Τεχνολογίες

Όλα όσα ανακοίνωσε η Meta για Metaverse, ΑΙ και Smart Glasses

Η μεγάλη εκδήλωση της Meta, Meta Connect 2023, πραγματοποιήθηκε χθες 27 Σεπτεμβρίου 2023 με τον Mark Zuckerberg να ανακοινώνει τους βασικούς πυλώνες προϊόντων και υπηρεσιών της Meta για το 2023 αλλά και για το επόμενο έτος οι οποίες περιλαμβάνουν: το Metaverse, το AI αλλά και τα νέα Smart Glasses από τη Ray Ban.

Meta Quest 3

Πρόκειται για την αναβαθμισμένη έκδοση του καταναλωτικού headset εικονικής και μικτής πραγματικότητας πλέον, Quest της Meta. Βασίζεται στον πανίσχυρο επεξεργαστή XR2 Gen 2 της Qualcomm και δεν χρειάζεται καλώδια και την υποστήριξη υπολογιστή για να αναπαράγει ακόμα και απαιτητικά παιχνίδια όπως για παράδειγμα το Assasin’s Creed.

Διαθέτει οθόνες Dual LCD 2064×2208 pixels, 120Hz και οπτικά τύπου pancake με τ ν ανάλυση να είναι μεγαλύτερη από τα επαγγελματικά Quest Pro. Διαθέτει επίσης κάμερες που επιτρέπουν στο ψηφιακό περιεχόμενό να συνυπάρχει στον ίδιο κόσμο με εσάς, δικαιολογώντας τον τίτλο του headset μικτής πραγματικότητας. Διαθέτει επίσης δύο ειδικούς αισθητήρες χρώματος και έναν αισθητήρα βάθους που θα σας επιτρέψει να κάνετε πράγματα όπως η προεπισκόπηση επίπλων στο δωμάτιό σας.

Θα μπορεί να τρέξει όλες εφαρμογές και τα παιχνίδια της σειράς Quest με νέες προσθήκες το Roblox ανακοινώθηκε και το streaming παιχνιδιών Xbox.

Το Meta Quest 3 θα κυκλοφορήσει το 4ο τρίμηνο του 2023 με την έκδοση των 128GB να κοστίζει 500 δολάρια.

Ray-Ban Meta Smart Glasses

Τα Ray-Ban Meta Smart Glasses διαθέτουν κάμερες και ήχο, τέσσερα σχέδια ενώ μπορούν να δεχτούν φακούς μέσω συνταγής. Τα γυαλιά έρχονται με ενσωματωμένο Meta AI, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να αλληλεπιδρούν με τα γυαλιά χρησιμοποιώντας φωνητικές εντολές. Τα γυαλιά διαθέτουν λειτουργία live streaming που επιτρέπει στους δημιουργούς περιεχομένου να μεταδίδουν τις εκπομπές τους, hands-free, είναι συμβατά με Android και iOS και φυσικά προσφέρουν την εκτέλεση συνομιλιών μέσω κινητού τηλεφώνου.

Τα γυαλιά θα είναι διαθέσιμα για αγορά online και σε καταστήματα λιανικής από τις 17 Οκτωβρίου 2023 στις Η.Π.Α. και Ευρώπη για 299 δολάρια.

Meta AI

H Meta έχει αναπτύξει το δικό της μεγάλο γλωσσικό μοντέλο AI, Llama 2, το οποίο είναι Open Source μάλιστα και στην χθεσινή εκδήλωση ανακοίνωσε μεταξύ άλλων το Meta AI.
Το Meta AI είναι ένας βοηθός – chatbot τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να σας βοηθήσει με εργασίες όπως αναζήτηση πληροφοριών, προγραμματισμός, υπενθυμίσεις και πολλά άλλα ενώ μπορεί να παράγει και φωτογραφίες υψηλής ποιότητας μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα μέσω του νέου μοντέλου δημιουργίας εικόνων Emu AI. Το Meta AI θα είναι διαθέσιμο σε WhatsApp, Messenger, Instagram και σύντομα θα κυκλοφορήσει στα έξυπνα γυαλιά Ray-Ban αλλά και στο Quest.

Μερικές εφαρμογές του Meta AI περιλαμβάνουν:

Αυτοκόλλητα AI: Οι χρήστες των messengers της Meta θα μπορούν να δημιουργούν προσαρμοσμένα αυτοκόλλητα για τις συνομιλίες και τις ιστορίες τους. Το εργαλείο AI θα μετατρέπει τις προτροπές κειμένου σε πολλαπλά μοναδικά αυτοκόλλητα υψηλής ποιότητας σε δευτερόλεπτα. Αυτή η λειτουργία θα κυκλοφορήσει σε επιλεγμένους χρήστες αγγλικής γλώσσας τον επόμενο μήνα στο WhatsApp, το Messenger, το Instagram και το Facebook Stories.

Επεξεργασία εικόνας με AI: Η επεξεργασία φωτογραφιών που υποστηρίζεται από AI θα προσφέρεται στο Instagram και θα περιλαμβάνει δύο νέες δυνατότητες: restyle και αλλαγής σκηνικού. Με το restyle, οι χρήστες εισάγουν μια προτροπή κειμένου και το εργαλείο ενημερώνει την υπάρχουσα εικόνα με βάση αυτές τις οδηγίες. Η λειτουργία σκηνικού χρησιμοποιεί επίσης μια προτροπή κειμένου από τον χρήστη για να προσθέσει νέο φόντο που δημιουργείται από AI σε εικόνες. Και για τις δύο λειτουργίες επεξεργασίας, η Meta θα έχει ειδική σήμανση έτσι ώστε το κοινό να μπορεί να διακρίνει εάν αυτό που βλέπει είναι συνθετικό ή ανθρωπογενές.

Χαρακτήρες AI: Η Meta ανακοίνωσε ένα κόσμο 28 χαρακτήρων AI, ο οποίοι είναι γνωστά και διάσημα πρόσωπα, αλλά με διαφορετικά ονόματα, προσωπικότητα, τρόπους και ιστορία και  με τους οποίους θα μπορούν να συνομιλήσουν οι χρήστες για διάφορα θέματα και κατηγορίες. Στην ουσία η Meta έχει εκπαιδεύει το ΑΙ μοντέλο της Llama 2 σε τομείς όπως τα αθλητικά, τα καλλιτεχνικά, τα παιχνίδια, τη μαγειρική κ.α.

ΑΙ Studio: Μέσα στο 2024 τόσο απλοί χρήστες όσο και προγραμματιστές θα μπορούν να δημιουργούν τους δικούς τους χαρακτήρες ΑΙ για χρήση σε τρίτες εφαρμογές. Φυσικά οι χαρακτήρες αυτοί θα εμφανιστούν και στο Metaverse και στις εφαρμογές μικτής πραγματικότητας με τους οποίους θα μπορούμε να αλληλοεπιδράμε.

close menu