Artificial Intelligence (AI)

Πώς θα αλλάξει η τεχνητή νοημοσύνη τον τρόπο που εργαζόμαστε;

Δεν είναι μυστικό ότι η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη (GenAI) θα έχει βαθιά επίδραση στη δουλειά που κάνουμε. Ορισμένες εργασίες θα αντικατασταθούν, άλλες θα αυξηθούν. Ταυτόχρονα, το GenAI και άλλες τεχνολογίες AI θα δημιουργήσουν νέες δεξιότητες οι εργαζόμενοι και νέους ρόλους για τους οργανισμούς να καλύψουν.

Η GenAI έχει τεράστιες δυνατότητες για την αύξηση της παραγωγικότητας και της καινοτομίας – και μπορεί να προσφέρει τεράστια οφέλη τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στους εργαζόμενους. Αλλά όπως συμβαίνει με όλες τις μορφές τεχνητής νοημοσύνης, θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι εφαρμόζεται με τρόπους που συμπληρώνουν τις δικές μας έμφυτες και αναντικατάστατες ανθρώπινες ικανότητες. Τελικά, η τεχνητή νοημοσύνη είναι απλώς ένα εργαλείο – ένας τρόπος να μας βοηθήσει να λάβουμε καλύτερες αποφάσεις εφαρμόζοντας παράλληλα τη δική μας δημιουργικότητα και συναισθηματική νοημοσύνη.

Η έρευνα της BCG έχει δείξει ότι οι εργαζόμενοι είναι έτοιμοι να αποδεχτούν την τεχνητή νοημοσύνη στο χώρο εργασίας, αλλά μόνο εάν είναι σίγουροι ότι ο εργοδότης τους δεσμεύεται να αναπτύξει τα εργαλεία ηθικά και υπεύθυνα και με τρόπους που τους ωφελούν. Έχοντας αυτό κατά νου, οι οργανισμοί δεν μπορούν απλώς να επικεντρωθούν στην τεχνολογία – πρέπει να μεταμορφώσουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποί τους εργάζονται, συνεργάζονται, επιλύουν προβλήματα και δημιουργούν αξία.

Αυτό σημαίνει την υιοθέτηση μιας ανθρωποκεντρικής προσέγγισης. Οι εταιρείες που αποκομίζουν τη μεγαλύτερη αξία από την τεχνητή νοημοσύνη ακολουθούν τον κανόνα 10-20-70: το 10% της προσπάθειάς τους για την τεχνητή νοημοσύνη πηγαίνει στον σχεδιασμό αλγορίθμων, το 20% στην κατασκευή των υποκείμενων τεχνολογιών και το 70% στην υποστήριξη των ανθρώπων και την προσαρμογή των επιχειρηματικών διαδικασιών.
Και με το GenAI, η επίτευξη του σωστού 70% είναι πιο σημαντική από ποτέ. Σε πολλούς τομείς, τα λειτουργικά μοντέλα θα ισοπεδωθούν, θα γίνουν λιγότερο ιεραρχικά και πιο ευέλικτα και τα οργανωτικά στρώματα θα μειωθούν.

Για να ξεκλειδώσουν το πλήρες δυναμικό της τεχνητής νοημοσύνης, οι εργαζόμενοι σε όλα τα επίπεδα ενός οργανισμού θα πρέπει να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους, να αποκτήσουν νέες δεξιότητες και να μάθουν εντελώς νέους τρόπους εργασίας.

Αν και μόλις αρχίζουμε να κατανοούμε το εύρος των δυνατοτήτων του GenAI, είναι σαφές ότι υπάρχει σημαντική αξία στο να είσαι πρώιμος υιοθετητής – ειδικά εάν οι αρχικές σου επιδρομές είναι επιτυχείς. Συνιστούμε στους ηγέτες να λάβουν τα ακόλουθα μέτρα:

• Αξιολογήστε τις απαιτούμενες δεξιότητες τεχνολογίας και εργατικού δυναμικού και αποφασίστε εάν θα χρησιμοποιήσετε μια στρατηγική ταλέντων «χτίστε, αγοράστε ή δανειστείτε».
• Δημιουργήστε μια ισχυρή κεντρική ομάδα για να υιοθετήσετε μια ολιστική άποψη για τον μετασχηματισμό, με έμφαση στην επίτευξη αντίκτυπου και στον καθορισμό στόχων και κατεύθυνσης σε ολόκληρο τον οργανισμό.
• Δημιουργήστε μια κουλτούρα πειραματισμού και ξεκινήστε πιλοτικά έργα σε τομείς προτεραιότητας που είναι φιλικοί προς το GenAI.
• Συμπεριλάβετε το HR στη συζήτηση για να εντοπίσετε και να αντιμετωπίσετε τα κενά πρόσληψης και να καθοδηγήσετε την εξέλιξη των ευθυνών.
• Αναβαθμίστε και επανεκπαιδεύστε τους υπαλλήλους σας, εισάγοντας βασικές έννοιες και καθορίζοντας τι σημαίνει GenAI για κάθε μεμονωμένο ρόλο.

Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη διαδραματίζει ολοένα και πιο αναπόσπαστο ρόλο στις επιχειρήσεις και την κοινωνία, θα απαιτηθεί συνολική επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο εργαζόμαστε. Η καμπύλη μάθησης θα είναι απότομη για όλους, από τους ηγέτες έως τους διευθυντές έως τους υπαλλήλους πρώτης γραμμής – αλλά στο τέλος, η τεχνητή νοημοσύνη θα κάνει όλους μας τεχνολόγους.

close menu