Διεθνή

Συνελήφθη 19χρονος ως ο πιο επικίνδυνος χάκερ της Ισπανίας

Ο δράστης είχε κλέψει και συγκεντρώσει δεδομένα από 575.000 φορολογούμενους σε μία βάση δεδομένων για να τα διανείμει σε άλλους εγκληματίες του κυβερνοχώρου

Ισπανοί αστυνομικοί συνέλαβαν τον José Luis Huertas (γνωστός και ως «Alcaseca», «Mango», «chimichuri»), έναν 19χρονο που θεωρείται ευρέως ως ο πιο επικίνδυνος χάκερ στην Ισπανία.

Στον Huertas αποδίδονται πολλαπλές διαβόητες κυβερνοεπιθέσεις, καθώς και η δημιουργία μιας μηχανής αναζήτησης με την ονομασία Udyat. Αυτή η κακόβουλη πλατφόρμα χρησιμοποιήθηκε για την πώληση τεράστιων ποσοτήτων παράνομα αποκτηθέντων ευαίσθητων δεδομένων. Σημειώνεται πως μετά από μήνες εντατικών ερευνών, η αστυνομία εντόπισε και συνέλαβε τον νεαρό χάκερ και τον χαρακτήρισε «σοβαρό κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια».

Στην κατοικία του Huertas και σε πρόσθετες καταγεγραμμένες τοποθεσίες, οι αστυνομικές δυνάμεις κινητοποιήθηκαν για να κατασχέσουν σωρούς νομισμάτων, έγγραφα και υπολογιστές που θα βοηθήσουν στην αποκάλυψη της ύποπτης δραστηριότητας του χάκερ.

Το χρονικό της υπόθεσης

Μετά από μια ανησυχητική παραβίαση του δικτύου υπολογιστών του Εθνικού Δικαστικού Συμβουλίου της Ισπανίας (CGPJ), ξεκίνησε έρευνα πλήρους κλίμακας. Ο δράστης είχε κλέψει και συγκεντρώσει δεδομένα από 575.000 φορολογούμενους σε μία βάση δεδομένων για να τα διανείμει σε άλλους εγκληματίες του κυβερνοχώρου. Η κακόβουλη αυτή ενέργεια προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στους πολίτες, καθώς και αυξημένα πρωτόκολλα ασφαλείας έναντι παρόμοιων επιθέσεων στο μέλλον.

Η εν λόγω παράνομη υπηρεσία περιέχει ιδιωτικές πληροφορίες, όπως προσωπικά στοιχεία ταυτότητας, αριθμούς λογαριασμών, ακόμη και κωδικούς χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Επιπλέον, ο Huertas κατηγορείται ότι παρίστανε τον Paolo Vasile, τον επικεφαλή της Gestevisión Telecinco/Mediaset España, και του έκλεψε 300 χιλιάδες ευρώ. Αντιμετωπίζει επίσης κατηγορίες όπως επίθεση σε εξέχουσες οντότητες και ξέπλυμα χρήματος.

Με κάθε κακόβουλη απόπειρα, ο χάκερ αποκτούσε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Τελικά, καυχήθηκε σε συνέντευξή του στο YouTube ότι το hack του είχε δώσει πρόσβαση σε δεδομένα σχεδόν όλων των Ισπανών πολιτών.

Μετά από ενδελεχή έρευνα, οι ειδικοί του τμήματος κυβερνοαπειλών του Γενικού Αστυνομικού Τμήματος Πληροφοριών εντόπισαν τον δράστη πίσω από τα πολλαπλά αδικήματα – έναν 19χρονο με εκτεταμένο εγκληματικό παρελθόν στον κυβερνοχώρο. Η Policia Nacional είναι υπερήφανη που αναφέρει ότι ο ύποπτος αυτός έχει έκτοτε συλληφθεί.

Όπως αναφέρθηκε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι ισπανικές αρχές κατάφεραν να εντοπίσουν τον ανήλικο χάκερ εντοπίζοντας τις πληρωμές του για τη διατήρηση του server «Eye of Horus».

close menu