Οικονομία

Υπουργείο Οικονομίας των ΗΑΕ: Σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα

Σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι υποδομές, η γεωργία, η τεχνολογία, η υγειονομική περίθαλψη και οι βιοεπιστήμες, αναμένεται να κινητοποιήσει για την Ελλάδα το κοινό επενδυτικό ταμείο των 4 δισ. ευρώ, που συμφωνήθηκε τον περασμένο Μάιο μεταξύ των δύο χωρών.

Την πεποίθηση αυτή εκφράζει, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Εμιρατινός υπουργός Οικονομίας, Αμπντάλα μπιν Τουκ αλ Μάρι (Abdulla bin Touq Al Marri), με την ευκαιρία της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη, ως επικεφαλής της εμιρατινής αποστολής στην 86η ΔΕΘ.

«Οι δύο χώρες έχουν συνεργαστεί σε διάφορες διμερείς και πολυμερείς πρωτοβουλίες που έχουν ενισχύσει τις σχέσεις τους, συμπεριλαμβανομένης της κοινής δήλωσης για τη Στρατηγική Εταιρική Σχέση το 2020 και της δημιουργίας ενός ταμείου ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις στην ελληνική οικονομία, κατά την επίσκεψη του (Έλληνα) πρωθυπουργού στο ‘Αμπου Ντάμπι τον περασμένο Μάιο. Αυτό το κοινό ταμείο υπογραμμίζει τους αυξανόμενους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών και θα οδηγήσει σε σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, σε όλους τους τομείς-στόχους, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), οι υποδομές, η γεωργία, η τεχνολογία, η υγειονομική περίθαλψη και οι βιοεπιστήμες, μεταξύ άλλων. Πιστεύουμε ότι υπάρχει περιθώριο για την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα των επενδύσεων και τη δημιουργία νέων ευκαιριών για τις επιχειρηματικές κοινότητες και στις δύο χώρες» σημειώνει ο κ. Μάρι.

Περί προοπτικής συνεργασίας στους τομείς των βιομηχανιών του μέλλοντος

Υπογραμμίζει ακόμα τις προοπτικές που θα μπορούσαν να διανοιχθούν για συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της τεχνολογίας και των μελλοντικών βιομηχανιών, σε μια περίοδο που τα Εμιράτα επιδιώκουν να ενισχύσουν διεθνώς τη θέση τους ως κόμβος καινοτομίας και «brain hub» (η χώρα έχει πρόσφατα ορίσει υφυπουργό αρμόδιο για την Τεχνητή Νοημοσύνη), να προσελκύσουν ανθρώπινο ταλέντο από όλον τον κόσμο, να ανοίξουν περισσότερο την οικονομία τους σε επιχειρηματίες και επενδυτές, αλλά και να διπλασιάσουν το μέγεθός της στην περίοδο έως το 2030.

Κατά τον Εμιρατινό αξιωματούχο, η νέα οικονομική προσέγγιση που υιοθετεί η κυβέρνηση των ΗΑΕ, η οποία χαρακτηρίζεται από τις αρχές της ευελιξίας, της βιωσιμότητας, του ανοίγματος και της προβλεψιμότητας, «αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία για τις ελληνικές εταιρείες να αποκτήσουν αποτύπωμα στην αγορά των ΗΑΕ και από εκεί να επεκταθούν στην υπόλοιπη περιοχή MENA (Middle East/North Africa), τη Νότια Ασία και την Αφρική».

Αναλυτικότερα, ο κ. Μάρι υπογραμμίζει ότι η τελευταία αναδιοργάνωση του Υπουργικού Συμβουλίου στα ΗΑΕ επέφερε μερικές από τις σημαντικότερες νομοθετικές αλλαγές στην 50χρονη ιστορία της χώρας. «Έχουμε έναν υφυπουργό για την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) και διάφορες στρατηγικές και πολιτικές για τη στήριξη της ΤΝ, του Blockchain και των συναφών τομέων, καθιστώντας σαφές ότι η καινοτομία, το ταλέντο, η τεχνητή νοημοσύνη, η ψηφιακή οικονομία, οι προηγμένες τεχνολογίες, είναι οι κύριοι μοχλοί της μελλοντικής μας ανάπτυξης. Η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος και πολλά μπορούν να επιτευχθούν αν ενώσουμε τις προσπάθειές μας, για να υποστηρίξουμε αυτές τις μελλοντικές βιομηχανίες» λέει ο υπουργός Οικονομίας των Εμιράτων.

