Τεχνολογίες

“Επιχείρηση Αρμαγεδδών” από NASA και SpaceX για αναχαίτηση αστεροειδή

Η πρώτη κοινή αποστολή διαπλανητικής άμυνας ξεκίνησε σήμερα το πρωί από την SpaceX του Elon Musk και την NASA για την εκτόξευση ειδικού διαστημικού αεροσκάφους το οποίο θα προσκρούσει με αστεροειδή.

«Θα συγκρουστούμε με έναν αστεροειδή. Δεν το πιστεύω ότι θα το κάνουμε αυτό», δήλωσε ο επικεφαλής του προγράμματος υπηρεσιών εκτόξευσης της NASA, Omar Baez.

Στόχος της αποστολής είναι να εντοπιστούν οι τρόποι αντιμετώπισης μίας απειλής προς τη γη, όπως επεσήμανε ο Thomas Zurbuchen, υψηλόβαθμο στέλεχος της επιτροπής ερευνητικών αποστολών της Nasa. Ο ίδιος βέβαια έσπευσε να καθησυχάσει τον κόσμο ότι δεν υπάρχει κάποια απειλή για τη γη αυτή τη στιγμή. Το σκάφος Dart της NASA επιβιβάστηκε στον πύραυλο Falcon της SpaceX εκτοξεύτηκε με επιτυχία στις 8 το πρωί (ώρα Ελλάδας) με σκοπό να εξερευνήσει ένα δίδυμο αστεροειδών, ονόματι Δίδυμος και Δίμορφος, επί 10 μήνες.

Έπειτα θα προσκρουστεί με τον μικρότερο των δύο, τον Δίμορφο, με ταχύτητα περίπου 24.140 χιλιομέτρων την ώρα, ώστε να ερευνήσει πώς θα αλλάξει η πορεία του αστεροειδή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποστολή του DART θα κοστίσει περίπου 330 εκατ. δολάρια συνολικά για τη NASA. Η SpaceX είχε κερδίσει συμβόλαιο αξίας 69 εκατ. δολαρίων το 2019 για την πραγματοποίηση της αποστολής. Πρόκειται για την πρώτη αποστολή πλανητικής άμυνας για τη NASA και παράλληλα για την πρώτη αποστολή της SpaceX σε διαφορετικό πλανητικό σώμα.

close menu