Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Οι χώρες της Ευρώπης ετοιμάζουν νέους κανόνες για τις Big Tech

To αργότερο μέχρι τον Ιούνιο αναμένεται οι χώρες της ΕΕ να έχουν συμφωνήσει σε νέο κανονιστικό πλαίσιο για τις big tech εταιρείες (Google, Amazon, Facebook, Apple), μέσω των οποίων θα γίνεται καλύτερος έλεγχος των ψηφιακών τους υπηρεσιών. Η πρόθεση της ΕΕ είναι οι εταιρείες να επιβλέπουν καλύτερα το παράνομο περιεχόμενο στις πλατφόρμες τους.

Διαφορετικά, σύμφωνα με το προσχέδιο της συμφωνίας, όπως αναφέρει το Reuters, θα οφείλουν να καταβάλλουν πρόστιμα έως και 6% του παγκόσμιου τζίρου τους. Το Digital Services Act, το οποίο και περιλαμβάνει τους νέους κανόνες, όπως προτάθηκαν από την Ευρωπαία επίτροπο Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ, θα πρέπει να συμφωνηθεί από τις χώρες της Ε.Ε. προκειμένου να γίνει νόμος.

«Είμαι αισιόδοξη ότι μπορούμε να έρθουμε σε συμφωνία πριν το τέλος Ιουνίου», δήλωσε η Ευρωβουλευτής Christel Schaldemose. Η ίδια εξήγησε επίσης ότι οι ευρωβουλευτές θέλουν να επεκτείνουν το εύρος των κανονισμών, να απαγορεύσουν κάθε είδους μηχανισμούς που υποχρεώνουν τους χρήστες να δίνουν προσωπικά τους στοιχεία και να επιτρέπουν τη ρύθμιση των επιχειρήσεων από τις χώρες έδρας (χώρα προέλευσης).

Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιδιώκει να περιορίσει το εύρος των κανονισμών. «Το Συμβούλιο θέλει τις απαγορεύσεις μόνο για τα ψηφιακά marketplaces. Η Βουλή θέλει τις απαγορεύσεις σε όλες τις πλατφόρμες», δήλωσε η ίδια.

Επίσης, σημείωσε η ίδια, οι χώρες όπως η Ιρλανδία, όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της Apple, της Facebook και της Google στην Ευρώπη, ή το Λουξεμβούργο, όπου έχει έδρα η Amazon, θα πρέπει να συμνεχίσουν να επιβλέπουν τις εταιρείες, ακολουθώντας τη νομοθεσία σχετικά με τη «χώρα προέλευσης».

close menu