Έρευνες - Μελέτες

Συγχωνεύσεις και εξαγορές αναμένεται να κορυφωθούν το 2022, σύμφωνα με την Gartner

H Gartner προβλέπει πως οι συγχωνεύσεις και εξαγορές θα ξεπεράσουν ακόμα και το υψηλό του 2018

Η οικονομική αστάθεια, απόρροια των επιπτώσεων της πανδημίας θα αναγκάσει πολλές εταιρείες τεχνολογία να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις και εξαγορές, σύμφωνα με την Gartner, η οποία προβλέπει ότι θα υπάρξει αυξημένη δραστηριότητα η οποία ενδέχεται να ξεπεράσει ακόμα και τα υψηλά επίπεδα του 2018.

Σύμφωνα με την μελέτη “Tech CEO: Acquisition Strategies During COVID-19 and Implications for Providers” της Gartner, οι εξαγορές επηρεάστηκαν σημαντικά το 2ο τρίμηνο του 2020, όμως από το 3ο τρίμηνο και μετά η αγορά άρχισε να ανακάμπτει φτάνοντας σε επίπεδα που δεν δεν είχαν παρατηρηθεί από το 2018. “Πρωταθλητές” στις εξαγορές και συγχωνεύσεις αναδεικνύονται οι εταιρείες λογισμικού, οι πάροχοι επικοινωνιών και οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι εταιρείες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και τα funds διαχείρισης κεφαλαίων είναι σε συνεχή αναζήτηση εταιρειών τεχνολογίας, οι εξαγορές και συγχωνεύσεις των οποίων αντιπροσωπεύουν πάνω από τις μισές συναλλαγές όλου του 2020. Πιο συγκεκριμένα, το 2020 υπήρξε άνοδος 93% στις εξαγορές παρόχων επικοινωνιών κατά το 2ο εξάμηνο του 2020, ενώ και ο εξαγορές παροχων υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 30% το 4ο τρίμηνο του 2020.

Αντίστοιχη εικόνα υπήρξε και στις συγχωνεύσεις συναφών εταιρειών, οι οποίες εντάθηκαν στο δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς, αυξημένες κατά 65% σε σχέση με τις χρονιές ορόσημο 2018 και 2019.

“Οι συνεργασίες δείχνουν πιο ελκυστικές από ότι οι εξαγορές στα στελέχη των εταιρειών, καθώς τα οικοσυστήματα προσπαθούν τόσο να εξισορροπήσουν τον ανταγωνισμό έναντι των μεγαλύτερων εταιρειών, όσο και να επωφεληθούν από το ανισομεγέθες άνοιγμα της αγοράς μετά την πανδημία”, ανέφερε ο Μαξ Αζαχάμ, διευθυντής της Gartner σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας

TAGS:

close menu