Τηλεπικοινωνίες

Νίκος Σταθόπουλος (BC Partners): Μέσα στους επόμενους μήνες η νέα επένδυση μας στην Ελλάδα

Την πραγματοποίηση νέας επένδυσης στην Ελλάδα εντός των επόμενων 3 έως 6 μηνών προανήγγειλε ο Νίκος Σταθόπουλος, managing partner της BC Partners, μιλώντας στο Capital.gr από τον χώρο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

“Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει μια αβεβαιότητα και αστάθεια, η οποία πάντα κάνει τους επενδυτές επιφυλακτικούς, νομίζω όμως ότι η Ελλάδα έχει μια υπολειπόμενη ανάπτυξη, λόγω της ύφεσης που αντιμετώπισε για σχεδόν 10 χρόνια και νομίζω ότι θα έχει ακόμη μια δυναμική και θα προσελκύσει ξένες επενδύσεις, γιατί το timing εξακολουθεί να είναι το σωστό για τη χώρα μας”, σημείωσε ο κ. Σταθόπουλος.

Συνεχίζοντας τις αναφορές στην επενδυτική δυναμική της χώρας, ο ισχυρός άνδρας της BC Partners στην Ευρώπη συμπλήρωσε: “Θέλω να πιστεύω ότι θα συνεχιστεί, καθώς σαν χώρα έχουμε όλα τα συστατικά που μπορούν να προσελκύσουν τους επενδυτές. Εξακολουθούμε να είμαστε ευρωπαϊκή χώρα, έχουμε ένα εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό και, όπως είπα, ερχόμαστε από μια 10ετή ύφεση, η οποία έχει αφήσει πολλούς κλάδους λιγάκι πιο πίσω, οπότε τώρα θα έχουν υψηλότερη ανάπτυξη”.

Σε ερώτημα του Capital.gr σχετικά με το κατά πόσον η BC Partners εξετάζει κάποια νέα επένδυση στην Ελλάδα, ο κ. Σταθόπουλος επιβεβαίωσε ότι πράγματι κάτι τέτοιο βρίσκεται υπό εξέταση, συμπληρώνοντας ότι εντός των επόμενων 3 έως 6 μηνών, εάν όλα πάνε καλά, το σχήμα θα προχωρήσει σε μια νέα επένδυση στη χώρα.

“Όραμα και φιλοδοξία”

Νωρίτερα, στο πλαίσιο συζήτησης στο πλαίσιο του Φόρουμ, ο κ. Σταθόπουλος ανέφερε:

“Επενδύω στην Ελλάδα 15 χρόνια γιατί είναι μια ευρωπαϊκή χώρα, με μοναδική γεωπολιτική θέση. Ίσως ο βασικός λόγος είναι το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο είναι από τα καλύτερα παγκοσμίως. Τώρα όμως ο λόγος που εξακολουθούμε να επενδύουμε και δεν είμαστε οι μόνοι είναι το timing. Το timing της Ελλάδας παραμένει εξαιρετικό για την Ελλάδα. Πέρασε από μια 10ετία ύφεσης ξεκινά από ένα χαμηλότερο επίπεδο ανάπτυξης και έτσι η ανάπτυξη στην Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη θα είναι ταχύτερη. Η πανδημία και ο πολεμος μπορεί να καθυστερήσουν την ανάπτυξη, αλλά υπάρχει δυναμική.

Το μακροπρόθεσμο περιβάλλον θα είναι πιο ευνοϊκό. Επί εποχής Grexit κάναμε επένδυση στη Pharmathen και ο βασικότερος λόγος ήταν το ανθρώπινο δυναμικό και η τεχνογνωσία της εταιρείας. Επενδύσαμε πάνω από 250 εκατ. ευρώ στην Έρευνα και Τεχνολογία στη Pharmathen για να πουληθεί πέρσι έναντι ποσού 1,6 δισ. ευρώ.

Είμαστε μια μικρή χώρα που όταν παλεύει στον διεθνή στίβο, πρέπει να παλεύει με περισσότερο πάθος και σκληρή δουλεια. Υπάρχει μια λάθος εικόνα του Έλληνα εργαζόμενου στο εξωτερικό, η οποία είναι τελείως λανθασμένη. Ο Έλληνας εργαζόμενος δουλεύει σκληρά και είναι καταρτισμένος. Εμείς πρέπει να δίνουμε όραμα και φιλοδοξία στους νέους. Νομίζω ότι τα τελευταία 2-3 χρόνια πολλοί απ΄ αυτούς γυρίζουν στη χώρα μας, θα δούμε περισσότερο κόσμο να γυρίζει πίσω. Πρέπει να τους δίνουμε εργαλεία, κίνητρα, προοπτική και όραμα.

