Έρευνες - Μελέτες

Με ρυθμούς ανάπτυξης 14,8% η αγορά προσωπικών υπολογιστών το 2021

Η παγκόσμια αγορά προσωπικών υπολογιστών κινήθηκε με ρυθμούς ανάπτυξης 14,8% το 2021, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, παραδίδοντας περισσότερα PC όλων των τύπων από το 2012.
Αυτά συμπεραίνει η εταιρεία ερευνών IDC, η οποία μάλιστα σημειώνει ότι οι παραδόσεις συστημάτων desktop, laptop και workstations ανέβηκαν κατά 34% από το 2017, το έτος με τις χαμηλότερες παραδόσεις PC. Συνολικά, το 2021 παραδόθηκαν από τους κατασκευαστές στους μεταπωλητές 349 εκατομμύρια μονάδες υπολογιστών.
Τα στοιχεία είναι αξιοσημείωτα με δεδομένο ότι αρκετοί ήταν οι αναλυτές που είχαν αρχίσει να «ξεγράφουν» τον συγκεκριμένο τομέα, ειδικά μετά την κυριαρχία των smartphones τα τελευταία χρόνια.
Προφανώς η ανάκαμψη οφείλεται στην έλευση της πανδημίας και τα συνακόλουθα περιοριστικά μέτρα που έφεραν στο προσκήνιο την τηλεργασία και την τηλεκπαίδευση. Αυτή η νέα κανονικότητα έφερε την ανάγκη για περισσότερα laptops και σταθερούς υπολογιστές σπίτια.
Επιπλέον, η ανάκαμψη έρχεται σε μία χρονιά που σημαδεύτηκε και από τις ελλείψεις σε βασικά συστατικά συναρμολόγησης των υπολογιστών (βλέπε ελλείψεις ημιαγωγών), ειδικά από το φθινόπωρο και έπειτα.
Δεν θα διατηρηθούν οι ρυθμοί πωλήσεων
Παρόλα αυτά αρκετοί παρατηρητές της αγοράς θεωρούν ότι οι ρυθμοί πωλήσεων δεν πρόκειται να διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα και μετά την πανδημία. Η ίδια η IDC το Δεκέμβριο «έβλεπε» ότι η αγορά έχει ξεπεράσει την κορύφωσή της και πλέον προβλέπει για το 2022 επιβράδυνση.
Από την άλλη μεριά, υπάρχουν και εκείνοι που είναι περισσότερο αισιόδοξοι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο CEO της Intel, Pat Gelsinger, ο οποίος τον Οκτώβριο σε συνέντευξή του διατύπωνε την πεποίθηση ότι η αγορά των υπολογιστών βρίσκεται σε μια νέα ανοδική πορεία, η οποία θα είναι και διαρκής. Όπως αναφέρει το CNBC, ο Rahul Tikoo, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Dell, δηλώνει ότι η πανδημία οδήγησε σε μία μόνιμη αλλαγή της αγοραστικής συμπεριφοράς.
Κατά σειρά οι έξι κορυφαίοι κατασκευαστές στη λίστα της IDC είναι οι Lenovo, HP, Dell, Apple, Asus και Acer, ενώ στους ωφελημένους θα πρέπει να προσμετρήσουμε και τη Microsoft η οποία προσφέρει το λειτουργικό σύστημα για την πλειοψηφία των κατασκευαστών.

close menu