Διάστημα

Η νέα τάση για τη Σελήνη θέλει υψηλή ραπτική στις διαστημικές στολές

3,5 δισ. είναι πρόθυμη να δώσει η NASA έως το 2034 για νέες διαστημικές στολές,

Η NASA παρουσίασε την Τετάρτη το πρωτότυπο της διαστημικής στολής που θα φορούν οι αμερικανοί αστροναύτες για τη μεγάλη επιστροφή τους στη Σελήνη τα επόμενα χρόνια.

Το ντεφιλέ υψηλής ραπτικής πραγματοποιήθηκε στο Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον στο Τέξας σε εκδήλωση που οργάνωσε η Axiom Space, η εταιρεία στην οποία ανέθεσε η NASA τον σχεδιασμό των στολών για το πρόγραμμα Artemis που διαδέχεται το Apollo.

Η εταιρεία έδωσε μια πρώτη γεύση του νέου σχεδιασμού (εικόνα πάνω), όμως οι στολές ήταν καλυμμένες με ένα ανθρακί ύφασμα ώστε να μην αποκαλυφθεί το υλικό υψηλής τεχνολογίας που επέλεξε η Axion για το εξωτερικό στρώμα της στολής.

Στην τελική τους μορφή οι στολές θα είναι άσπρες για να ανακλούν το σκληρό ηλιακό φως και να προστατεύουν τον χρήστη από τις υψηλές θερμοκρασίες, διευκρίνισε η εταιρεία.

Ακριβό το κοστούμι

Το κοστούμι θα βγει μάλλον ακριβό, καθώς το συμβόλαιο που εξασφάλισε η Axiom έχει συνολικό ύψος γύρω στα 230 εκατομμύρια δολάρια.

Το ποσό αυτό είναι ένα μικρό μέρος των 3,5 δισεκατομμυρίων που είναι πρόθυμη να δώσει η NASA έως το 2034 για νέες διαστημικές στολές, τόσο για τη Σελήνη όσο και για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Στους επιμέρους διαγωνισμούς συμμετέχουν η Axiom και η εταιρεία Collins Aerospace.

Για το εξωτερικό στρώμα της σεληνιακής στολής η Axiom συνεργάστηκε με την Έστερ Μαρκί, ενδυματολόγο της σειράς επιστημονικής φαντασίας For All Minkind του Apple ΤV, επισημαίνει το Reuters.

Σύμφωνα με τη NASA, η στολή θα παράγεται σε περισσότερα μεγέθη από ό,τι οι αποστολές του Apollo και θα καλύπτουν έτσι το 90% του αμερικανικού πληθυσμού, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.

Όχι μόνο λευκοί στη Σελήνη

Και οι 12 αστροναύτες της NASA που πάτησαν στο φεγγάρι σε συνολικά έξι αποστολές Αpollo από το 1969 έως το 1972 ήταν λευκοί άνδρες.

Αυτό θα αλλάξει με την αποστολή Apollo III που θα μεταφέρει στον νότιο πόλο της Σελήνης την πρώτη γυναίκα και τον πρώτο μη λευκό αστροναύτη.

Η πρόβα πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο με την μη αποστολή Apollo I που πέταξε τον γύρο της Σελήνης χωρίς πλήρωμα.

Η επόμενη αποστολή, Apollo II, θα είναι ουσιαστικά μια επανάληψη της ίδιας πτήσης με πλήρωμα, πριν εκτοξευτεί τελικά η πρώτη αποστολή προσσελήνωσης, το νωρίτερο το 2025.

Τέσσερις αστροναύτες θα εκτοξευτούν με την κάψουλα Orion της NASA και οι δύο από αυτούς θα επιβιβαστούν σε σκάφος Starship της SpaceX που θα τους μεταφέρει τελικά στην επιφάνεια.

close menu