«Game changer» το ανθρώπινο ταλέντο

Η κυβέρνηση των ΗΑΕ, προσθέτει, έχει θέσει ως στόχο τον διπλασιασμό του μεγέθους της οικονομίας της χώρας, από 381 δισ. δολάρια σήμερα, σε 762 δισ. δολάρια το 2030 και το εμπόριο θα διαδραματίσει αναπόσπαστο μέρος μιας τέτοιας προσπάθειας. Όπως και το ανθρώπινο ταλέντο: «Βλέπουμε το ανθρώπινο ταλέντο ως “game changer” (παράγοντα που αλλάζει το παιχνίδι) αυτή τη στιγμή για την οικονομική ανάπτυξη και εργαζόμαστε πάνω στους κανονισμούς διαμονής στη χώρα, για να προσελκύσουμε και να διατηρήσουμε ταλέντα από όλο τον κόσμο. Επιπλέον, οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις μας, όπως οι τελευταίες τροποποιήσεις του νόμου για τις εμπορικές εταιρείες, παρέχουν μεγαλύτερη ελευθερία στους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και τους ξένους επενδυτές σε όλους τους τομείς» σημειώνει, υπογραμμίζοντας την τεράστια ευκαιρία που συνιστά για τις ελληνικές επιχειρήσεις αυτή η νέα οικονομική προσέγγιση.

Γενικότερα, επισημαίνει, υπάρχουν επιτυχημένες επενδύσεις των ΗΑΕ σε πολλούς ζωτικούς τομείς της οικονομίας στην Ελλάδα, όπως η φαρμακοβιομηχανία, η ανάπτυξη υποδομών, η ναυπηγική βιομηχανία και τα πρότζεκτ στον αγροτικό τομέα. Τα ΗΑΕ επιθυμούν όμως να επεκτείνουν τα υφιστάμενα πεδία οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ώστε να καλύψουν ποικίλους στρατηγικούς και μελλοντικούς τομείς (της οικονομίας), όπως η κυκλική οικονομία, οι ΑΠΕ, ο τουρισμός, οι αερομεταφορές, η τεχνολογία πληροφορικής, οι τηλεπικοινωνίες, ο τομέας της χρηματοοικονομικής και τραπεζικής τεχνολογίας, η επισιτιστική ασφάλεια (food security) και οι βιώσιμες μεταφορές, σε πλαίσιο εναρμονισμένο πάντα με το οικονομικό όραμα των ΗΑΕ για τα επόμενα 50 χρόνια και των αναπτυξιακών στρατηγικών, που έχουν υιοθετηθεί από την Ελλάδα.

Υπάρχουν περιθώρια διμερούς συνεργασίας στα Logistics, σε μια εποχή που η πανδημία οδηγεί σε ανασχεδιασμό του παγκόσμιου εμπορίου;

Κατά τον κ. Μάρι, η πανδημία ώθησε την εμιρατινή ηγεσία να επενεξετάσει την πολιτική της και να ανοίξει τον δρόμο για τη μελλοντική οικονομία των Εμιράτων, ακολουθώντας ένα πρόγραμμα επιθετικών μεταρρυθμίσεων, που θα διασφαλίσει την ανθεκτικότητα και τη μελλοντική ετοιμότητα της εθνικής οικονομίας για τα επόμενα 50 χρόνια.

«Ευρισκόμενοι (γεωγραφικά) στο σταυροδρόμι του κόσμου, είμαστε προορισμός για ανθρώπους, ταλέντα, εξειδίκευση, επιχειρήσεις και επενδύσεις. Τα ΗΑΕ ανέκαθεν κατείχαν διακεκριμένη θέση ως κορυφαίος και ανταγωνιστικός εμπορικός κόμβος, που συνδέει την Ανατολή με τη Δύση και αποτελούσαν σημαντικό “παίκτη” για τη διασφάλιση της συνέχειας και της ανάπτυξης των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού. Η χώρα διαθέτει προηγμένη υποδομή αερομεταφορών, χερσαίων και θαλάσσιων μεταφορών μεγάλης κλίμακας, που φτάνει σε όλες τις γωνιές του κόσμου» σημειώνει.

Οι σχέσεις μεταξύ των ΗΑΕ και της Ελλάδας, συμπληρώνει, είναι ιστορικές και συνεχίζουν να αναπτύσσονται και οι δύο χώρες έχουν κοινή επιθυμία να τις ανυψώσουν σε πιο προηγμένα επίπεδα στο επόμενο στάδιο. Η δε συμμετοχή των ΗΑΕ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) φέτος, προσθέτει, δίδει εξαιρετική ευκαιρία για την ενίσχυση της συμβολής του ιδιωτικού τομέα σε καινοτόμες και βιώσιμες οικονομικές συνεργασίες στους νέους οικονομικούς τομείς που είναι πιθανό να διαμορφώσουν τις οικονομίες μας στο μέλλον, και να μεταφέρουν τις διμερείς εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις σε ένα υψηλότερο επίπεδο εταιρικής σχέσης (partnership).

