Έρευνες - Μελέτες

Βελτιωμένη η θέση της Ελλάδας στον Παγκόσμιο Δείκτη Καινοτομίας

Η Ελλάδα ανέβηκε στην 42η θέση σε μια λίστα 133 χωρών, από την 44η το 2022, με πολλές υποσημειώσεις όμως.

Σύμφωνα με την νεότερη έκθεση Global Innovation Index (GII) 2023 του Παγκόσμιου Οργανισμού Διανοητικής Ιδιοκτησίας WIPO, που μετράει τις επιδόσεις των χωρών παγκοσμίως σε επίπεδο καινοτομίας, η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο κατακτώντας την 42η θέση μεταξύ 132 χωρών. Το 2022 βρέθηκε στην 44η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, το 2021 στην 47η θέση και το 2020 στην 43η.

Η Ελβετία κατέχει την πρώτη θέση στο GII 2023, ακολουθούμενη από τη Σουηδία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σιγκαπούρη.

Στην ετήσια κατάταξη, η Κίνα κατατάσσεται 12η ακολουθούμενη από την Ιαπωνία στη 13η θέση. Το Ισραήλ (14ο) επέστρεψε στο top 15 του GII, κερδίζοντας δύο θέσεις. Η Φινλανδία (6η) βρίσκεται σε ανοδική πορεία μαζί με τη Δανία (9η), τη Σουηδία (2η) και τις οικονομίες της Βαλτικής (Εσθονία 16η, Λιθουανία 34η και Λετονία 37η).

Τα τελευταία 10 χρόνια, η Ινδονησία (61η) ενώνεται με την Κίνα, την Τουρκία (39η), την Ινδία (40η), το Βιετνάμ (46η), τις Φιλιππίνες (56η) και την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν (62η) στην ομάδα των οικονομιών μεσαίου εισοδήματος που έχουν ανέβει ταχύτερα στην κατάταξη GII. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, και από την έναρξη της πανδημίας, ο Μαυρίκιος (57ος), η Ινδονησία, η Σαουδική Αραβία, η Βραζιλία και το Πακιστάν έχουν ανέβει περισσότερο στην κατάταξη.

Ελλάδα

Σύμφωνα με την έκθεση οι θετικοί παράγοντες καινοτομίας της Ελλάδας περιλαμβάνουν:

1. Δαπάνες για λογισμικό: Οι δαπάνες της Ελλάδας για λογισμικό ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι ένα από τα δυνατά της σημεία, καταλαμβάνοντας τη 13η θέση στο GII 2023. Αυτό υποδηλώνει ότι η Ελλάδα έχει μια ισχυρή βιομηχανία λογισμικού που συμβάλλει στις επιδόσεις της στην καινοτομία.
2. Επιδόσεις logistics: Οι επιδόσεις της Ελλάδας στα logistics είναι ένα ακόμη δυνατό σημείο, καταλαμβάνοντας την 18η θέση στο GII 2023. Αυτό υποδηλώνει ότι η Ελλάδα διαθέτει αποτελεσματικά συστήματα μεταφοράς και διανομής προϊόντων που μπορούν να διευκολύνουν την καινοτομία.
3. Επενδύσεις και εξαγωγές: Σύμφωνα με το Economic Snapshot του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα έχει ανακάμψει καλά από την κρίση COVID-19, δημιουργώντας ισχυρή αύξηση της απασχόλησης. Η αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών μπορεί να συμβάλει στις επιδόσεις καινοτομίας της Ελλάδας.
4. Ενίσχυση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας: Η κυβέρνηση της Ελλάδας έχει εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και έχει προσελκύσει επενδύσεις μειώνοντας τη γραφειοκρατία, ενισχύοντας την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα και ψηφιοποιώντας το δημόσιο ως ένα βαθμό.

Οι αρνητικοί παράγοντες περιλαμβάνουν:

1. Εισροές καινοτομίας: Η Ελλάδα έχει χειρότερες επιδόσεις όσον αφορά τις λεγόμενες εισροές καινοτομίας από ό,τι τις εκροές καινοτομίας το 2023. Αυτό υποδηλώνει ότι η Ελλάδα πρέπει να βελτιώσει τομείς όπως το ανθρώπινο κεφάλαιο και η έρευνα.
2. Ανθρώπινο δυναμικό: Το επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού της Ελλάδας βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Η βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να παράγει εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό που μπορεί να συμβάλει στην καινοτομία.
3. Πρόσβαση και χρήση ΤΠΕ: Η πρόσβαση και χρήση των ΤΠΕ στην Ελλάδα είναι χαμηλότερη από τον μέσο όρο των χωρών παρόμοιας εισοδηματικής ομάδας, σύμφωνα με το GII 2023. Η αύξηση της χρήσης ψηφιακών τεχνολογιών μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να αναπτύξει νέα προϊόντα και υπηρεσίες που σχετίζονται με την αγορά.
4. Ρυθμιστικό πλαίσιο: Η ποιότητα των ρυθμιστικών αρχών κινείται σε πολύ μέτρια επίπεδα, κατατάσσοντας τη χώρα μας στην 50ή θέση. Πολύ χαμηλά στην κατάταξη βρίσκεται επίσης σε ό,τι αφορά τη θέσπιση επαρκούς θεσμικού πλαισίου για την έναρξης δραστηριοποίησης των επιχειρήσεων, ενώ ακόμη πιο χαμηλά κινούνται οι επιδόσεις της σε ό,τι αφορά τη συνεργασία σε επίπεδο έρευνας και ανάπτυξης μεταξύ πανεπιστημίων και βιομηχανίας.

ι.

close menu