Συνεντεύξεις

Kartlos Edilashvili: Σε νέα τροχιά ανάπτυξης το 2022 η Intracom Telecom

Ο Kartlos Edilashvili, Acting CEO του Intracom Telecom Group, μιλάει αποκλειστικά στο ICT weekly για το αποτύπωμα της πανδημίας στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Intracom Telecom, τις προοπτικές που υπάρχουν εντός και εκτός συνόρων, τις νέες τεχνολογίες που αναπτύσσει η εταιρεία και το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην αγορά ΤΠΕ/ICT.

ICT weekly: Ποια ήταν η πορεία της εταιρείας σας κατά το 2021 και ποιες αλλαγές επέφερε η νέα πραγματικότητα της πανδημίας; 

Kartlos Edilashvili: Παρά την αβεβαιότητα του επιχειρηματικού κλίματος λόγω της πανδημίας η Εταιρία μας κινήθηκε ανοδικά κατά το 2021 και αναμένεται να έχει σημαντική αύξηση εσόδων. Η ανάπτυξη θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη, όμως η κρίση που προέκυψε στην εφοδιαστική αλυσίδα ολοκληρωμένων κυκλωμάτων και ηλεκτρονικών υλικών κατά την διάρκεια του έτους είναι γεγονός ότι είχε ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης και υλοποίησης των επενδυτικών πλάνων μας. Η πανδημία, πέραν της προφανούς  αρνητικής κοινωνικής επίπτωσης, μας έδωσε την δυνατότητα να αναπτύξουμε πιο αποτελεσματικές αλληλεπιδράσεις  και τρόπους λήψης αποφάσεων, αξιοποιώντας στο έπακρο τα τεχνολογικά μέσα και τα στελέχη μας. Η εταιρία εντός του 2021 επιτάχυνε τα αναπτυξιακά της προγράμματα σε νέες τεχνολογίες για δικτυακές υποδομές και πλατφόρμες λογισμικού, παραμένοντας στην κορυφή τεχνολογιών ασύρματης πρόσβασης και μετάδοσης αλλά και ολοκληρωμένων ICT λύσεων. Οι νέες αναπτύξεις λειτουργικών χαρακτηριστικών και προϊόντων θα προσδώσουν νέες δυνατότητες στις τεχνολογικές λύσεις που παρέχουμε στους πελάτες μας και θα αποτελέσουν τη βάση των εξαγωγών μας για τα επόμενα χρόνια, αρχής γενομένης από το 2022.

ICT weekly: Πιστεύετε ότι θα υπάρξει ουσιαστικό «άνοιγμα» της οικονομίας αυτή τη χρονιά; Ποιοι τομείς θα προηγηθούν; 

Kartlos Edilashvili: Η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη αντιμετωπίζει σημαντικές δυσχέρειες  λόγω της πανδημίας COVID-19, η οποία επιδρά στις εξελίξεις στην αγορά εργασίας και δημιουργεί  αρρυθμίες στην εφοδιαστική αλυσίδα εν μέσω  αυξανόμενων πληθωριστικών πιέσεων. Καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις θέτουν πρόσθετους κινδύνους για την ανάκαμψη επιβραδύνοντάς την, εκτιμάται ότι η επέκταση του μεριδίου αγοράς των εταιριών ΤΠΕ ίσως αποκλίνει των αρχικών προσδοκιών. Με δεδομένο ότι οι αγορές δείχνουν σχετικά  απρόθυμες να αναλάβουν νέα ή να επεκτείνουν τα υφιστάμενα νομισματικά και δημοσιονομικά μέτρα ως αντιστάθμισμα των διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας, δεν αναμένεται σύντομα  μείωση του κόστους παραγωγής. Στην μετά-πανδημία εποχή και εφόσον ληφθούν επαρκή μέτρα στήριξης αναμένεται να αναπτυχθούν τομείς που σχετίζονται με  νέες τεχνολογικές λύσεις, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την αυτοματοποίηση λειτουργιών των Ιδιωτικών Επιχειρήσεων και του Δημοσίου Τομέα για τη βέλτιστη εξυπηρέτηση του πελάτη ή πολίτη αντιστοίχως, την ασφάλεια του ηλεκτρονικού εμπορίου και την επεξεργασία δεδομένων μεγάλης κλίμακας, ως επακόλουθο ορθολογικής υιοθέτησης των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης και αειφόρου ανάπτυξης. Καθώς η χώρα μας αποτελεί σημαντικό κόμβο στα τηλεπικοινωνιακά μονοπάτια που συνδέουν Ευρώπη, Ασία και Αφρική, ο τομέας των τηλεπικοινωνιών αναμένουμε να «ανοίξει» περαιτέρω.

