Έρευνες - Μελέτες

Black Friday: Ανοδικές οι πωλήσεις ηλεκτρονικών φαρμακείων και ηλεκτρονικών σούπερ μάρκετ

Ανοδικά κινήθηκαν τη φετινή Black Friday οι πωλήσεις των ηλεκτρονικών φαρμακείων και ηλεκτρονικών σούπερ μάρκετ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία Convert Group.

Συγκεκριμένα, οι δύο κλάδοι σημείωσαν αύξηση 115% και 27% αντίστοιχα στην αξία των online αγορών σε σχέση με τη μέση αξία των προηγούμενων τριών BlaΠαρασκευών του Νοεμβρίου. Ωστόσο o συνολικός online τζίρος της φετινής Black Friday στα δύο αυτά κανάλια δεν κατάφερε να ξεπεράσει τον αντίστοιχο της περυσινής, όπου τα «φυσικά» καταστήματα ήταν κλειστά λόγω του lockdown του Νοεμβρίου του 2020.

Αναφορικά με τα προϊόντα που αγόρασαν οι καταναλωτές, σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις, οι 5 κατηγορίες με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη τζίρου στα online φαρμακεία ήταν οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες (+209%), οι κρέμες αντιγήρανσης (+164%), τα προϊόντα περιποίησης ματιών (+156%), τα προϊόντα καθαρισμού προσώπου (+149%) και οι ανοιχτές πάνες (+138%). Αντίστοιχα στα online σούπερ μάρκετ προτιμήθηκαν κόκκινα κρασιά (+116%), ουίσκι (+115%), βότκα (+99%), ροζέ κρασιά (+91%) και λευκά κρασιά (+82%).

Από τα στοιχεία της Convert Group προκύπτει ότι η μέση παραγγελία στο online φαρμακείο είχε αξία 44,80 ευρώ και εμπεριείχε 5,1 τμχ (συγκριτικά με 43,10 ευρώ με 4,8 τμχ τις τρεις προηγούμενες Παρασκευές). Στο online σούπερ μάρκετ είχε αξία 81,50 ευρώ και εμπεριείχε 36,8 τμχ (συγκριτικά με 75,50 ευρώ με 35,9 τμχ τις τρεις προηγούμενες Παρασκευές).

Η Convert Group εκτιμά ότι η αξία των οnline αγορών από τα online σούπερ μάρκετ και τα οnline φαρμακεία θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει το 2021 τα 500 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) χωρίς να περιλαμβάνονται αγορές που γίνονται σε online pet shops, κάβες, ειδικευμένα e-shops με πάνες, κάψουλες καφέ, κ.ά.

close menu