Αντιμέτωπη με δραματική έλλειψη εργατικού δυναμικού βρίσκεται η αμυντική βιομηχανία της Ευρώπης, παρά το γεγονός ότι γνωρίζει εντυπωσιακή άνθηση για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες.
Τα νέα σχέδια για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας και την αύξηση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ε.Ε., ύψους 800 δισ. ευρώ, αναμένεται να δημιουργήσουν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας μέσα στην επόμενη δεκαετία, οι «εγκέφαλοι» του κλάδου, ωστόσο –όπως οι ειδικά εκπαιδευμένοι μηχανικοί τεχνητής νοημοσύνης, οι επιστήμονες δεδομένων και οι συγκολλητές– δεν αρκούν για να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες.
Ο Πάβελ Τσέχαλ είναι αντιπρόεδρος επιχειρήσεων στον τσεχικό όμιλο PBS, που απασχολεί 800 άτομα και κατασκευάζει πυραύλους και κινητήρες για drones. Θεωρεί ότι αν μπορούσε να βρει το κατάλληλο προσωπικό θα μπορούσε να εκτοξεύσει τον τζίρο και να διπλασιάσει το εργατικό δυναμικό του. Η εταιρεία έχει αυξήσει τους μισθούς κατά 8% σε σχέση με πέρυσι και σχεδιάζει νέα αύξηση 10% το 2025 για να προσελκύσει νέα ταλέντα. «Κάνουμε προσλήψεις σε όλα τα επίπεδα. Αν υπήρχαν διαθέσιμα ταλέντα στην αγορά εργασίας θα τα προσλαμβάναμε αμέσως», τονίζει.
Το πρόβλημα είναι κοινό σε πολλές μεγάλες αμυντικές εταιρείες στην Ευρώπη, όπου οι κυβερνήσεις αυξάνουν τις δαπάνες για πυρομαχικά, άρματα μάχης και άλλα οπλικά συστήματα, μετά την προειδοποίηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι οι «27» δεν θα πρέπει να βασίζονται πλέον τόσο πολύ στην Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με το Reuters, οι κατασκευαστές όπλων αναγκάζονται, όχι μόνο να αυξήσουν τους μισθούς και τις παροχές, αλλά και να αναζητήσουν υπαλλήλους από άλλους τομείς, ακόμη και να στρατολογήσουν φοιτητές. Ο όμιλος PBS έχει κάνει ένα βήμα παραπέρα, εγκαινιάζοντας τη δική του σχολή εκπαίδευσης καταρτίζοντας τους μελλοντικούς του υπαλλήλους.
Τα σχέδια για αύξηση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ε.Ε., ύψους 800 δισ. ευρώ, αναμένεται να δημιουργήσουν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, το 78% των δαπανών της Ε.Ε. για στρατιωτικές προμήθειες έχει διατεθεί εκτός Ε.Ε., με τις ΗΠΑ μόνο να εξασφαλίζουν το 63%, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Κομισιόν, εν μέρει επειδή ο αμυντικός τομέας της Ευρώπης είναι κατακερματισμένος μεταξύ των κρατών. Η Ε.Ε. σχεδιάζει να μεταφέρει μεγάλο μέρος αυτών των προμηθειών στην Ευρώπη και ελπίζει ότι η Ενωση Δεξιοτήτων, η νέα στρατηγική της για την εκπαίδευση και τις προσλήψεις, θα βοηθήσει στην κάλυψη του κενού στον τομέα της άμυνας. Η γαλλογερμανική εταιρεία KNDS, η οποία κατασκευάζει το αυτοκινούμενο οβιδοβόλο Caesar, που χρησιμοποιείται στην Ουκρανία, έχει επεκτείνει τις βάρδιες στην κύρια μονάδα παραγωγής της στο Μπουρζ στην κεντρική Γαλλία και αυξάνει τις προσλήψεις κατά 50% ετησίως. Οι προσλήψεις παραμένουν βασικό ζήτημα, λέει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Νικολά Σαμουσί προσθέτοντας ότι υπάρχει όριο στο πόσο θα μπορούσαν να αυξηθούν οι μισθοί. «Βρισκόμαστε σε πολεμική οικονομία, αλλά βρισκόμαστε επίσης σε έναν οικονομικό πόλεμο. Εάν οι μισθοί αυξηθούν ανεξέλεγκτα θα είμαστε λιγότερο ανταγωνιστικοί», διευκρινίζει.
Οι ειδικοί στην τεχνητή νοημοσύνη, που μπορούν να αναπτύξουν αυτόνομα οπλικά συστήματα, καθώς και άτομα με εμπειρία σε προϊόντα που κατασκευάζονται σε μικρούς όγκους, έχουν ιδιαίτερη ζήτηση, λένε οι ειδικοί.
Μια αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 3% του ΑΕΠ από τον τρέχοντα στόχο του ΝΑΤΟ του 2% θα απαιτούσε έως και 760.000 νέους εξειδικευμένους εργαζoμένους στην Ευρώπη, ανέφερε σε πρόσφατη έκθεση η εταιρεία συμβούλων διαχείρισης Kearney. «Η ανεξαρτησία της αμυντικής πολιτικής στην Ευρώπη θα ήταν δυνατή μόνο εάν το τοπικό μερίδιο των αμυντικών δαπανών αυξηθεί δραματικά, κάτι που με τη σειρά του θα μπορούσε να επιδεινώσει περαιτέρω τις ελλείψεις προσωπικού», διαπίστωσε. Η Rheinmetall, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής πυρομαχικών της Ευρώπης, σχεδιάζει να αυξήσει το εργατικό δυναμικό της κατά περίπου 29% ή έως και 9.000 έως το 2028, κυρίως με κατασκευαστές προϊόντων, μηχανικούς, συγκολλητές και εργαζομένους ηλεκτρονικών συστημάτων.
Η εταιρεία κατασκευής υποβρυχίων και φρεγατών Thyssenkrupp Marine Systems αναζητεί έως και 1.500 εργαζομένους για το ναυπηγείο της στο Βίσμαρ στη βόρεια Γερμανία. «Σκαλίζει» τις εμπορικές εκθέσεις, αλλά λέει ότι η έλλειψη σε πτυχιούχους που έχουν εκπαιδευτεί στα μαθηματικά, στην πληροφορική ή στις επιστήμες (STEM) αποτελεί πρόκληση, άποψη που συμμερίζεται ο ιταλικός κολοσσός Leonardo. «Στο παρελθόν, το γεγονός ότι προσφέραμε ασφαλείς, ποιοτικές συμβάσεις ήταν αρκετό για να εγγυηθεί την ηγετική μας θέση, αλλά σήμερα οι νέοι προτιμούν άλλους τομείς», δήλωσαν οι υπεύθυνοι της εταιρείας αεροδιαστημικής και άμυνας, η οποία στρέφεται σε πανεπιστήμια και τεχνικές σχολές.
Πηγή: kathimerini.gr