Η Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2026 είναι η ημερομηνία-κλειδί για το επόμενο βήμα στη διασυνοριακή ψηφιακή ταυτότητα Ελλάδας και Κύπρου. Η Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να κυρώσει το πρωτόκολλο τροποποίησης του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, με αντικείμενο την περαιτέρω ανάπτυξη των Gov.gr Wallet και Gov.cy Digital Citizen και τη διασφάλιση της διαλειτουργικότητάς τους. Η κοινοβουλευτική διαδικασία ξεκινά μία ημέρα νωρίτερα, τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου, με την εξέταση του νομοσχεδίου από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Η κύρωση δεν σηματοδοτεί την έναρξη της διαλειτουργικότητας από μηδενική βάση. Η συνεργασία των δύο ψηφιακών πορτοφολιών έχει ήδη περάσει στην πράξη, ενώ το νέο πρωτόκολλο έρχεται να ενισχύσει θεσμικά τη συνεργασία και να δημιουργήσει το πλαίσιο για την περαιτέρω ανάπτυξή της.
Από το ψηφιακό έγγραφο στο ψηφιακό διαπιστευτήριο
Η ουσία της αλλαγής βρίσκεται στο τι μπορεί να κάνει ένα ψηφιακό έγγραφο όταν αναγνωρίζεται από πληροφοριακό σύστημα άλλης χώρας. Το Gov.gr Wallet και το Gov.cy Digital Citizen δεν λειτουργούν πλέον μόνο ως εφαρμογές αποθήκευσης εγγράφων στο κινητό. Με τη διαλειτουργικότητα δημιουργείται η δυνατότητα επαλήθευσης και αξιοποίησης ψηφιακών διαπιστευτηρίων σε διασυνοριακές συναλλαγές, ώστε ο πολίτης να μπορεί να αποδεικνύει την ταυτότητα ή συγκεκριμένα δικαιώματά του χωρίς να επιστρέφει υποχρεωτικά στο φυσικό έγγραφο. Για την αγορά ΤΠΕ, αυτή είναι η σημαντική εξέλιξη. Πίσω από ένα wallet που «βλέπει» και επαληθεύει ένα έγγραφο βρίσκεται μια ολόκληρη αλυσίδα τεχνολογιών: ταυτοποίηση, αυθεντικοποίηση, επαλήθευση, διαλειτουργικότητα μητρώων, ασφάλεια, προστασία προσωπικών δεδομένων και ασφαλής ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ διαφορετικών πληροφοριακών υποδομών.
Το επόμενο επίπεδο, επομένως, δεν είναι να υπάρχουν περισσότερα έγγραφα μέσα στο κινητό. Είναι τα ίδια ψηφιακά διαπιστευτήρια να μπορούν να αναγνωρίζονται και να χρησιμοποιούνται σε περισσότερες υπηρεσίες και περισσότερες χώρες.
Ελλάδα και Κύπρος ως πρακτικό πεδίο εφαρμογής
Η συνεργασία αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον επειδή Ελλάδα και Κύπρος διαθέτουν ήδη ώριμες υποδομές ψηφιακής διακυβέρνησης και μεγάλο αριθμό ψηφιακών υπηρεσιών. Το Gov.gr Wallet έχει εξελιχθεί σε βασικό ψηφιακό σημείο πρόσβασης σε έγγραφα του πολίτη. Τον Ιούλιο του 2026 εντάχθηκε και το ελληνικό διαβατήριο, ενώ μέχρι τότε είχαν εκδοθεί περισσότερα από 2,5 εκατ. ψηφιακά δελτία ταυτότητας και σχεδόν 2 εκατ. ψηφιακά διπλώματα οδήγησης. Η διαλειτουργικότητα με την Κύπρο μεταφέρει πλέον αυτή τη λογική από το εθνικό στο διασυνοριακό επίπεδο. Και αυτό δημιουργεί μια διαφορετική αγορά: πληροφοριακά συστήματα που δεν σχεδιάζονται πλέον μόνο για να επικοινωνούν με άλλα συστήματα μέσα στην ίδια χώρα, αλλά πρέπει να μπορούν να αναγνωρίζουν, να επαληθεύουν και να ανταλλάσσουν δεδομένα με υποδομές άλλων κρατών.
Η εξέλιξη Ελλάδας–Κύπρου εντάσσεται σε μια μεγαλύτερη ευρωπαϊκή κατεύθυνση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρά στη δημιουργία του ευρωπαϊκού πλαισίου ψηφιακής ταυτότητας, με στόχο οι πολίτες να μπορούν να χρησιμοποιούν ψηφιακά διαπιστευτήρια σε διαφορετικές χώρες και υπηρεσίες. Έτσι, η συνεργασία Αθήνας–Λευκωσίας αποτελεί ένα πρακτικό παράδειγμα της μετάβασης από την ψηφιοποίηση των εθνικών υπηρεσιών στη διασύνδεση των εθνικών ψηφιακών οικοσυστημάτων. Για τις εταιρείες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, η συζήτηση μετακινείται σταδιακά από την ανάπτυξη μεμονωμένων εφαρμογών στην ανάπτυξη υποδομών που πρέπει να λειτουργούν μέσα σε ένα μεγαλύτερο οικοσύστημα ψηφιακής εμπιστοσύνης.
Η πραγματική αλλαγή, λοιπόν, δεν είναι το wallet. Είναι το σύνορο που αρχίζει να εξαφανίζεται μέσα στα πληροφοριακά συστήματα. Και η κύρωση του πρωτοκόλλου Ελλάδας–Κύπρου στις 29 Σεπτεμβρίου είναι ένα ακόμη συγκεκριμένο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

