Υποδομές

MWC 2023: Έρχεται το δεύτερο κύμα 5G – 30 χώρες θα ξεκινήσουν υπηρεσίες το 2023

Νέα στοιχεία της GSMA Intelligence δείχνουν ότι οι συνδέσεις 5G αναμένεται να διπλασιαστούν τα επόμενα δύο χρόνια, επιταχυνόμενες από τεχνολογικές καινοτομίες και νέες αναπτύξεις δικτύου 5G σε περισσότερες από 30 νέες χώρες μέσα στο 2023. Από τα νέα δίκτυα που θα αναπτυχθούν το 2023, αναμένεται ότι τα 15 θα είναι αυτόνομα δίκτυα 5G.

Οι προβλέψεις της GSMA Intelligence, που ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια του MWC Barcelona 2023, δείχνουν μια σημαντική περίοδο ανάπτυξης όσον αφορά τους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας και την υιοθέτηση των επιχειρήσεων. Οι συνδέσεις των καταναλωτών ξεπέρασαν το ένα δισεκατομμύριο στο τέλος του 2022 και θα αυξηθούν σε περίπου 1,5 δισεκατομμύρια φέτος – πριν φτάσουν τα δύο δισεκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2025. Αυτή η δυναμική επιβεβαιώνει το 5G ως την ταχύτερη ανάπτυξη γενιάς, σε σύγκριση με το 3G και το 4G.

Από τον Ιανουάριο του 2023, υπήρχαν 229 εμπορικά δίκτυα 5G παγκοσμίως και περισσότερα από 700 μοντέλα smartphone 5G διαθέσιμα στους χρήστες.

Άνοιγμα στις αναδυόμενες αγορές

Η ανάπτυξη, σύμφωνα με την GSMA Intelligence θα προέλθει επίσης από βασικές αγορές εντός της APAC και της LATAM, όπως η Βραζιλία και η Ινδία, που “μπήκαν” πρόσφατα στα δίκτυα 5G. Η Ινδία θα είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η επέκταση των υπηρεσιών από την Airtel και την Jio το 2023 αναμένεται να είναι καθοριστική για τη συνεχιζόμενη υιοθέτηση της περιοχής. Η GSMA Intelligence προβλέπει ότι θα υπάρχουν τέσσερα δίκτυα 5G στην Ινδία μέχρι το τέλος του 2025, με 145 εκατομμύρια επιπλέον χρήστες.

Πολλές από τις νέες αγορές που έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν δίκτυα 5G το 2023 βρίσκονται σε αναπτυσσόμενες περιοχές σε όλη την Αφρική – συμπεριλαμβανομένης της Αιθιοπίας και της Γκάνας – και την Ασία. Σήμερα, η υιοθέτηση 5G στην υποσαχάρια περιοχή βρίσκεται κάτω από το 1%, αλλά θα φτάσει το 4% έως το 2025 και το 16% το 2030, σε μεγάλο βαθμό χάρη στη συντονισμένη προσπάθεια της βιομηχανίας και των κυβερνητικών οργανισμών να παρέχουν συνδεσιμότητα στους πολίτες.

«Μέχρι τώρα, η υιοθέτηση του 5G καθοδηγούνταν από σχετικά ώριμες αγορές και περιπτώσεις χρήσης καταναλωτών, όπως η βελτιωμένη ευρυζωνικότητα για κινητά, αλλά αυτό αλλάζει. Τώρα εισερχόμαστε σε ένα δεύτερο κύμα για το 5G που θα δει την τεχνολογία να προσελκύει ένα ευρύ φάσμα νέων αγορών και κοινού», δήλωσε ο Peter Jarich, Επικεφαλής του GSMA Intelligence. «Η επέκταση σε περιπτώσεις και αγορές νέων χρήσεων θα προκαλέσει το οικοσύστημα κινητής τηλεφωνίας να αποδείξει ότι το 5G είναι πραγματικά αρκετά ευέλικτο ώστε να ανταποκρίνεται σε αυτές τις διαφορετικές απαιτήσεις με τρόπο που να είναι ταυτόχρονα περιεκτικός και καινοτόμος».

