Τηλεπικοινωνίες

O Δημήτρης Παπαστεργίου στο Συμβούλιο Τηλεπικοινωνιών της ΕΕ

Τα υποθαλάσσια καλώδια, η τεχνητή νοημοσύνη και οι δορυφορικές επικοινωνίες είναι μεταξύ των θεμάτων που συζητώνται στο Συμβούλιο Τηλεπικοινωνιών της ΕΕ, στο οποίο την Ελλάδα εκπροσωπεί ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Κατά την είσοδό του στο Συμβούλιο, ο κ. Παπαστεργίου δήλωσε:

«Σήμερα, μαζί με τους συναδέλφους υπουργούς Τηλεπικοινωνιών, συζητάμε για πολύ σημαντικά θέματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε μπροστά μας. Είναι το θέμα των υποθαλάσσιων καλωδίων και η πολύ σημαντική θέση που η Ελλάδα παίζει σε αυτό και πώς μπορεί πραγματικά η είσοδος της Ελλάδας να είναι μία κρίσιμη είσοδος ευρυζωνικότητας για όλη την Ευρώπη.

Συζητάμε, επίσης, το κομμάτι της τεχνικής νοημοσύνης και το πώς διαμορφώνουμε ένα πλαίσιο γύρω από αυτή, όχι ένα ασφυκτικό πλαίσιο το οποίο στην ουσία θα φημώσει την τεχνολογία, αλλά ένα πλαίσιο που θα προδιαγράφει ξεκάθαρα τον ρόλο του ανθρώπου.

Επίσης, συζητάμε το κομμάτι των δορυφορικών επικοινωνιών και κατά πόσο αυτές, με τη νέα απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, αλλάζει τα δεδομένα στο κομμάτι της πολιτικής προστασίας της κλιματικής κρίσης αλλά και της διάβρωσης των ακτών».

Καταλήγοντας, ο Έλληνας υπουργός Ψηφιακής Διακβέρνησης τόνισε ότι είναι πολύ σημαντική η θεσμοθέτηση και η εκκίνηση διαδικασιών για τον υπερυπολογιστή «Δαίδαλο». Όπως είπε, εντός του Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει μία διαδικασία «με σκοπό να δημιουργήσουμε ένα εργοστάσιο τεχνητής νοημοσύνης».

Ο κ. Παπαστεργίου εξήγησε ότι πρόκειται για «ένα οικοσύστημα που με τον υπερυπολογιστή, ένα data center για τα δεδομένα, αλλά και ένα οικοσύστημα γύρω από το Πανεπιστήμιο, θα μπορέσουμε πραγματικά να κάνουμε την Ελλάδα κόμβο για την τεχνητή νοημοσύνη και στο κομμάτι της πρακτικής της λειτουργίας, αλλά και στο κομμάτι του νομοθετικού πλαισίου που θα τη διέπει».

close menu