Τεχνολογίες

Νέο εργοστάσιο ημιαγωγών αξίας 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Σιγκαπούρη από τη GlobalFoundries

Η νέα εγκατάσταση αναμένεται να δημιουργήσει θέσεις εργασίας υψηλής αξίας και να παράγει τσιπ που χρησιμοποιούνται σε αυτοκίνητα και τεχνολογίες 5G.

Η GlobalFoundries, ο τρίτος μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ στον κόσμο, άνοιξε ένα εργοστάσιο κατασκευής ημιαγωγών αξίας 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Σιγκαπούρη στο πλαίσιο μιας σημαντικής παγκόσμιας επέκτασης της παραγωγής της. Σύμφωνα με το Reuters η νέα εγκατάσταση εκτείνεται σε 23.000 τετραγωνικά μέτρα και αναμένεται να παράγει επιπλέον 450.000 300mm ετησίως, δημιουργώντας περίπου 1.000 θέσεις εργασίας υψηλής αξίας στη Σιγκαπούρη. Οι δραστηριότητες της εταιρείας στη Σιγκαπούρη, οι οποίες εξυπηρετούν 200 πελάτες παγκοσμίως, περιλαμβάνουν επίσης άλλα δυο εργοστάσια που παράγουν 720.000 φύλλα τσιπ 300mm και 692.000 φύλλα τσιπ 200mm ετησίως αντίστοιχα. Τα τσιπ που παράγονται στη Σιγκαπούρη χρησιμοποιούνται κυρίως στην αυτοκινητοβιομηχανία και σε υλοποιήσεις 5G.

Η GlobalFoundries είναι το τρίτο μεγαλύτερο χυτήριο τσιπ στον κόσμο με βάση τα έσοδα πίσω από την TSMC της Ταϊβάν και τη Samsung Electronics της Νότιας Κορέας, σύμφωνα με τον πάροχο πληροφοριών αγοράς TrendForce. Η συνολική παραγωγή ημιαγωγών της Σιγκαπούρης, η οποία αποτελεί το 11% της παγκόσμιας αγοράς, πρόκειται να αυξηθεί καθώς περισσότεροι κατασκευαστές τσιπ ανοίγουν ή επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στη χώρα τους επόμενους μήνες.

Η βιομηχανία ημιαγωγών της Σιγκαπούρης αυξήθηκε με CAGR 10.6% την τελευταία δεκαετία και από το 2021 ήταν η μεγαλύτερη βιομηχανία της πόλης-κράτους, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 7% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της Σιγκαπούρης. Η Σιγκαπούρη στοχεύει στην περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα ηλεκτρονικών ειδών, με τη βιομηχανία ημιαγωγών ως ραχοκοκαλιά της, στο πλαίσιο των φιλοδοξιών της να επεκτείνει τον μεταποιητικό τομέα κατά 50% έως το 2030.

Η επένδυση της GlobalFoundries στη Σιγκαπούρη αποτελεί μέρος της παγκόσμιας στρατηγικής της εταιρείας να ενισχύσει την παραγωγή της για να καλύψει την ταχέως αυξανόμενη ζήτηση για ημιαγωγούς. Η εταιρεία σχεδιάζει επίσης να επεκτείνει την παραγωγική ικανότητα της σε εγκαταστάσεις παραγωγής στις ΗΠΑ και τη Γερμανία. Η επέκταση της Σιγκαπούρης υποστηρίζεται από την κυβέρνηση της Σιγκαπούρης και ορισμένους από τους πελάτες της GlobalFoundries.

Τέλος, η νέα επένδυση αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 1.000 θέσεις εργασίας υψηλής αξίας στη Σιγκαπούρη, γεγονός που αποτελεί σημαντική ώθηση στην οικονομία της χώρας.

close menu