Διάστημα

Η Κίνα σχεδιάζει να εκτοξεύσει 13.000 δορυφόρους 

Οι δορυφόροι αυτοί είναι πιθανό να αρχίσουν να εκτοξεύονται γρήγορα για να μην προλάβει η εταιρία SpaceX του Μασκ να μονοπωλήσει «τα συστήματα χαμηλής τροχιάς»

Το Πεκίνο σχεδιάζει να εκτοξεύσει και να θέσει σε τροχιά 13.000 δορυφόρους σε χαμηλή τροχιά για την παροχή υπηρεσιών Διαδικτύου σε χρήστες σε όλο τον κόσμο.

Πρόκειται για την κατασκευή ενός τεράστιου δορυφορικού δικτύου σε τροχιά κοντά στη Γη με την κωδική ονομασία «GW» και περιλαμβάνει 12.992 δορυφόρους που ανήκουν στην China Satellite Network Group Co. Το πρόγραμμα θα διευθύνεται από επιστημονική του Κινεζικό Κρατικό Πανεπιστήμιο Μηχανικών Διαστήματος.

Οι δορυφόροι αυτοί είναι πιθανό να αρχίσουν να εκτοξεύονται γρήγορα για να μην προλάβει η εταιρία SpaceX του Μασκ να μονοπωλήσει «τα συστήματα χαμηλής τροχιάς», σύμφωνα με διαστημικούς επιστήμονες από τις Ένοπλες Δυνάμεις του Πεκίνου.

Το κινεζικό πρόγραμμα ανακοινώθηκε πάντως τη στιγμή που ο Ελον Μασκ προσπαθεί με κάθε δυνατό τρόπο να αποκαταστήσει τον διάλογο με τις κινεζικές αρχές, ζητώντας συνάντηση με τον νέο πρωθυπουργό Λι Ξιανγκ, πρώην επικεφαλής του Κομμουνιστικού κόμματος στη Σαγκάη, όπου η Tesla ξεκίνησε την κινεζική της περιπέτεια.

Το πρόγραμμα Starlink του Μασκ λειτουργεί με σχετικά μικρούς και φθηνούς δορυφόρους, που εκτοξεύονται κατά δεκάδες, με τη βοήθεια πυραύλων Falcon 9 της SpaceX.

Εκτός από τον Ελον Μασκ και την Starlink, και άλλες εταιρείες προσπαθούν να εκτοξεύσουν τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους. H Oneweb, μια εταιρεία με έδρα το Λονδίνο και παραγωγή στη Φλόριντα σε κοινοπραξία με το τμήμα Airbus Defense and Space, συμμετέχει στην κατασκευή περίπου 580 δορυφόρων.

H Kuiper που ξεκίνησε από τον Τζεφ Μπέζος σχεδιάζει επίσης να προχωρήσει στην εκτόξευση δορυφόρων που θα μπορούν να παρέχουν internet υψηλής ταχύτητας σε όλα τα μέρη του κόσμου σε πελάτες της Amazon. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την κατασκευή ενός δικτύου 3.236 δορυφόρων σε χαμηλή τροχιά της Γης για το οποίο η εταιρεία έχει προγραμματίσει επενδύσεις άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

close menu