Επιχειρήσεις

Enercoplan: Επένδυση 233,8 εκατ. ευρώ σε νέο mega έργο αποθήκευσης 400 MW στην Κορινθία

Ένα από τα μεγαλύτερα έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με μπαταρίες που δρομολογούνται στην Ελλάδα σχεδιάζει η Enercoplan Investments στην Κορινθία, με συνολική ισχύ 400 MW και αποθηκευτική ικανότητα 1.600 MWh. Το έργο προβλέπεται να εγκατασταθεί στη θέση «Άσπρο Βουνό», στη Δημοτική Ενότητα Σαρωνικού του Δήμου Κορινθίων, και βρίσκεται πλέον σε διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Η σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, η οποία ολοκληρώνεται στις 3 Νοεμβρίου 2026. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 233,8 εκατ. ευρώ, με τη χρηματοδότηση, σύμφωνα με τη μελέτη, να προβλέπεται να καλυφθεί κατά 100% μέσω τραπεζικού δανεισμού.

Ο σταθμός θα αποτελείται από 387 συγκροτήματα συσσωρευτών της TBEA, εγκατεστημένα σε ειδικές καμπίνες. Κάθε μονάδα θα διαθέτει battery packs, σύστημα διαχείρισης των μπαταριών, θερμική διαχείριση, πυροπροστασία και σύστημα διαχείρισης ισχύος. Η εγκατάσταση θα μπορεί να απορροφά ηλεκτρική ενέργεια από το δίκτυο και να τη διοχετεύει εκ νέου όταν απαιτείται. Με πλήρη φόρτιση, οι μπαταρίες θα μπορούν να παρέχουν 400 MW για τέσσερις ώρες, αντιστοιχώντας σε 1.600 MWh ανά κύκλο έγχυσης. Η φόρτιση και εκφόρτιση των συσσωρευτών, όπως και η μετατροπή του συνεχούς ρεύματος σε εναλλασσόμενο, θα πραγματοποιείται μέσω μετατροπέων ισχύος. Παράλληλα, το έργο θα διαθέτει συστήματα SCADA, BMS και EMS, ώστε να ελέγχεται η λειτουργία, η κατάσταση των συσσωρευτών και η ενεργειακή διαχείριση της εγκατάστασης.

Η ηλεκτρική διασύνδεση θα γίνει με το ΚΥΤ GIS Κορίνθου, το οποίο βρίσκεται περίπου 3,7 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της εγκατάστασης. Η σύνδεση προβλέπεται μέσω υπόγειων γραμμών μέσης τάσης.

Η αποθήκευση μπαίνει δυναμικά στο ενεργειακό σύστημα

Το έργο της Enercoplan εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια ανάπτυξης μεγάλης κλίμακας υποδομών αποθήκευσης στην Ελλάδα. Η αποθήκευση αποτελεί κρίσιμο κρίκο για την αξιοποίηση της παραγωγής από ΑΠΕ, καθώς επιτρέπει την απορρόφηση ηλεκτρικής ενέργειας όταν υπάρχει διαθέσιμη παραγωγή και την επανεισαγωγή της στο δίκτυο όταν αυξάνεται η ζήτηση ή μειώνεται η παραγωγή. Η ίδια η Enercoplan αναφέρει ότι το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει ήδη έργα αποθήκευσης με μπαταρίες συνολικής ισχύος 168 MW, ενώ διαθέτει άδειες για έργα αντλησιοταμίευσης συνολικής ισχύος 2.256 MW. Παράλληλα, αναπτύσσει αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα. Η νέα επένδυση στην Κορινθία ανεβάζει την κλίμακα των έργων battery storage στην Ελλάδα, σε μια περίοδο κατά την οποία η ενίσχυση της αποθήκευσης αποτελεί βασική προϋπόθεση για την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ και για τη μεγαλύτερη ευελιξία του ηλεκτρικού συστήματος.

Για την Enercoplan, η επένδυση των 233,8 εκατ. ευρώ αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην επέκταση του χαρτοφυλακίου της από την παραγωγή πράσινης ενέργειας στις υποδομές που μπορούν να εξισορροπούν την παραγωγή και τη ζήτηση και να στηρίζουν τη λειτουργία του ηλεκτρικού δικτύου.

close menu