ICT weekly: Σε ποιους από αυτούς τους τομείς η εταιρεία θα δώσει βάρος;  Η εξωστρέφεια εξακολουθεί να έχει την ίδια ισχύ στα στρατηγικά σχέδιά σας; 

Kartlos Edilashvili: Οι ανάγκες για διεύρυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού και η υιοθέτηση νέων πρωτοκόλλων επικοινωνίας  (5G) αποτελούν πεδίο δράσης του Ομίλου μας καθώς διαθέτει την τεχνογνωσία και την δυνατότητα υποστήριξής τους, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό των δικτυακών υποδομών για νέες ευρυζωνικές υπηρεσίες σε σπίτια και επιχειρήσεις με ταχύτητες 5G. Παράλληλα, αναμένουμε να διαδραματίσουμε καθοριστικό ρόλο στη μετάβαση των εταιρειών στην εποχή του 5G, ανεξαρτήτως κλάδου λειτουργείας, υποστηρίζοντας πλήρως τη διαδικασία του ψηφιακού μετασχηματισμού τους με αιχμή τις λύσεις τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence – AI) που έχουμε αναπτύξει. Η εμπειρία μας στο IoT, το SDN & NFV και την ενδυνάμωσή όλων αυτών με τη βοήθεια του AI, συνεισφέρουν ουσιαστικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό των Τηλεπικοινωνιακών Παρόχων, των Εταιρειών και κυρίως στον εκσυγχρονισμό των ΔΕΚΟ και των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επιπρόσθετα, ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στη συμμετοχή μας σε στοχευμένα έργα του πακέτου ανάκαμψής (RRF) καθώς και σε νέα χρηματοδοτικά προγράμματα (ΕΣΠΑ).

Η εταιρία μας είναι κατεξοχήν εξαγωγική και βασίζεται στη δυνατότητά της να σχεδιάζει και να παράγει προϊόντα και λύσεις που προωθεί στις διεθνείς αγορές. Έχουμε επενδύσει σε ανάπτυξη προϊόντων και λύσεων προκείμενου να επεκτείνουμε περαιτέρω το πεδίο δράσης της εταιρίας μας. Για παράδειγμα λίγο πριν το κλείσιμο του 2021 ανακοινώσαμε την είσοδο μας στην αγορά του Καναδά, ενώ οι προηγμένες λύσεις μας στις τεχνολογίες αιχμής NFV δοκιμάζονται από μεγάλους Παρόχους και τεχνολογικούς κολοσσούς παγκοσμίως.

ICT weekly: Τα τελευταία δύο χρόνια χρησιμοποιείται συστηματικά η τηλεργασία, όπως και άλλες ψηφιακές υπηρεσίες. Θεωρείτε ότι  θα συνεχίσουν να αξιοποιούνται το ίδιο συστηματικά;

Kartlos Edilashvili: Η εταιρία μας, έχοντας την απαραίτητη τεχνολογική υποδομή, προσαρμόστηκε γρήγορα και αποτελεσματικά στο νέο αυτό μοντέλο εργασίας και μάλιστα με υψηλά ποσοστά τηλεργαζομένων. Παρότι η τηλεργασία υιοθετήθηκε σαν μια λύση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, συνεχίζει να αναπτύσσεται σταθερά και σταδιακά όλο και περισσότερες εταιρίες, σε παγκόσμιο επίπεδο,  αναγνωρίζουν τις δυνατότητές της καθώς και τα οφέλη που μπορεί να επιφέρει τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τις ίδιες τις επιχειρήσεις και το ευρύ κοινωνικό σύνολο. Στο πλαίσιο αυτό και σε συνδυασμό με τον ψηφιακό μετασχηματισμό που πραγματοποιείται παράλληλα, πιστεύουμε ότι η τηλεργασία θα ενσωματωθεί σταδιακά στα μοντέλα  εργασίας των περισσότερων επιχειρήσεων.

ICT weekly: Στον τομέα των υπηρεσιών και των προϊόντων σε ποιους βασικούς τομείς θα παρουσιάσετε νέες προτάσεις; 

Kartlos Edilashvili: Αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και την εμπειρία από τη συμμετοχή μας στον ευρωπαϊκό ερευνητικό χώρο για περισσότερα από 30 χρόνια, το τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης της Intracom Telecom εργάζεται σήμερα σε τεχνολογίες που προβλέπεται να υιοθετηθούν από την αγορά μέσα στην επόμενη δεκαετία, όπως για παράδειγμα το 6G αλλά και οι τεχνολογίες network virtualization και έξυπνων δικτύων ενέργειας. Η εταιρεία ήδη δραστηριοποιείται στο χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης & Μηχανικής Μάθησης (AI & ML), αυτοματισμών, SDN/NFV και ΙοΤ, προσφέροντας σχετικές λύσεις. Παράλληλα, θα συνεχίσουμε να εξελίσσουμε τις λύσεις μας  για  έξυπνες και βιώσιμες  πόλεις.

