Τηλεπικοινωνίες

Nvidia: Η τρίτη πολυτιμότερη εταιρεία στον κόσμο με αξία 2,9 τρισ.

Οι δραστηριότητές της Nvidia είναι τεράστιες, τα κέρδη της ανθούν και όλοι γνωρίζουν ότι είναι η πιο «καυτή» μετοχή στη Wall Street. Είναι δυνατόν η πολυτιμότερη εταιρεία κατασκευής τσιπ στον κόσμο να έχει ακόμη περιθώρια ανόδου; Πολλοί επενδυτές στοιχηματίζουν σε νέο ράλι, αλλά υπάρχουν και κάποιοι σκεπτικιστές βλέπουν μια φούσκα της αγοράς που προορίζεται να σκάσει.

Για περισσότερο από ένα χρόνο, η Nvidia έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες για τα κέρδη και την τιμή της μετοχής. Την Κυριακή, η εταιρεία ανακοίνωσε σχέδια για νέα τσιπ για να παραμείνει μπροστά από τον ανταγωνισμό. Τη Δευτέρα, οι αναλυτές της Bank of America ανέβασαν τον στόχο τιμής τους, για άλλη μια φορά, στο υψηλό επίπεδο των 1.500 δολαρίων, λέγοντας ότι το premium της Nvidia δικαιολογείται από τις προοπτικές ανάπτυξής της. Την Τρίτη, η μετοχή της σημείωσε νέο ρεκόρ στα 1.164,37 δολάρια.

«Είναι σαν να προσπαθείς να πιάσεις έναν μαραθωνοδρόμο που τρέχει με πλήρη ταχύτητα», δήλωσε ο Adam Gold, ιδρυτής και επικεφαλής επενδύσεων στην Katam Hill LLC. «Βρίσκονται στην κούρσα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτή τη στιγμή έχουν μεγάλο προβάδισμα και είναι έτοιμοι να το επεκτείνουν φέτος και του χρόνου».

Ο Gold κατέχει μετοχές της Nvidia από το 2016. Είναι πλέον η μεγαλύτερη θέση του και συνεχίζει να την αυξάνει.

Ο Gold αποτελεί μέρος της συναίνεσης της Wall Street ότι το προβάδισμα της Nvidia είναι αδιαπραγμάτευτο, τουλάχιστον προς το παρόν. Οι αντίπαλοι δεν μπόρεσαν να φτάσουν την Nvidia με τα τσιπ που τροφοδοτούν τα φορτία εργασίας τεχνητής νοημοσύνης, γνωστά ως επιταχυντές.

Η τρίτη πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο με αξία 2,9 τρισ.
Η ραγδαία ανάπτυξή της σε αυτόν τον τομέα έχει μετατρέψει την Nvidia από έναν εξειδικευμένο κατασκευαστή μονάδων επεξεργασίας γραφικών που χρησιμοποιούνται για παιχνίδια στην τρίτη πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο. Σήμερα αξίζει σχεδόν 2,9 τρισεκατομμύρια δολάρια, έχοντας προσθέσει περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια από τότε που μια έκθεση αποτελεσμάτων ορόσημο έστειλε τη μετοχή της στη στρατόσφαιρα πέρυσι.
Την επομένη της παρουσίασης των τελευταίων σχεδίων της Nvidia για τα τσιπ, η Advanced Micro Devices Inc. δήλωσε ότι επιταχύνει τις δικές της εισαγωγές. Την Τρίτη, ο διευθύνων σύμβουλος της Intel Corp. μίλησε επίσης για νέα προϊόντα. Αλλά κανένας από τους ανταγωνιστές της Nvidia δεν πλησιάζει την κυριαρχία της στην τεχνητή νοημοσύνη.

Η πρόσφατη έκθεση κερδών της έδειξε ότι οι πελάτες εξακολουθούν να αγοράζουν τα τρέχοντα τσιπ H100 παρά το πιο προηγμένο τσιπ που ονομάζεται Blackwell και έρχεται αργότερα φέτος. Οι προβλέψεις κεφαλαιουχικών δαπανών από μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας αποκάλυψαν ότι σχεδιάζουν να δαπανήσουν ακόμη περισσότερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως για υποδομές υπολογιστών AI.

«Το μόνο πράγμα που τους εμποδίζει να πουλήσουν περισσότερα είναι η προσφορά», δήλωσε ο Michael Kirkbride, εταίρος και διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Evercore Wealth Management.

Η ορατότητα από τους μεγαλύτερους πελάτες της Nvidia και η αυξανόμενη ζήτηση από άλλες βιομηχανίες καθιστούν την αποτίμησή της «πραγματικά λογική», είπε. «Συνεχίζουμε να είμαστε αγοραστές».

