Ψηφιακή Στρατηγική

“Ίντερνετ για όλους” με 27 ευρώ και ταχύτητα 10 Μbps από το υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Την δυνατότητα να έχουν όλοι οι πολίτες σύνδεση στο internet με ελάχιστη ονομαστική ταχύτητα 10Mbps και ανώτατη τιμή τα 27 ευρώ το μήνα, διασφαλίζει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ύστερα από πρόταση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Σύμφωνα με υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θεόδωρος Λιβάνιος επεκτείνεται η καθολική υπηρεσία που σήμερα ισχύει για τις φωνητικές κλήσεις και την ευρυζωνικότητα, προκειμένου να παρέχεται η δυνατότητα γρήγορου internet σε όλες τις περιοχές της χώρας, ακόμη και τις πιο απομακρυσμένες.

Σύμφωνα με αυτή θα πρέπει να είναι διαθέσιμες σε κάθε σπίτι και σε κάθε επιχείρηση σε όλη την Επικράτεια συνδέσεις στο internet με ελάχιστη ονομαστική ταχύτητα καθόδου (download) 10 Mbps και με πραγματική ταχύτητα όχι μικρότερη από 4 Mbps, με ανώτατη τιμή τα 27 ευρώ τον μήνα.

Η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση θα διασφαλίζει ότι όλη η Επικράτεια θα έχει πρόσβαση διαδίκτυο και μάλιστα με συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Πιο συγκεκριμένα καθορίζεται ότι η καθολική υπηρεσία θα πρέπει να παρέχει:

Υπηρεσία ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο με ελάχιστη ονομαστική ταχύτητα καθόδου (download) 10 Mbps και ανόδου (upload) 1 Mbps και με πραγματική ταχύτητα καθόδου (download) όχι μικρότερη από 4 Mbps και τουλάχιστον 30 GigaByte διαθέσιμα το μήνα σε περίπτωση που η υπηρεσία δεν προσφέρεται με σταθερή πάγια χρέωση (flat rate) ανεξαρτήτως κατανάλωσης δεδομένων.
Δωρεάν απεριόριστες κλήσεις σε αστικά και υπεραστικά ή χρόνο ομιλίας 1500 λεπτών το μήνα προς σταθερά ή σταθερά και κινητά δίκτυα, σε περίπτωση που η υπηρεσία δεν παρέχεται μέσω σταθερού δικτύου.
Η καθολική υπηρεσία αφορά στην ουσία απομακρυσμένες περιοχές με πολύ μικρό αριθμό πιθανών συνδρομητών που δεν καλύπτουν ή δεν πρόκειται να καλύψουν τα δίκτυα των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, καθώς και οι συνδέσεις που θα δημιουργηθούν στο πλαίσιο του mega-ΣΔΙΤ “Ultra-Fast Broadband”.

Για αυτό πέραν όλων των άλλων στην Υπουργική Απόφαση καθορίζεται και το κόστος σύνδεσης που αναλαμβάνει ο πάροχος καθολικής υπηρεσίες στις απομακρυσμένες περιοχές. Ειδικότερα, καθορίζεται πως για νέες συνδέσεις ο πάροχος αναλαμβάνει κόστος σύνδεσης έως του ποσού των 1.500 ευρώ. Τυχόν επιπλέον ποσό καλείται να αναλάβει ο τελικός χρήστης.

Σήμερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μετρήσεων των παρόχων το ποσοστό των συνδρομητών που λαμβάνουν υπηρεσία με ταχύτητα έως 4 Mbps είναι της τάξεως του 3% επί του συνόλου των νοικοκυριών με ευρυζωνική πρόσβαση και της τάξεως του 2,5% επί του συνόλου των νοικοκυριών της χώρας.

Η ΕΕΤΤ έθεσε όριο τα 4 Mbps

Τo όριο των 4 Μbps πραγματικής ταχύτητας download τέθηκε έπειτα από εισήγηση της ΕΕΤΤ μετά από διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε πέρυσι. Η ταχύτητα αυτή θεωρείται ως η ελάχιστη απαραίτητη για να μπορεί κάποιος να πραγματοποιήσει βασικές εργασίες μέσω διαδικτύου (ανταλλαγή email, ενημέρωση κλπ).

Πέρα από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά στην Υπουργική Απόφαση καθορίζεται ότι η χρέωση στον τελικό χρήστη των στοιχείων καθολικής υπηρεσίας δεν δύναται να υπερβαίνει τα 27 ευρώ το μήνα συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. και τελών.

close menu