Υλικό-Συσκευές

Οι χώρες με τις πιο καινοτόμες πρακτικές για τα ηλεκτρονικά απόβλητα

Τα παγκόσμια ηλεκτρονικά απόβλητα σχεδόν διπλασιάστηκαν τα τελευταία 12 χρόνια φτάνοντας τα 62 δισεκατομμύρια κιλά το 2022 και προβλέπεται να αυξηθούν στα 82 δισεκατομμύρια κιλά μέχρι το 2030

Τα ηλεκτρονικά απόβλητα, ή απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, αποτελούν την ταχύτερα αναπτυσσόμενη ροή αποβλήτων παγκοσμίως, με περίπου 62 δισεκατομμύρια κιλά να έχουν παραχθεί μόνο το 2022. Μέχρι στιγμής, μόνο το ένα πέμπτο ανακυκλώνεται παγκοσμίως, ωστόσο τα τηλέφωνα, τα tablet, οι φορητοί υπολογιστές και άλλα gadget που απορρίπτουμε περιέχουν πολύτιμα μέταλλα και ορυκτά, συνολικής αξίας 62,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.

Σύμφωνα με την έκθεση των Ηνωμένων Εθνών «The Global E-waste Monitor 2024», τα παγκόσμια ηλεκτρονικά απόβλητα σχεδόν διπλασιάστηκαν τα τελευταία 12 χρόνια φτάνοντας τα 62 δισεκατομμύρια κιλά το 2022 και προβλέπεται να αυξηθούν στα 82 δισεκατομμύρια κιλά μέχρι το 2030.

Η ασφαλής ανακύκλωση ηλεκτρονικών συσκευών βοηθά στην αποτροπή επιβλαβών χημικών ουσιών που περιέχονται σε αυτές όπως είναι ο υδράργυρος ή ο μόλυβδος, από το να καταλήξουν στο έδαφος και τις υδάτινες οδούς.

Η διαχείριση των ηλεκτρονικών αποβλήτων αποτελεί μια ακόμη πρόκληση της κυκλικής οικονομίας και προς αυτή την κατεύθυνση ορισμένα κράτη έχουν εισάγει καινοτομίες που μπορούν να εφαρμοστούν και από άλλες χώρες. Στο επίκεντρο τίθενται ο κατάλληλος σχεδιασμός των προϊόντων και η επαναχρησιμοποίηση, δηλαδή η ενίσχυση της κυκλικότητας.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Δημοτικό Συμβούλιο του Κέιμπριτζ παρέχει τώρα ροζ κάδους για τη συλλογή των απορριπτόμενων μικρών ηλεκτρικών ειδών των κατοίκων και την μείωση της ποσότητας ηλεκτρονικών απορριμμάτων. Αυτές οι συσκευές δεν μπορούν να συμπεριληφθούν σε κάδους ανακύκλωσης που υπάρχουν στους εξωτερικούς χώρους, αλλά περιέχουν πολύ απαραίτητα υλικά όπως χαλκό και λίθιο.Τα πρώτα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά καθώς, το 2022, περίπου 49 τόνοι μικρών ηλεκτρικών συσκευών κατέληξαν στους εντυπωσιακούς κάδους συλλογής προκειμένου να διατεθούν για επαναχρησιμοποίηση ή ανακύκλωση.

Στην Αίγυπτο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής λάνσαραν την εφαρμογή για κινητά E-Tadweer, η οποία χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη πρόκληση της χώρας για τα ηλεκτρονικά απόβλητα. Η εφαρμογή επιτρέπει στους τελικούς χρήστες να μεταφέρουν τις ανεπιθύμητες συσκευές τους σε ειδικά σημεία παράδοσης και να τις ανταλλάσσουν με κουπόνια, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αγορά νέων ηλεκτρονικών προϊόντων από καταστήματα που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Το Βασιλικό Νομισματοκοπείο, γνωστό για την παραγωγή νομισμάτων για το Ηνωμένο Βασίλειο και περισσότερες από 30 άλλες χώρες, αναπτύσσει μια νέα διαδικασία για την ανάκτηση στοιχείων χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων από πεταμένες ηλεκτρονικές συσκευές. Μαζί με την καναδική νεοσύστατη εταιρεία Excir, οι ερευνητές επινόησαν μια πατέντα η οποία, όπως ισχυρίζονται, μπορεί να εξάγει το 99% του χρυσού που βρίσκεται σε μια πλακέτα τυπωμένου κυκλώματος που βρίσκεται μέσα σε φορητούς υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και άλλες συσκευές.

Το νησιωτικό κράτος της Σιγκαπούρης παράγει περίπου 60.000 τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων κάθε χρόνο, τα οποία δεν έχει που να τα …. εναποθέσει λόγω των περιορισμών της γης. Η κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή μια προοδευτική νομοθεσία που καθιστά ευθύνη του παραγωγού να συλλέγει ηλεκτρικές συσκευές και ηλεκτρονικές συσκευές στο τέλος του κύκλου ζωής τους και να τις στέλνει για επαναχρησιμοποίηση ή ανακύκλωση.

Χώρες όπως η Γαλλία υποστηρίζουν την προσπάθεια περιορισμού ηλεκτρονικών αποβλήτων, προωθώντας την ψήφιση ενός δείκτη επισκευασιμότητας ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, για να αυξήσει το ποσοστό επισκευής κατά 60% εντός πέντε ετών.

Κράτη στη Βόρεια Αφρική στρέφονται επίσης στη νομοθεσία για να επιλύσουν τις προκλήσεις τους σχετικά με τα ηλεκτρονικά απόβλητα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΗΕ. Η Αίγυπτος έχει δημιουργήσει μια νέα ρυθμιστική υπηρεσία για τη βιομηχανία διαχείρισης αποβλήτων της και έχει επιβάλει περαιτέρω απαγόρευση στις εισαγωγές επικίνδυνων ουσιών και αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών αποβλήτων που προέρχονται από ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό (ΗΗΕ). Η Τυνησία έχει επίσης κινηθεί για τη ρύθμιση των ηλεκτρονικών αποβλήτων, με την θέσπιση συστήματος «ο ρυπαίνων πληρώνει» για την εισαγωγή ΗΗΕ.

Η κυβέρνηση της Ταϊβάν έχει δημιουργήσει ένα νομικό πλαίσιο για την ρύθμιση και την διαχείριση της αποτελεσματικής διάθεσης και ανακύκλωσης ηλεκτρονικών αποβλήτων. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι κατασκευαστές και οι εισαγωγείς ηλεκτρονικών προϊόντων υποχρεούνται να σχεδιάζουν προϊόντα με γνώμονα την ανακύκλωση, καθώς και να δημιουργούν συστήματα συλλογής και να χρηματοδοτούν την ανακύκλωση και διάθεση ηλεκτρονικών αποβλήτων, καθιστώντας τους υπεύθυνους για ολόκληρο τον κύκλο ζωής των προϊόντων που παράγουν.

close menu