Επιφυλακτικότητα και σκεπτικισμός
Η κλίμακα και ο ρυθμός της ανόδου της Nvidia έχει προκαλέσει κάποια επιφυλακτικότητα, ακόμη και σκεπτικισμό. Αλλά μέχρι στιγμής οι κακόπιστοι συνεχίζουν να διαψεύδονται.

Ο Rob Arnott, ο οποίος προειδοποιούσε για μια φούσκα της Nvidia τουλάχιστον από τον Σεπτέμβριο. Συγκρίνει την άνοδό της με άλλες τεχνολογικές αγαπημένες εταιρείες που έφτασαν στη δόξα μόνο και μόνο για να δουν τη σημασία των προϊόντων τους να εξατμίζεται: το PalmPilot επισκιάστηκε από το BlackBerry, το οποίο, με τη σειρά του, εξοντώθηκε από το iPhone. Ο Arnott θεωρεί ότι η Nvidia δεν διαφέρει.

«Όταν οι αφηγήσεις ξεπερνούν τον εαυτό τους είναι όταν προεκτείνουν τις πρόσφατες τάσεις στο μέλλον», δήλωσε ο Arnott, ιδρυτής και πρόεδρος της Research Affiliates LLC, σε συνέντευξή του. «Οι πωλήσεις της Nvidia διπλασιάστηκαν μέσα σε 12 μήνες. Φανταστικό. Πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτό;»

Άλλοι εκφράζουν ένα μείγμα ανησυχίας και έκπληξης για την επιτυχία της Nvidia, αλλά λένε ότι δεν μπορούν παρά να είναι αγοραστές της μετοχής. Για παράδειγμα, ο JP Scandalios, ανώτερος αντιπρόεδρος και διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Franklin Equity Group, ταράζεται λίγο όταν φίλοι ή οδηγοί Uber ή κουρείς θέλουν να του μιλήσουν για την Nvidia – αυτού του είδους ο ενθουσιασμός συνήθως τον βάζει σε επιφυλακή. Παρ’ όλα αυτά, παραμένει αισιόδοξος λόγω των εντυπωσιακών αριθμών στις οθόνες του.

«Αυτού του είδους η διαφημιστική εκστρατεία με κάνει πάντα λίγο νευρικό», δήλωσε. «Αλλά επιστρέφω στο μοντέλο μου και κοιτάζω τις προεξοφλημένες ταμειακές ροές και σκέφτομαι ότι έχουν κυρίαρχο μερίδιο και αν μη τι άλλο φαίνεται να επιταχύνουν τον ρυθμό της καινοτομίας. Τα νούμερα έχουν γίνει εντυπωσιακά πολύ γρήγορα».

Εκτίναξη κερδών στα 65 δισ. βλέπουν οι αναλυτές
Οι αναλυτές αναμένουν ότι τα καθαρά κέρδη της Nvidia θα εκτιναχθούν στα 65 δισ. δολάρια, κατά μέσο όρο, κατά το τρέχον οικονομικό έτος από 30 δισ. δολάρια το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που συγκέντρωσε το Bloomberg. Οι προβλέψεις αυτές έχουν αυξηθεί κατά 10% μόλις τον τελευταίο μήνα.

Είναι σημαντικό ότι η Nvidia δεν αυξάνει μόνο τα κέρδη αλλά και τα περιθώρια κέρδους, δείχνοντας την τιμολογιακή της δύναμη καθώς τα έσοδα εκτοξεύονται υψηλότερα. Οι αναλυτές αναμένουν ότι το μεικτό περιθώριο κέρδους της Nvidia – το ποσοστό των εσόδων που απομένει μετά το κόστος παραγωγής – θα αυξηθεί στο 76% αυτό το οικονομικό έτος, από 59% πριν από δύο χρόνια.

Αν και οι μετοχές της Nvidia είναι σχετικά ακριβές, με 39 φορές τα κέρδη που αναμένονται τους επόμενους 12 μήνες, είναι πολύ λιγότερο ακριβές από τον πολλαπλασιαστή των 60 που διαπραγματεύονταν πριν από την έκθεση κερδών του Μαΐου 2023.

Η αλλαγή του λόγου είναι συνάρτηση των εκτιμήσεων των αναλυτών για τα κέρδη που αυξάνονται ακόμη πιο γρήγορα από τη μετοχή. Αυτό καθιστά την Nvidia ελκυστική σε σύγκριση με άλλα μεγάλα ονόματα της τεχνολογίας, όπως η Microsof, η οποία τιμολογείται 31 φορές τα μελλοντικά κέρδη, δήλωσε ο Michael O’Rourke, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής αγοράς της Jonestrading.

«Για μια παρόμοια αποτίμηση, έχετε πολύ μεγαλύτερη ανάπτυξη με την Nvidia», είπε. «Δεν υπάρχει ανταγωνισμός για αυτού του είδους τη θεμελιώδη ανάπτυξη σε μια εταιρεία μεγαλοκεφαλαιοποίησης».

πηγή: powergame.gr

TAGS:

close menu