Η άνοδος του 5G FWA

Από τον Ιανουάριο του 2023, περισσότεροι από 90 πάροχοι σταθερών ευρυζωνικών υπηρεσιών (η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είναι φορείς κινητής τηλεφωνίας) είχαν ξεκινήσει εμπορικές σταθερές ασύρματες υπηρεσίες βασισμένες στο 5G σε περισσότερες από 48 χώρες. Αυτό περιλαμβάνει περίπου το 40% των κινητών 5G παγκοσμίως.

Στις ΗΠΑ, η T-Mobile πρόσθεσε πάνω από μισό εκατομμύριο πελάτες 5G FWA το 4ο τρίμηνο του 2021 και το πρώτο τρίμηνο του 2022 μαζί. Μέχρι το 2025, αναμένει να έχει οκτώ εκατομμύρια συνδρομητές FWA, ενώ η Verizon στοχεύει σε πέντε εκατομμύρια συνδρομητές για την ίδια περίοδο. Και, με φορείς όπως η Jio να φιλοδοξούν να συνδέσουν έως και 100 εκατομμύρια σπίτια σε ολόκληρη την Ινδία στο δίκτυό της 5G FWA, ο αριθμός των χρηστών FWA φαίνεται πιθανό να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια.

Ενώ η πλειονότητα των τρεχουσών αναπτύξεων 5G FWA επικεντρώνεται στις ζώνες 3,5–3,8 GHz, αρκετοί χειριστές σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν ήδη φάσμα 5G mmWave ως ενισχυτή χωρητικότητας και απόδοσης για να συμπληρώσουν την κάλυψη που παρέχεται από χαμηλότερες ζώνες.

Μόνο το 7% των νέων δικτύων 5G ήταν σε φάσμα 5G mmWave μέχρι στιγμής, αλλά αυτό φαίνεται ότι θα αλλάξει δεδομένου ότι το 27% των εκχωρήσεων φάσματος και το 35% των δοκιμών χρησιμοποιούν ήδη ζώνες 5G mmWave. Επιπλέον, μόνο το 2023, ο κλάδος θα δει σε δέκα ακόμη χώρες να εκχωρείται φάσμα 5G mmWave για χρήση – μια σημαντική αύξηση από τις 22 χώρες στις οποίες έχει εκχωρηθεί μέχρι σήμερα. Η Ισπανία έλαβε την πρώτη ευρωπαϊκή κατανομή φάσματος 5G mmWave φέτος, με αποτέλεσμα η Telefónica, η Ericsson και η Qualcomm να λανσάρουν το πρώτο της εμπορικό δίκτυο 5G mmWave στο MWC Barcelona 2023.

Επιχειρηματική ανάπτυξη IoT

Τα στοιχεία της GSMA Intelligence υποδηλώνουν επίσης ότι, για τους φορείς εκμετάλλευσης, η επιχειρηματική αγορά θα είναι ο κύριος μοχλός της αύξησης των εσόδων 5G την επόμενη δεκαετία. Τα έσοδα από επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν ήδη περίπου το 30% των συνολικών εσόδων κατά μέσο όρο για τους μεγάλους φορείς εκμετάλλευσης, με περαιτέρω δυνατότητες όσον αφορά τις κλίμακες ψηφιοποίησης των επιχειρήσεων. Η τεχνολογία Edge computing και το IoT παρουσιάζουν περαιτέρω ευκαιρίες για το 5G, με το 12% των φορέων να έχουν ήδη παρουσιάσει ιδιωτικές ασύρματες λύσεις – αριθμός που θα αυξηθεί με ένα ευρύτερο φάσμα αναμενόμενων αναπτύξεων IoT το 2023.

Μια άλλη σημαντική εξέλιξη για την επιχείρηση θα είναι η εμπορική διαθεσιμότητα του 5G Advanced το 2025. Εστιάζοντας στην τεχνολογία uplink, το 5G Advanced θα βελτιώσει την ταχύτητα, την κάλυψη, την κινητικότητα και την απόδοση ισχύος – και θα υποστηρίξει ένα νέο κύμα επιχειρηματικών ευκαιριών. Η έρευνα για το Network Transformation της GSMA έδειξε ότι οι μισοί φορείς εκμετάλλευσης αναμένουν να υποστηρίξουν τα προηγμένα εμπορικά δίκτυα 5G εντός δύο ετών από την κυκλοφορία του. Αν και αυτό είναι πιθανότατα αισιόδοξο, προσφέρει στο οικοσύστημα μια σαφή ευκαιρία για εκτέλεση.

close menu