Έργα - Διαγωνισμοί

ΚτΠ: Μετατίθεται η καταληκτική ημερομηνία του έργου “Πλατφόρμα για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης με χρήση ΑΙ”

Στην μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής και αποσφράγισης του διαγωνισμού “Ηλεκτρονική Πλατφόρμα για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης με χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης” προχώρησε η Κοινωνία της Πληροφορίας.

Αντικείμενο του έργου αποτελεί η υλοποίηση πλατφόρμας για την υποστήριξη της καταπολέμησης της παραπληροφόρησης. Η πλατφόρμα θα συγκεντρώνει περιεχόμενο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το διαδίκτυο και τα συστήματα του έργου «Παγκόσμια Πλατφόρμα Ψηφιακού Κέντρου Ενημέρωσης» (Global Media Center – GMC) και θα παρέχει εργαλεία για την υποστήριξη του εντοπισμού φαινομένων παραπληροφόρησης.

Συνολικά, η πλατφόρμα θα υποστηρίζει τα εξής:

  • συλλογή (aggregation) δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων ηλεκτρονικών μέσων (web, blogs) και μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media), και τη θεματική τους κατηγοριοποίηση (tagging & archiving). Βασική πηγή δεδομένων θα αποτελέσουν τα συστήματα του έργου GMC και η απευθείας ανάκτηση δεδομένων αναφέρεται σε δεδομένα που δεν μπορούν να αντληθούν από τα εν λόγω συστήματα.
  • Κατηγοριοποίηση του συλλεγόμενου περιεχομένου με βάση την εκάστοτε θεματική και λέξεις-κλειδί (tagging) σε ένα ψηφιακό αποθετήριο και δυνατότητα αναζήτησης με τη χρήση πολλαπλών κριτηρίων.
  • Αποθήκευση περιεχομένου που εξετάζεται αλλά και περιεχομένου που έχει ήδη εξεταστεί εντός της πλατφόρμας και εύκολη ανεύρεση με συνδυασμό πολλαπλών κριτηρίων (φίλτρων).
  • υποστήριξη της συνεργασίας διαφορετικών χρηστών και διαφορετικών υπηρεσιών του Υπουργείου μέσω ενιαίας συνεργατικής πλατφόρμας με δυνατότητα ανταλλαγής μηνυμάτων και σχολιασμού επί του περιεχομένου.
  • Εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης:
    o Ανίχνευση παραποιημένου ή συνθετικά παραγόμενου πολυμεσικού περιεχομένου (deepfakes) με τη μορφή εικόνας, βίντεο ή ήχου.
    o Αυτόματη εκτίμηση της τοποθεσίας (Geolocation) με βάση εικόνα ή βίντεο.
    o Ανάλυση εικόνων και λειτουργία αντίστροφης αναζήτησης για εντοπισμό προηγούμενης χρήσης.
    o Εντοπισμός ισχυρισμών σε κείμενο και διασταύρωσή τους με ήδη ελεγμένους ισχυρισμούς μέσω διασύνδεσης με αποθετήρια ελεγμένων φαινομένων παραπληροφόρησης.
    o Λειτουργικότητα αυτόματης μετατροπής ομιλίας σε κείμενο (speech to text) για περαιτέρω έλεγχο και επεξεργασία.
    o Δυνατότητα ανίχνευσης τάσεων (trends detection) που βασίζεται στα συγκεντρωτικά δεδομένα (ειδήσεις και περιεχόμενο από μέσα κοινωνικής δικτύωσης) που εισέρχονται αυτόματα στο σύστημα σε προκαθορισμένες θεματικές, επιτρέποντας στους χρήστες να εντοπίζουν και να αναλύουν τις αναδυόμενες τάσεις σε πραγματικό χρόνο.
    o Δυνατότητα εντοπισμού θεμάτων (topic detection) και αυτόματης ομαδοποίησης περιεχομένου (tweets, άρθρα, αναρτήσεις κ.τ.λ.), δίνοντας τη δυνατότητα στο χρήστη για περαιτέρω ανάλυση.
    o Αποτύπωση διαδρομής εξάπλωσης ειδήσεων / περιεχομένου (propagation graphs).
    o Εντοπισμός κοινοτήτων για τη διάδοση περιεχομένου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (community detection).
    o Αυτόματη δημιουργία αναφορών με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από τον εντοπισμό φαινομένων παραπληροφόρησης.
    o Ανίχνευση αυτοματοποιημένων λογαριασμών (bots) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
    o Αυτόματη μετάφραση κειμένων
    o Δυνατότητα προσθήκης λειτουργίας για ανάλυση συναισθήματος (sentiment analysis) – Διαλειτουργικότητα με τα αντίστοιχα συστήματα του έργου «Παγκόσμια Πλατφόρμα Ενημέρωσης»
  • publishing – έκδοση και διανομή περιεχομένου σε πολλαπλά κανάλια διάθεσης όπως π.χ. Web, RSS, Podcasting, Email, Λογαριασμούς Social Media, Mobile, tablets, Digital signage και σε έντυπη μορφή

Μέσω του έργου, το Υπουργείο Εξωτερικών θα έχει τα παρακάτω οφέλη:

  • Άμεσος εντοπισμός φαινομένων παραπληροφόρησης, που σκοπό έχουν να πλήξουν τη διεθνή εικόνα της χώρας.
  • Παρακολούθηση του τρόπου εξάπλωσης των φαινομένων παραπληροφόρησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
  • Εκτίμηση της εικόνας της κοινής γνώμης και της επίδρασης των ψευδών ειδήσεων. Σε συνδυασμό με τα υποσύστημα διανομής περιεχομένου της Παγκόσμιας Πλατφόρμας, θα επιτυγχάνεται ταχεία διάχυση των θέσεων του ΥΠΕΞ στις οικείες υπηρεσίες (π.χ. πρεσβείες, προξενεία), ώστε αυτές να επικοινωνούνται με τρόπο ταχύ και ενιαίο, σε κάθε διαθέσιμο μέσο. Το μεγάλο πλήθος υπηρεσιών (127 πρεσβείες και προξενεία και 59 Γραφεία ΟΕΥ και 29 Γραφεία Δημόσιας Διπλωματίας), οι οποίες μάλιστα βρίσκονται διάσπαρτες ανά την υφήλιο, καθιστά εξαιρετικά αποδοτική την επικοινωνία και διάδοση της πληροφορίας μέσω πλατφόρμας που διαθέτει λειτουργικότητα ταυτόχρονης δημοσίευσης σε πολλαπλά κανάλια.
  • Συντονισμός διπλωματικών ενεργειών για διεκδίκηση θέσεων σε διεθνείς οργανισμούς, επιτροπές και fora όπου λαμβάνονται αποφάσεις.
  • Χάραξη εθνικής πολιτικής και θέσεων σε μείζονα θέματα
close menu