικές αλλαγές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ξεχωριστών διευθύνσεων για τα μεγάλα και ώριμα προς εκμετάλλευση ακίνητα, καθώς και για τις μικρότερες παραχωρήσεις. Παράλληλα, θα διευρυνθεί ο σκοπός του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ το Ταμείο με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα απορροφηθούν από το Υπερταμείο και θα συγχωνευθούν με αυτό.

Στο νέο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις για τη δημιουργία νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου, το οποίο θα προτείνει αναπτυξιακές πρωτοβουλίες σε κλάδους αιχμής, δίνοντας έμφαση στις νέες τεχνολογίες και «τις πράσινες επενδύσεις. Το νέο Ταμείο θα κινηθεί σε ανάλογο πλαίσιο με τα Sovereign Funds άλλων κρατών, ενώ θα ενταχθεί στο Υπερταμείο.

close menu