Πώς επηρεάζει η ενεργειακή κρίση λόγω του πολέμου τη στρατηγική των ΗΑΕ στον ενεργειακό τομέα;

Η ενεργειακή κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία, επηρεάζει βαθιά την παγκόσμια οικονομία, σε μια περίοδο που τα ΗΑΕ επιδιώκουν να διαφοροποιήσουν την οικονομία τους, σε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα. Επηρεάζει (ή θα επηρεάσει) αυτή η κρίση τον στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης των ΗΑΕ στον ενεργειακό τομέα, τόσο από πλευράς επενδύσεων για την ανακάλυψη/εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου όσο και από την άποψη της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα;

«Η διαφοροποίηση είναι το κλειδί για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας και της βιωσιμότητας. Η επιτάχυνση της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει καταστεί σήμερα αναγκαιότητα για όλες τις χώρες του κόσμου, λαμβάνοντας υπόψη την κλιματική αλλαγή και την επείγουσα ανάγκη μετάβασης σε καθαρές πηγές ενέργειας. Ενώ τα ΗΑΕ παραμένουν ένας από τους σημαντικότερους παραγωγούς πετρελαίου, το μερίδιο του πετρελαϊκού τομέα στην οικονομία μειώνεται σταθερά» εξηγεί ο κ. Μάρι.

Ο ίδιος ο ενεργειακός τομέας, διευκρινίζει, έχει αλλάξει σημαντικά, «μοχλεύοντας» την τεχνολογία, για να καταστεί ηγέτης στις ανανεώσιμες και καθαρές πηγές ενέργειας με παγκόσμια θέση στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας. Επιπλέον, τα ΗΑΕ έχουν αναδειχθεί σε σημαντικό επενδυτή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις παγκόσμιες αγορές, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών χωρών.

Πέρυσι, για παράδειγμα, η Masdar πραγματοποίησε την πρώτη της επένδυση στην ελληνική αγορά, με την εταιρεία να δεσμεύεται να αναπτύξει έργο φωτοβολταϊκών (Φ/Β) ισχύος 65 μεγαβάτ (MW), μέσω κοινοπραξίας με την TaaleriEnergia.

«Η μετάβαση από μια “καφέ” οικονομία, που βασίζεται στο πετρέλαιο, σε μια βιώσιμη “πράσινη” οικονομία, μαζί με τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την προώθηση της καινοτομίας, αποτελεί βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση των ΗΑΕ. Τα ΗΑΕ έχουν επίσης υποστηρίξει την ατζέντα των SDG (σ.σ. Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ), τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και στα προγράμματα διεθνούς συνεργασίας τους. Το επόμενο έτος, τα ΗΑΕ θα φιλοξενήσουν την COP 28 (Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα), η οποία θα αποτελέσει την κατάλληλη πλατφόρμα για την περαιτέρω προώθηση του παγκόσμιου διαλόγου στο θέμα αυτό» υπογραμμίζει.

Τι αναμένουν τα ΗΑΕ ως αποτέλεσμα της συμμετοχής τους στην 86η ΔΕΘ;

«Πρώτα απ’ όλα, αυτό το σημαντικό διεθνές γεγονός προσφέρει και στις δύο χώρες μας μια πολύτιμη ευκαιρία να ενισχύσουμε τους υφιστάμενους διμερείς δεσμούς μας με τη διερεύνηση ευκαιριών σε μια σειρά νέων οικονομικών τομέων» σημειώνει ο κ. Μάρι.

Οι περίπου 60 φορείς και εταιρείες που βρέθηκαν από τις 9 Σεπτεμβρίου στο περίπτερο των ΗΑΕ ως τιμώμενης χώρας της 86ης ΔΕΘ, «είναι πρόθυμοι να συνάψουν συνεργασίες με ελληνικές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις σε όλους τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος».

Όπως είπε ο κ. Μάρι, η εμιρατινή αντιπροσωπεία βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα, προκειμένου να διερευνήσει τα καλύτερα δυνατά μέσα για τη μετατροπή των επενδυτικών ευκαιριών σε αμοιβαία επωφελή και συγκεκριμένα έργα, αλλά και «για να ανυψώσουμε τις διμερείς εμπορικές και οικονομικές μας σχέσεις σε διάφορους τομείς σε νέα ύψη, προωθώντας έτσι τη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Κορυφαίες διεθνείς εκθέσεις όπως η ΔΕΘ προσφέρουν μια εξαιρετική ευκαιρία, για να γίνει ακριβώς αυτό».

close menu