Οικονομία

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο κλάδος του τουρισμού πλήρωσε βαρύ τίμημα αλλά έμεινε όρθιος

Εξαιρετικά ενθαρρυντικές διαγράφονται οι προβλέψεις για την τρέχουσα τουριστική περίοδο, επεσήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Τόνισε ότι ο κλάδος του τουρισμού πλήρωσε βαρύ το τίμημα της πανδημίας, όμως με τη στήριξη και της πολιτείας έμεινε όρθιος, σημείωσε.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι βρίσκεται αντιμέτωπος και πάλι με νέα στοιχήματα που απορρέουν από την αναστάτωση στις διεθνείς μετακινήσεις, την ενεργειακή κρίση και την έκρηξη στις τιμές που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία. «Αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται το κόστος των υπηρεσιών, μειώνοντας παράλληλα την αγοραστική δύναμη εκατομμυρίων ανθρώπων, ενώ ταυτόχρονα η κλιματική κρίση και η εξέλιξη της τεχνολογίας μεταβάλλουν πλέον ραγδαία και τις καταναλωτικές συνήθειες των επισκεπτών», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι «ο τουρισμός μας, συνεπώς, καλείται να ευθυγραμμίσει το μοντέλο του με την ψηφιακή λειτουργία και το οικολογικό υπόδειγμα».

Το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στη συνύπαρξη του ανταγωνιστικού τουρισμού με τον σεβασμό στη φύση, που, όπως είπε αποτελεί προτεραιότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό το οποίο ολοκληρώνεται, στην προώθηση Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων και στις παρεμβάσεις για απλούστερες εγκρίσεις των περιβαλλοντικών όρων και των ειδικών κινήτρων για μεγάλες επενδύσεις. Επικαλέστηκε την Αστυπάλαια, τη Χάλκη και τη Τήλος ου, όπως είπε, δείχνουν, ήδη, τον δρόμο της εναρμόνισης του τουρισμού με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και της ενεργειακής αυτονομίας.

Σε ό, τι αφορά τα εργαλεία και τους πόρους χρηματοδότησης, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «σήμερα, δεν μας λείπουν ούτε οι πολιτικές ούτε οι πόροι», αναφερόμενος στο Σχέδιο Ανάκαμψης που, όπως είπε κατευθύνει τεράστια κεφάλαια προς τον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό των επιχειρήσεων και τις πιστώσεις από το νέο ΕΣΠΑ.

«Είναι λοιπόν στο χέρι του κλάδου, στο χέρι σας, να εκμεταλλευτείτε αυτόν τον ισχυρό χρηματοδοτικό βατήρα για να κάνετε το μεγάλο άλμα στο μέλλον, προέτρεψε τους τουριστικούς επιχειρηματίες.

Επίσης, ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο θέμα των εργαζομένων στον κλάδο τόνισε ότι η επιχειρηματική βιωσιμότητα συνεπάγεται και την κοινωνική βιωσιμότητα. «Ο τουρισμός πρέπει να είναι ελκυστικός όχι μόνο στους επισκέπτες αλλά και σε όσους εργάζονται σε αυτόν. Κάτι που παραπέμπει σε καλύτερους μισθούς και όρους εργασίας», είπε χαρακτηριστικά.

close menu