Επιχειρήσεις

Νέο κέντρο ΤΝ στο Λονδίνο εγκαινιάζει η Microsoft

Ως ο κύριος υποστηρικτής της OpenAI που κατασκευάζει το ChatGPT, η Microsoft είναι παγκόσμιος ηγέτης στην ταχέως αναπτυσσόμενη τεχνολογία.

Η Microsoft γνωστοποίησε τα σχέδιά της για ένα νέο κέντρο τεχνητής νοημοσύνης (AI) στο Λονδίνο, το οποίο θα επικεντρώνεται στην ανάπτυξη προϊόντων και την έρευνα. Επικεφαλής της μονάδας θα είναι ο Mustafa Suleyman, ο γεννημένος στο Λονδίνο συνιδρυτής της Google DeepMind, τον οποίο η Microsoft προσέλαβε τον περασμένο μήνα.

Ως ο κύριος υποστηρικτής της OpenAI που κατασκευάζει το ChatGPT, η Microsoft είναι παγκόσμιος ηγέτης στην ταχέως αναπτυσσόμενη τεχνολογία. Αλλά ο ανταγωνισμός για ταλέντα της AI έχει φουντώσει σε όλη την Ευρώπη τους τελευταίους 18 μήνες. Η Microsoft ενδέχεται να επιδιώξει να αποσπάσει εμπειρογνώμονες από άλλες εταιρείες που εστιάζουν στην τεχνητή νοημοσύνη για να στελεχώσουν τη νέα της μονάδα, όπως η DeepMind ή η OpenAI.

Η κίνηση αυτή αποτελεί επίσης μια νίκη για τη Βρετανία, η οποία προσπάθησε να ενισχύσει τα διαπιστευτήριά της ως τεχνολογική υπερδύναμη, αφού φιλοξένησε την πρώτη παγκόσμια σύνοδο κορυφής για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης τον Νοέμβριο.

Τον περασμένο μήνα, η Microsoft προσέλαβε τον συνιδρυτή της DeepMind Suleyman για να διευθύνει το εσωτερικό τμήμα της Microsoft AI.Ο Suleyman εγκατέλειψε τη δική του πρόσφατα συσταθείσα εταιρεία, την Inflection AI, για να ενταχθεί στη Microsoft, παίρνοντας μαζί του δεκάδες μέλη του προσωπικού.
Η κίνηση αυτή δέχτηκε επικρίσεις από ορισμένες πλευρές, καθώς η μεταφορά προσωπικού σήμαινε ότι η Microsoft απέφυγε τον ρυθμιστικό έλεγχο που συνήθως συνοδεύει μια παραδοσιακή εξαγορά. Αν και παραμένει ασαφές πόσες θέσεις εργασίας θα δημιουργήσει το νέο κέντρο, η ανακοίνωση βασίζεται στην πρόσφατη δέσμευση της Microsoft να επενδύσει 2,5 δισεκατομμύρια λίρες (3,16 δισεκατομμύρια δολάρια) σε υποδομές data centers και στη βελτίωση των δεξιοτήτων τεχνητής νοημοσύνης σε ολόκληρη τη Βρετανία.

«Γνωρίζω -μέσω της στενής μου συνεργασίας με τους ηγέτες της σκέψης στη βρετανική κυβέρνηση, την επιχειρηματική κοινότητα και τον ακαδημαϊκό χώρο- ότι η χώρα έχει δεσμευτεί να προωθήσει την τεχνητή νοημοσύνη με υπευθυνότητα και με προτεραιότητα στην ασφάλεια, ώστε να προωθήσει τις επενδύσεις, την καινοτομία και την οικονομική ανάπτυξη», έγραψε ο Suleyman σε ανάρτηση στο ιστολόγιο της εταιρείας που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα. «Η απόφασή μας να ανοίξουμε αυτόν τον κόμβο στο Ηνωμένο Βασίλειο αντανακλά αυτή τη φιλοδοξία».

close menu