ICT weekly: Στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον που διαμορφώνεται στην αγορά ΤΠΕ, η εταιρεία σχεδιάζει νέες κινήσεις στον χώρο των επενδύσεων, των συνεργιών και των εξαγορών;

Kartlos Edilashvili: Βασικός στόχος μας είναι η αξιοποίηση των αναδυόμενων ευκαιριών και η εξασφάλιση μιας δυναμικής παρουσίας παγκοσμίως, ενισχύοντας και βελτιώνοντας τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του Ομίλου. Αναζητώντας πάντα τις τελευταίες τεχνολογικές τάσεις, θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε σε Ευρωπαϊκά και Εθνικά προγράμματα χρηματοδοτούμενης έρευνας, ενισχύοντας έτσι τις αναπτυξιακές προοπτικές μας. Παράλληλα ενδυναμώνουμε τις συνεργασίες με διεθνείς τεχνολογικούς κολοσσούς αναπτύσσοντας μαζί μοναδικές τεχνολογικές λύσεις, επιβεβαιώνοντας τον κανόνα των επιτυχημένων συνεργιών ότι 1+1=3.

ICT weekly: Πως αποτιμάτε την πορεία της Intracom Telecom υπό την υπάρχουσα ιδιοκτησιακή δομή, μετά την ολική απόσχιση της από την Intracom Holdings ?

Kartlos Edilashvili: Η Εταιρία κατά τη διάρκεια των 7 αυτών ετών είχε αρκετές επιτυχίες και διακρίσεις και πλέον συγκαταλέγεται ανάμεσα στους καλύτερους προμηθευτές ραδιοσυστημάτων παγκοσμίως για τις ασύρματες λύσεις της. Εντός συνόρων, στα κύρια νέα έργα του Ομίλου συγκαταλέγονται η σύμβαση με τον Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου «ΔΕΣΦΑ» για το Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας, οι συμβάσεις με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, τόσο για την αναβάθμιση της ασφάλειας των εγκαταστάσεών του, όσο και για τον εκσυγχρονισμό των τηλεπικοινωνιακών υποδομών του. Αναλάβαμε από κοινού με την Cosmote την επέκταση του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής το οποίο συνδέει 71 μονάδες τηλεϊατρικής στα νησιά του Αιγαίου με κεντρικά νοσοκομεία της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου. Επιπρόσθετα, ενδυναμώσαμε τη συνεργασία μας με τη ΔΕΗ προσφέροντας λύσεις μέσω της πλατφόρμας IoT, και συνεχίζουμε την επιτυχημένη πορεία μας με έργα Έξυπνων Πόλεων στην Ελλάδα, ενώ στον τομέα της ασφάλειας, ολοκληρώσαμε την ανάπτυξη του έργου Smart Police, το πρώτο που υλοποιείται στην χώρα.

Εκτός συνόρων, συνεχίζουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες ανάπτυξης λογισμικού στον κορυφαίο κατασκευαστή τηλεπικοινωνιών παγκοσμίως ως «προτιμώμενος» προμηθευτής του. Παράλληλα, εδραιώσαμε την παρουσία μας στην Ευρώπη, και συγκεκριμένα στην Ισπανία και στην Ιταλία με την ίδρυση θυγατρικών. Ειδικά για την Ιταλία, υπογράψαμε νέες συβάσεις με τον κορυφαίο πάροχο σταθερής ασύρματης πρόσβασης της Ιταλίας καθώς επίσης και με έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές χονδρικής δικτύων οπτικών ινών για συστήματα σταθερής ασύρματης πρόσβασης. Παραμένουμε στρατηγικός προμηθευτής της MTS Ρωσσίας, του μεγαλύτερου παρόχου της χώρας, ενώ συνεχώς αυξάνουμε το πελατολόγιο ικανοποιημένων πελατών στην Αφρικανική ήπειρο και πλέον έχουμε διεισδύσει στην κινεζική αγορά παρέχοντας ασύρματα συστήματα στην China Mobile. Παράλληλα, ολοκληρώσαμε τον εκσυγχρονισμό του εργοστασίου παραγωγής στη Ρουμανία και προχωρήσαμε στις εξαγορές των εταιριών FAINI που εξειδικεύεται στην κατασκευή κεραιών, και της Ether που δραστηριοποιείται στην αγορά της Ενέργειας.

Όλα αυτά τα χρόνια δημιουργήσαμε τις βάσεις ώστε να αναπτυχθούμε περαιτέρω και εργαζόμαστε ώστε εντός του 2022 να υλοποιηθεί το πλάνο μας για πωλήσεις και σε νέες αγορές.

* η συνέντευξη του Kartlos Edilashvili, Acting CEO του Intracom Telecom Group δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο ICT weekly

close menu