Έρευνες - Μελέτες

Στα 7 δισ. δολάρια έφτασαν οι κινέζικες επενδύσεις σε αγορές ηλεκτροπαραγωγής από αιολικά με έμφαση στην Ευρώπη

Στο υψηλό επίπεδο των 7 δισ. δολαρίων έφτασαν οι κινέζικες επενδύσεις σε ξένες αγορές ηλεκτροπαραγωγής από αιολικά στην Ευρώπη, καθώς πρώτη προτεραιότητα των κινέζων ήταν να επωφεληθούν από τις ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτό ακριβώς αποκαλύπτει το πρόσφατο ερευνητικό δελτίο που δημοσίευσε το αμερικανικό Ινστιτούτο Ενεργειακών Οικονομικών και Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης (Institute for Energy Economics and Financial Analysis – IEEFA).

Σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου, η Ευρωπαϊκή Ένωση (6,8 δισ. δολ.) και η Αυστραλία (5,1 δισ. δολ.) ήταν αυτές που απορρόφησαν το μεγαλύτερο μέρος των κινεζικών επενδύσεων στην αιολική ενέργεια από το 2011 έως το 2017.

Οι κινεζικές επενδύσεις στον τομέα των ΑΠΕ σε τρίτες χώρες αυξήθηκαν ως αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας Belt and Road Initiative του Πεκίνου, αλλά η πλειοψηφία αυτών των επενδύσεων δεν εντοπίζονται σε ασιατικές χώρες -οι οποίες περιλαμβάνονται στην πρωτοβουλία Belt and Road.

Σύμφωνα με την έρευνα του IEEFA, το μεγαλύτερο ποσοστό των επενδύσεων αυτών κατευθύνθηκε στην Ευρώπη.

Από το 2010 έως το 2017, μόνο το 30% των κινεζικών ξένων επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατευθύνθηκε σε χώρες της πρωτοβουλίας Belt and Road, σύμφωνα με την έκθεση, με το μεγαλύτερο ποσοστό από τις επενδύσεις στις χώρες αυτές να κατευθύνεται σε Πακιστάν (1,9 δισ. δολ.), Μαλαισία (0,7 δισ. δολ.), Τουρκία (0,6 δισ. δολ.) και Βιετνάμ (0,4 δισ. δολ.). Το υπόλοιπο 70% ανήκε σε χώρες που δεν ανήκουν στην πρωτοβουλία Belt and Road.

Η συνέχεια ΕΔΩ στο ypodomes.com

close menu