Υγεία

Θάνος Πλεύρης: Ο Προσωπικός Γιατρός προχωρά ικανοποιητικά

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης για την πορεία του “Προσωπικού Γιατρού”, καθώς όπως είπε βρισκόμαστε σε περίπου 4,6 εκατ. εγγραφές, 3.333 γιατρούς να έχουν μπει στο σύστημα και 1.100.000 δωρεάν ραντεβού να έχουν γίνει. Κι αυτά έχουν επιτευχθεί σε μόλις τρεις μήνες όπως είπε σε τηλεοπτική εκπομπή.

“Οι ηλικίες άνω των 60 σε ποσοστό σχεδόν 70% έχουν εγγραφεί σε προσωπικό γιατρό. Υπάρχει πρόβλημα κυρίως στο λεκανοπέδιο αλλά και σε άλλα αστικά κέντρα. Οι γιατροί είναι σε μια διστακτικότητα σε ένα βαθμό γιατί ξέρετε η επαφή με το κράτος όταν είσαι ελεύθερος επαγγελματίας δημιουργεί και μια δυσπιστία. Ο θεσμός λειτουργεί τρεις μήνες μόνο”, ανέφερε ο Θ.Πλεύρης.

Για τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους επανέλαβε πως μέσα στο Νοέμβριο θα υπάρξει σχετική διάταξη στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί. “Θα έχουμε το εξής, όποιος έχει εμβολιαστεί και θα συμπεριλαμβάνει και αυτούς που θα εμβολιαστούν μέχρι την ψήφιση του νόμου, όποιος έχει εμβολιαστεί θα διαγράφεται το πρόστιμό του και αν το έχει πληρώσει θα υπάρχει διαδικασία ή συμψηφισμού ή επιστροφής”, είπε ο υπουργός Υγείας.

Κάλεσε επίσης τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς να κάνουν μια αρχή οι ίδιοι να εμβολιαστούν και να επιστρέψουν στη δουλειά τους, όπως χαρακτηριστικά είπε. “Από επιλογή δεν βρίσκονται στη δουλειά. Μας έχει πει το Συμβούλιο της Επικρατείας ότι η αναστολή είναι συνταγματική αλλά πρέπει να επανεξετάζουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα. θα εξεταστούν τα επιδημιολογικά δεδομένα και των φθινοπωρινών και χειμερινών μηνών. Το μέτρο είναι μέχρι τις 31/12, μέχρι τότε θα υπάρχει και απόφαση”, επισήμανε και πρόσθεσε “σεβόμαστε το τι είπε το Συμβούλιο της Επικρατείας, λέει ότι η αναστολή είναι συνταγματική μόνο σε αυτό το βαθμό”.

Μιλώντας για τις προληπτικές εξετάσεις και συγκεκριμένα αναφερόμενος στο πρόγραμμα “Φώφη Γεννηματά” για τον καρκίνο του μαστού, αποκάλυψε πως στο πρώτο τρίμηνο λειτουργίας του, 2.411 γυναίκες βρέθηκαν με ευρήματα σε πρώιμο στάδιο και πρόσθεσε: “Αυτό σημαίνει ότι 2.411 γυναίκες θα αντιμετωπίσουν την ασθένεια την οποία έχουν με ήπιο τρόπο. Ξεκινάνε τα προγράμματα, σήμερα υπογράφω τα τεχνικά δελτία για προληπτικές εξετάσεις παχέος εντέρου, τραχήλου της μήτρας και καρδιαγγειακές παθήσεις. Το πρόγραμμα αφορά ηλικίες 50-69 και είναι η πρώτη φάση που πήγαν sms κι επειδή όπως καταλαβαίνετε δεν μπορεί μαζικά να εξεταστεί ένας κόσμος, δεν υπάρχουν αυτές οι δυνατότητες στις δομές, σταδιακά θα γίνει σε όλο τον πληθυσμό”.

close menu