Ψηφιακός Μετασχηματισμός

Ξεπέρασαν το 1 δισ. οι ψηφιακές συναλλαγές των πολιτών με το δημόσιο το 2022

Στην εκθετική αύξηση των ψηφιακών συναλλαγών των πολιτών με το δημόσιο μέσω του gov.gr αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης στο πλαίσιο της Beyond 4.0 που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη.

Όπως είπε, «αν δει κανείς την εκθετική εξέλιξη των συναλλαγών στην πατρίδα μας θα διαπιστώσει ότι ο στόχος είναι να παίρνουμε ένα – ένα τα γεγονότα της ζωής μας, να τα απλουστεύουμε και να τα περνάμε στην πύλη».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, οι ψηφιακές συναλλαγές των πολιτών με τη δημόσια διοίκηση από 8,8 εκατομμύρια το 2018, αυξήθηκαν σε 34 εκατομμύρια το 2019, σε 94 εκατομμύρια το 2020, σε 567 εκατομμύρια το 2021, για να ξεπεράσουν το 2022 το 1 δισεκατομμύριο.

Κατά τον κ. Πιερρακάκη, καμπή για την υλοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους αποτέλεσε η αλλαγή δύο άρθρων του νόμου 4623 του 2019, έναν μήνα μετά τις εκλογές.

Η τροποποίησή τους, που αφορούσε τη διαλειτουργικότητα, άνοιξε το δρόμο ώστε τα δημόσια μητρώα να μπορούν να «μιλάνε» μεταξύ τους.

«Με αυτόν τον τρόπο αρχίσαμε να ενώνουμε γύρω από γεγονότα της ζωής μας τα διάφορα μητρώα και με το gov.gr σαν κεντρική στρατηγική την απλουστεύσαμε», σημείωσε ο υπουργός.

Πρόσθεσε δε πως «δεν πιστέψαμε ποτέ στο ένα μεγάλο πράγμα, αλλά στα πολλά μικρά, που συνθέτουν κάτι πολύ μεγαλύτερο, ούτε καν άθροισμα, αλλά γινόμενο. Κάθε μέρα μια μικρή αλλαγή. Έτσι οικοδομήθηκε ο αριθμός των σχεδόν 1500 διαθέσιμων υπηρεσιών σήμερα».

Τα επόμενα βήματα

Όπως επεσήμανε ο κ. Πιερρακάκης, η ψηφιακή μεταβίβαση ακινήτων, η συμπερίληψη όλων των εγγράφων ταυτοποίησης στο ψηφιακό πορτοφόλι (wallet) των πολιτών, στη συσκευή του κινητού τηλεφώνου τους, καθώς και η ηλεκτρονική σύσταση ατομικών επιχειρήσεων, είναι οι επόμενες υπηρεσίες που σχεδιάζεται να ενταχθούν στην κεντρική πύλη gov.gr.

Ειδικότερα, εκκρεμεί ακόμη η ίδρυση της ατομικής επιχείρησης που αφορά επιστήμονες, όπως δικηγόρους ή μηχανικούς.

Παράλληλα, υπάρχουν εκκρεμότητες στην online διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων, η οποία αποτελεί κατά τον κ. Πιερρακάκη μία δύσκολη άσκηση.

«Βήμα βήμα με τη συνεργασία και της ΑΑΔΕ τρέχουμε μία δουλειά που θα δημιουργήσει σύντομα έναν φάκελο στους συμβολαιογράφους για τη μεταβίβαση ακινήτων, αρχικά για όσα είναι κτηματογραφημένα» τόνισε σχετικά ο ίδιος.

Τέλος, μετά την ένταξη στο wallet του gov των αστυνομικών ταυτοτήτων και των διπλωμάτων οδήγησης τον περασμένο Ιούλιο, θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα και άλλα έγγραφα ταυτοποίησης, όπως η κάρτα αναπηρίας.

Στο άμεσο μέλλον όλες οι συναλλαγές των πολιτών θα γίνονται μέσα από το gov.gr

Μέσα από το κινητό τηλέφωνο των πολιτών και με μία μόνο αίτηση θα εκτελούνται σε λίγα χρόνια από σήμερα όλες οι συναλλαγές με το δημόσιο μέσω του gov.gr, ακόμη κι αν για την ολοκλήρωσή τους απαιτείται η συνεργασία δύο ή περισσότερων φορέων.

Πρόκειται για το κεντρικό στοίχημα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που αφορά στη διασύνδεση όλων των κρατικών υπηρεσιών με τη χρήση της τεχνολογίας του blockchain, η οποία επιτρέπει την άμεση και ασφαλή μεταφορά δεδομένων σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του Δημοσίου.

Η διαδικασία

Για παράδειγμα, αν η λήψη ενός πιστοποιητικού προϋποθέτει την εμπλοκή πολλών υπηρεσιών, ο πολίτης υποβάλλει την αίτησή του σε ένα σημείο και ταυτόχρονα δίνει τη συγκατάθεσή του για την άντληση όλων των απαραίτητων πληροφοριών, από όπου κι αν προέρχονται, ώστε να διεκπεραιωθεί.

Με τον τρόπο αυτό, ενημερώνονται οι εμπλεκόμενοι φορείς για την παροχή των δεδομένων που χρειάζονται και ταχύτατα χορηγείται το πιστοποιητικό που ζητήθηκε.

Η διαδικασία αυτή ήδη έχει εφαρμοστεί σε αιτήσεις για επιδόματα, όπως το Power Pass και το Fuel Pass.

Στην προκειμένη περίπτωση, ο πολίτης έκανε την αίτησή του στην αντίστοιχη πλατφόρμα και έδινε τη συγκατάθεσή του για τον έλεγχο πχ. των εισοδήματων του από τη βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ.

Με τον τρόπο αυτό άμεσα το σύστημα ήλεγχε αν είναι επιλέξιμος και δρομολογούνταν η πληρωμή του.

close menu