Πόλεμος στην Ουκρανία

“Eίναι πολύ καυτό θέμα του συνεδρίου”, ανέφερε ο κ. Σταθόπουλος για το ζήτημα του πολέμου που έχει εξαπολύσει η Ρωσία κατά της Ουκρανίας.

“Δεν υπαρχει αμφιβολία ότι υπήρχε ήδη αύξηση του πληθωρισμού, ο πόλεμος κάνει το πρόβλημα χειρότερο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυξάνεται το κόστος της ενέργειας. Θα υπάρχει ακόμη ανάπτυξη, αλλά όλες οι προβλέψεις παγκοσμίως είναι ότι θα μειωθεί. Οι τιμές ενέργειας αυξάνουν το κόστος πρώτων υλών, το οποίο για τις επιχειρήσεις σημαίνει λιγότερες πωλήσεις και κερδοφορία. Ο μόνος τρόπος για να διατηρήσει την κερδοφορία της μια επιχείρηση είναι να αυξήσει τις τιμές. Αυτό σημαίνει μείωση κατανάλωσης. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό θα είναι βραχυπρόθεσμο, εξαρτάται το πότε θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος”, τόνισε.

Για να προσθέσει: “Δυστυχώς πιστεύω πως έχουμε αρκετές εβδομάδες. Και η Αμερική και η Ευρώπη αντέδρασαν με πρωτόγνωρη ταχύτητα. Ο Πούτιν κατάφερε να φέρει πιο κοντά τις χώρες του ΝΑΤΟ, αλλά και τις χώρες της Ευρώπης.

Μεσοπρόθεσμα, αυτό που σίγουρα μας έδειξε η κατάσταση είνα οι παθογένειες της Ευρώπης στην προμήθεια ενέργειας. Ήταν λαθος η Ευρώπη να εξαρτηθεί τόσο πολύ από τη Ρωσία. Ίσως να είναι ευκαιρία για ανακατάταξη ώστε να υπάρχει μικρότερη εξάρτηση. Το ίδιο και στα τρόφιμα, λογικά”.

Ο κ. Σταθόπουλος εκτίμησε ότι ο πόλεμος “θα αλλάξει το χάρτη, όσον αφορά την ενέργεια. Η Ρωσία δεν θα είναι πλέον ο αποκλειστικός προμηθευτής ενέργειας στην Ευρώπη. Θα αλλάξει τον χάρτη στην πρωτογενή παραγωγη. Δεν θα υπάρξει ανθρωπιστική κρίση, αλλά αναδιάταξη διαφόρων κλάδων και ίσως να είναι και ευκαιρία για εμάς ως επενδυτές”.

Δημοκρατία και εταιρικές εξαγορές

“Αποδεικνύεται ότι η Δημοκρατία είναι απαραίτητο συστατικό για την ευημερία και την ειρήνη. Μια χώρα που εμφανέστατα έχει έλλειμμα δημοκρατίας όπως η Ρωσία είναι παράδειγμα για όλες τις χώρες του κόσμου ότι πρέπει να ενισχύσουν την Δημοκρατία και υπάρχουν ρίσκα αναδιάταξης. Όταν υπάρχει αβεβαιότητα, σημαίνει ότι οι επενδύσεις μειώνονται”, είπε ακόμη ο managing partner της BC Partners.

Υπάρχει τεράστια ρευστότητα στον κόσμο, στο private equity υπάρχουν περίπου 4 τρισ. δολάρια. Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι όταν επενδύουμε ή εξαγοράζουμε μια εταιρεία δεν είναι απλά μια συναλλαγή, είναι πολύ παραπάνω από μια συναλλαγή. Ο άνθρωπος που αποφασίζει να πουλήσει την εταιρεία του ή να πουλήσει μερίδιο λαμβάνει μια απόφαση ζωής και τον ενδιαφέρει ποιος αγοράζει, τι θα κάνει με την εταιρεία και με την κουλτούρα της”.

πηγή: Capital.gr

close menu