Πληροφορική

Παράταση για το νέο Κέντρο Καινοτομίας

Ακόμη δύο μήνες παράτασης έλαβε ο διαγωνισμός ΣΔΙΤ για την αξιοποίηση της έκτασης της πρώην ΧΡΩΠΕΙ στο Φάληρο. Πρόκειται για ένα διαγωνισμό που προβλέπει την ανάπτυξη του ακινήτου, ώστε να δημιουργηθεί σε αυτό ένα Κέντρο Καινοτομίας που θα φιλοξενεί γραφεία, ερευνητικά κέντρα και συναφείς εγκαταστάσεις καινοτομίας, με το συνολικό ύψος της επένδυσης να υπολογίζεται σε 280 εκατ. ευρώ. Οι όροι της προκήρυξης έχουν διαφοροποιηθεί προκειμένου το έργο να καταστεί ελκυστικότερο και κυρίως χρηματοδοτήσιμο από τους ιδιώτες. Σε αυτό το πλαίσιο έχει αυξηθεί, μεταξύ άλλων, η περίοδος εκμετάλλευσης, από τα 45 στα 90 χρόνια. Το έργο διεκδικείται από την Dimand, την Intrakat, τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την Άκτωρ Παραχωρήσεις, ωστόσο εκτιμάται ότι δεν θα υποβληθούν προσφορές απ’ όλα τα παραπάνω σχήματα. Στην έκταση των 18 στρεμμάτων θα δημιουργηθούν κτιριακές υποδομές της τάξεως των 35.000 τ.μ., όπου θα απασχολούνται πάνω από 2.400 εργαζόμενοι.

Επενδύσεις 22 εκατ. σε νεοφυείς εταιρείες
Ξεκινάει τη δεύτερη φάση της επενδυτικής του δραστηριότητας ένα από τα ελληνικά funds που επενδύουν στη νέα γενιά των startups. Ο λόγος για το Metavallon VC που, από τη Δευτέρα, τρέχει το δεύτερο fund, Metavallon II, ύψους 22 εκατ. ευρώ. Το fund, που είχε επενδύσει στο παρελθόν σε εταιρείες όπως η πατρινή εταιρεία σχεδιασμού μικροτσίπ Think Silicon, ξεσκαρτάρει από το αρχείο περίπου 100 περιπτώσεις εταιρειών εκτιμώντας ότι σύντομα θα προχωρήσει σε 2-3 καινούργιες επενδύσεις startup εταιρειών.

Βραβείο στην εικονική επιχείρηση μαθητών
Το 1ο βραβείο στον 18ο Πανελλαδικό Μαθητικό Διαγωνισμό, για την Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση 2023 Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, που διοργάνωσε ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Junior Achievement Greece (JA Greece), κέρδισαν οι Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) Μαθητείας Ξάνθης και Αλεξανδρούπολης της ΔΥΠΑ. Οι μαθητές των ΕΠΑΣ συνεργάστηκαν και βραβεύτηκαν για την ιδέα τους ΡΕΒΥΔΩΡ, ένα vegan υποκατάστατο που προορίζεται για χρήση στην αρτοποιία, τη ζαχαροπλαστική και τη μαγειρική με διάθεση σε αγορές εσωτερικού και εξωτερικού.

Ρεκόρ επιβατών στα αεροδρόμια
Ρεκόρ καταγράφει η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια της χώρας, έχοντας αυξηθεί σε διψήφιο ποσοστό τον Απρίλιο, έναντι του ίδιου μήνα του 2019. Το εν λόγω χρονικό διάστημα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, οι επισκέπτες στο σύνολο των αεροδρομίων αυξήθηκαν κατά 15,5%, στα 4,3 εκατομμύρια. Η αύξηση το πρώτο τετράμηνο, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2019, ανέρχεται σε 7,4%, με τον συνολικό αριθμό των επιβατών να είναι 11,2 εκατ. Αύξηση κατέγραψε και η πτητική δραστηριότητα, καθώς τον Απρίλιο πραγματοποιήθηκαν κατά 8,5% περισσότερες πτήσεις (36.596), έναντι του ίδιου μήνα του 2019.

Μικρότερα τα οφέλη για τις τράπεζες
Οι τράπεζες της Ευρωζώνης μπορεί να επωφεληθούν λιγότερο από τα υψηλότερα επιτόκια από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως και τα κέρδη τους θα μπορούσαν επίσης να επιβαρυνθούν από το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης και την επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος. Ενώ τα υψηλότερα επιτόκια ενισχύουν τα καθαρά έσοδα από τόκους των τραπεζών, τα οφέλη θα μπορούσαν να είναι κάπως μικρότερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, δεδομένων της επιβράδυνσης της αύξησης των δανείων και της αντιστροφής της καμπύλης αποδόσεων, όπως τόνισε. Πρόσθεσε παράλληλα ότι οι ανησυχίες ενισχύονται και για τις προοπτικές για τα δάνεια στον κλάδο των εμπορικών ακινήτων, δεδομένης της πτώσης των αποτιμήσεων. Ο Ντε Γκίντος επισήμανε επιπλέον πως η ΕΚΤ θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει περαιτέρω για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%, αν και το μεγαλύτερο μέρος της σύσφιγξης έχει ήδη γίνει.

close menu