Διάστημα

«Άρτεμις ΙΙ»: Αντίστροφη μέτρηση για τη νέα αποστολή της NASA στη σελήνη

Το 2024 θα πετάξουν γύρω από τη Σελήνη και θα γίνουν οι πρώτοι άνθρωποι που θα δουν αυτό το μέρος από κοντά μετά από σχεδόν 50 χρόνια

Σήμερα 3 Απριλίου η NASA ανακοινώνει τα ονόματα των τριών Αμερικανών και ενός Καναδού αστροναύτη που θα λάβουν μέρος σε μια σεληνιακή αποστολή που ονομάζεται «Άτρεμις ΙΙ», τον επόμενο χρόνο.

Το 2024 θα πετάξουν γύρω από τη Σελήνη και θα γίνουν οι πρώτοι άνθρωποι που θα δουν αυτό το μέρος από κοντά μετά από σχεδόν 50 χρόνια. Θα είναι επίσης οι πρώτοι που θα πετάξουν με το νέο διαστημόπλοιο Orion, το οποίο πέρυσι ολοκλήρωσε μια αυτόματη αποστολή χωρίς πλήρωμα.

Οι λεπτομέρειες της αποστολής

Λίγο μετά την εκτόξευση σε έναν πύραυλο SLS από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA στη Φλόριντα, θα ακολουθήσουν μια σειρά από κρίσιμες ενέργειες. Το Orion θα απορρίψει τους ενισχυτές και άλλα εξαρτήματά του και ο κύριος κινητήρας θα κοπεί και θα αποκολληθεί.

Και μετά έρχεται το συναρπαστικό μέρος – αυτό που ονομάζεται Trans Lunar Injection – όταν ένα βασικό τμήμα του Orion που κατασκευάστηκε στην Ευρώπη, αυτό που είναι γνωστό ως «μονάδα εξυπηρέτησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος», θα τροφοδοτήσει το Orion, μακριά από την τροχιά της Γης και προς τη Σελήνη.

Σε εκείνο το σημείο, τα τέσσερα μέλη του πληρώματος θα έχουν τη δυνατότητα να βγάλουν τις νέες πορτοκαλί προσαρμοσμένες στολές πτήσης για το Orion, τις οποίες θα φορούν για την εκτόξευση και την επανείσοδο.

Είναι αδιάβροχα, πυρίμαχα και μπορούν να κρατήσουν το πλήρωμα ζωντανό για έξι ημέρες ακόμα εάν υποστούν απώλεια πίεσης στην καμπίνα. Αλλά, ας είμαστε ειλικρινείς, φορώντας αυτές τις στολές δεν αισθάνεσαι και τόσο άνετα όσο όταν φοράς ένα παντελόνι και ένα t-shirt σε ένα μακρύ ταξίδι.

Και αυτό είναι ένα σχετικά μεγάλο ταξίδι – αφού οι τέσσερις αστροναύτες του «Άρτεμις II» θα περάσουν 9 ημέρες και 13 ώρες διανύοντας την απόσταση των 370.000 χιλιομέτρων προς τη Σελήνη. Μόλις φτάσουν εκεί, θα έρθουν σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη για μια περίοδο έξι ημερών. Και τότε θα περιμένουμε ορισμένες εντυπωσιακές εικόνες, καθώς θα περιπλανώνται πάνω από την επιφάνεια της Σελήνης και θα κοιτάζουν πίσω στη Γη.

Οι τέσσερις αστροναύτες στην πραγματικότητα δεν θα αγγίξουν κανένα βράχο της Σελήνης, ούτε θα κατέβουν εδώ, τουλάχιστον όχι αυτή τη φορά, αλλά έχουν σημαντικό ρόλο στη δοκιμή των συστημάτων για το επόμενο μεγάλο βήμα, το οποίο έρχεται ήδη από το 2025, όταν η αποστολή «Άρτεμις 3» θα δει τους αστροναύτες να προσεληνώνονται στον Νότιο Πόλο του φυσικού δορυφόρου της Γης, την περιοχή που η NASA έχει επιλέξει ως το καλύτερο σημείο για να δημιουργήσει μια μόνιμη σεληνιακή βάση.

close menu