Διάστημα

H NASA έλαβε σήμα από το Voyager 2

Σήμα “καρδιακού παλμού” φαίνεται πως έλαβε η NASA από το διαστημικό σκάφος Voyager 2, την Τρίτη (1/8), με το οποίο έχει χάσει κάθε επαφή από τον προηγούμενο μήνα, και συγκεκριμένα από την 21η Ιουλίου.

“Ζητήσαμε τη βοήθεια των ομάδων Deep Space Network και Radio Science για να δούμε αν θα μπορούσαμε να ακούσουμε ένα σήμα από το Voyager 2”, δήλωσε στο CNN η Σούζαν Ντοντ, υπεύθυνη έργου του Voyager στο Jet Propulsion Laboratory της NASA στην Πασαντένα της Καλιφόρνια. “Αυτό ήταν επιτυχές καθώς το σήμα είναι σαν τον “χτύπο της καρδιάς” από το διαστημόπλοιο. Έτσι, γνωρίζουμε ότι το διαστημόπλοιο είναι ζωντανό και λειτουργεί. Αυτό έφτιαξε τη διάθεσή μας”, πρόσθεσε.

Υπενιθυμίζεται ότι, η NASA έχασε την επικοινωνία με το διαστημόπλοιο, όταν η κεραία του μετατοπίστηκε μόλις κατά 2%, ύστερα από λανθασμένη εντολή. Αν και η μετακίνηση της κεραίας ήταν πολύ μικρή, ήταν αρκετή για να διακοπεί η επικοινωνία με τη Γη και να σταματήσει να λαμβάνει εντολές και να στέλνει δεδομένα.

Πού είναι το Voyager 2 τώρα;

Το Voyager 2 απέχει πάνω από 19,9 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα (12,3 δισεκατομμύρια μίλια) από τη Γη, όπου τρέχει με εκτιμώμενη ταχύτητα 55.346 χιλιομέτρων/ώρα (34.390 μίλια/ώρα) μέσα στο διαστρικό διάστημα – το διάστημα μεταξύ των άστρων.

Δεδομένης της απόστασης το σήμα αυτό υπολογίζεται ότι χρειάστηκε περίπου 18 ώρες για να φτάσει στη Γη.

NASA “Θα αποκατασταθεί η επικοινωνία”

Όπως αναφέρει το BBC, αν και δεν έχει ακόμη επιτευχθεί πλήρης επικοινωνία, το Voyager 2 είναι προγραμματισμένο να επαναφέρει τον προσανατολισμό του πολλές φορές κάθε χρόνο, ώστε η κεραία του να παραμένει στραμμένη προς τη Γη. Η επόμενη επαναφορά αναμένεται στις 15 Οκτωβρίου, η οποία, σύμφωνα με τη NASA, “θα επιτρέψει την επανάληψη της επικοινωνίας”.

Την ερχόμενη εβδομάδα, η κεραία Canberra – μέρος του Deep Space Network της NASA – θα “βομβαρδίσει” επίσης την περιοχή του Voyager 2 με την κατάλληλη εντολή, με την ελπίδα ότι θα πετύχει το στόχο της, σύμφωνα με το Jet Propulsion Laboratory της NASA, το οποίο διαχειρίζεται τις αποστολές Voyager.

close menu