Τοπική Αυτοδιοίκηση

Δημήτρης Παπαστεργίου: To νέο πρόγραμμα των 500 εκατ. ευρώ, είναι “Disneyland” για τις έξυπνες πόλεις

Στα επερχόμενα προγράμματα στήριξης και ανάπτυξης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος χαρακτήρισε το επερχόμενο πρόγραμμα των 500 εκατ. ευρώ για Smart Cities, ως «Disneyland» για το χώρο της αυτοδιοίκησης, αλλά και της ελληνικής αγοράς ICT, μια και πάνω από 80 ελληνικές εταιρείες ICT θα διαγωνιστούν για να υλοποιήσουν εκατοντάδες projects έξυπνων πόλεων σε όλη την Ελλάδα, διαφορετικής φύσης και υπόστασης.

Από την πλευρά του, ο Στέλιος Αγγελούδης, υποψ. Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ανέφερε σε σχετικό πάνελ κατά την διάρκεια της Beyond: «κινδυνεύουμε να πάμε στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και δεν έχουμε ολοκληρώσει τα βασικά. Δεν έχουμε ολοκληρώσει το πρώτο μέρος. Για να πας στη χρηματοδότηση, πρέπει να ξέρεις τι θέλεις , να κάνεις μελέτες, να τα έχεις ωριμάσει τα έργα. Είναι θέμα δουλειάς».

Νέα Fund of Funds για Startups και Spinoffs από την ΕΑΤΕ

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ) είναι ο βασικός χρηματοδοτικός πυλώνας των ελληνικών Startups και Scaleups αλλά μεγαλύτερων – καθιερωμένων εταιρειών μια και μέσω των χρηματοδοτικών οχημάτων που έχουν δημιουργηθεί από την ΕΑΤΕ μέχρι σήμερα έχουν συσταθεί 16 επενδυτικά ταμεία (Venture Capital/Private Equity funds), που διαχειρίζονται κεφάλαια άνω του 1 δισ., με το μερίδιο της ΕΑΤΕ να ξεπερνά  τα 400 εκατ. και τα οποία έχουν ήδη υλοποιήσει 55 επενδύσεις σε ελληνικές Startups και όχι μόνο. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΑΤΕ, Χάρης Λαμπρόπουλος, μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται η δημιουργία τριών νέων funds, ύψους 200-250 εκατ. ευρώ έκαστο. Τα τρία funds θα είναι επιπέδου growth, άρα θα χρειαστεί μεγαλύτερη συμμετοχή από ιδιωτικά κεφάλαια ενώ το ένα εξ αυτών θα αφορά την περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς Βιοτεχνολογίας.

close menu