Χρηματοδοτήσεις

Εγκαινιάστηκε το «Kriti Future» το μοναδικό δεξαμενόπλοιο που κινείται με αμμωνία

Το πρώτο νεότευκτο δεξαμενόπλοιο με ελληνική σημαία και το μοναδικό παγκοσμίως που μπορεί να κινείται με αμμωνία το «KRITI FUTURE», εγκαινιάστηκε την Τρίτη στις εγκαταστάσεις της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους, παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη και εκπροσώπων της AVIN international.

«Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή να παρευρίσκομαι σήμερα στον αγιασμό και στην τελετή ύψωσης της Ελληνικής σημαίας στο νεότευκτο δεξαμενόπλοιο «KRITI FUTURE» μια σημαντική στιγμή που μας γεμίζει όλους με αισιοδοξία», τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας.

Ανέφερε ότι για την πλοιοκτησία είναι μία ημέρα χαράς αφού αυξάνει και επεκτείνει το στόλο της αλλά ταυτόχρονα αποδεικνύει έμπρακτα την προσφορά της στην πατρίδα και τη ναυτιλία. Πρόσθεσε ότι η Ελληνική ναυτιλία αποδεικνύει ότι παραμένει πρωτοπόρος σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς η γαλανόλευκη θα κυματίζει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου.

Είπε ότι «το υπουργείο Ναυτιλίας είναι κοντά στον Έλληνα ναυτικό και στο Ελληνικό πλοίο» και η παρουσία του στη σημερινή εκδήλωση είναι ιδιαιτέρως συμβολική διότι η ύψωση της γαλανόλευκης στο «KRITI FUTURE» συμπίπτει χρονικά με την συμπλήρωση ενός έτους από τότε που λάβαμε τα πρόσθετα μέτρα ανταγωνιστικότητας που έχουν ήδη φέρει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα αφού οι αιτήσεις εγγραφής στο Ελληνικό νηολόγιο έχουν αυξηθεί κατά 61% σε σχέση με τον περσινό χρόνο.

Τόνισε ότι το όνομα του πλοίου σηματοδοτεί το ίδιο το μέλλον για την ελληνική ναυτιλία γιατί είναι το πρώτο πλοίο παγκοσμίως που μπορεί να χρησιμοποιήσει την αμμωνία ως καύσιμο κίνησης, ένα καύσιμο με μηδενικές εκπομπές άνθρακα. Υπογράμμισε επίσης ότι «μπορούμε όλοι μας να είμαστε αισιόδοξοι καθώς οι Έλληνες δεν θα είναι απλά παρόντες την επόμενη μέρα αλλά θα είναι εκείνοι που θα ανοίγουν δρόμους, θα είναι πρωτοπόροι, στυλοβάτες του παγκόσμιου εμπορίου, αλλά και της ευημερίας της Ελλάδος».

«Με την θεσμική μου ιδιότητα ως υπουργός Ναυτιλίας θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στην οικογένεια Βαρδινογιάννη για την επιλογή της να υψώσει την Ελληνική σημαία σε ένα πλοίο που θα το κινούν Έλληνες ναυτικοί», ανέφερε.

Τόνισε, ότι η Ελλάδα αξίζει να έχει υπό την σημαία της ένα ισχυρό στόλο με τις υψηλότερες προδιαγραφές ασφαλείας και ποιότητας και ότι αυτό τον εθνικό στόχο η κυβέρνηση Μητσοτάκη και όλοι εμείς τον υπηρετούμε και σε ήρεμες περιόδους αλλά και σε δύσκολες όπως είναι η σημερινή και είμαστε μέρα και νύχτα κοντά στο Ελληνικό πλοίο κοντά στον Έλληνα ναυτικό.

Σημειώνεται ότι το δεξαμενόπλοιο suezmax «KRITI FUTURE» συμφερόντων του ομίλου Β. Βαρδινογιάννη, χωρητικότητας 156.000 τόνων (dwt), φέρει ελληνική σημαία και έχει 21 άτομα πλήρωμα.

Έχει μήκος 274 μέτρα ενώ έχει πιστοποιηθεί από το American Bureau of Shipping (ABS) το οποίο έχει εγκρίνει μετά από αξιολόγηση και το συγκεκριμένο τύπο πλοίου (ammonia-ready).

Το πλοίο καίει συμβατικά καύσιμα αλλά η μηχανή του μπορεί να μετατραπεί χωρίς ιδιαίτερα υψηλό κόστος ώστε να καίει αμμωνία (ή και LNG) ενώ έχει προβλεφθεί χώρος για τις ειδικές δεξαμενές που απαιτούνται.

close menu