Τεχνολογίες

Η Kaspersky εντόπισε περισσότερους από 5.000 ιστότοπους phishing που σχετίζονται με την πανδημία

6 από αυτούς εντοπίστηκαν στην Ελλάδα και 300 συνολικά στην Ευρώπη

Από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Ιούλιο του 2021, η παγκόσμια εταιρεία κυβερνοασφάλειας απέτρεψε πάνω από ένα εκατομμύριο προσπάθειες χρηστών να επισκεφθούν αυτούς τους ιστότοπους*.

Για να κατανοήσουν καλύτερα πώς οι απατεώνες εκμεταλλεύονται την επιδημιολογική πρόκληση, οι ειδικοί της Kaspersky ανέλυσαν τα spam emails που σχετίζονται με την πανδημία και σελίδες phishing που έχουν σχεδιαστεί για να κλέψουν τα διαπιστευτήρια των χρηστών.

Διάφορες ψεύτικες προσφορές πληρωμών και μειωμένες τιμές για COVID-19 tests είναι από τα πιο κοινά θέματα που χρησιμοποιούν οι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο. Πρόσφατα, έχουν γίνει δημοφιλείς οι διαφημίσεις phishing για ψεύτικους κωδικούς QR και πιστοποιητικά εμβολιασμού για εστιατόρια και δημόσιες εκδηλώσεις.

Οι προσπάθειες εξαπάτησης που σχετίζονται με την πανδημία κορυφώθηκαν τον Μάρτιο του 2021. Οι ερευνητές της Kaspersky παρατήρησαν μια μικρή πτώση τον Ιούνιο, προτού οι ψηφιακοί εγκληματίες εντείνουν τις προσπάθειές τους. Κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα, τα προϊόντα της Kaspersky εντόπισαν και απέκλεισαν 14% περισσότερους ιστότοπους phishing που σχετίζονται με την πανδημία από ό, τι τον Μάιο.

«Στις περισσότερες απάτες που σχετίζονται με την πανδημία, οι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο στοχεύουν στην απόκτηση δεδομένων χρηστών. Το phishing χρησιμοποιείται συχνά για αυτό: ένας χρήστης ακολουθεί ένα link από μια διαφήμιση ή ένα email και φτάνει σε μια σελίδα όπου του ζητείται να εισαγάγει προσωπικά στοιχεία και στοιχεία τραπεζικής κάρτας. Μόλις έχουν αυτές τις πληροφορίες, οι επιτιθέμενοι μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν για να κλέψουν χρήματα από τους λογαριασμούς ενός στόχου. Εάν δείτε ένα μήνυμα σχετικά με την πανδημία, σας συνιστούμε να ελέγχετε πάντα δύο φορές ότι οι πληροφορίες προέρχονται από επίσημη πηγή και μην δίνετε ποτέ τα προσωπικά σας δεδομένα σε ύποπτους ιστότοπους», σχολιάζει ο Alexey Marchenko, Επικεφαλής της Έρευνας Μεθόδων Φιλτραρίσματος Περιεχομένου στην Kaspersky.

Για να αποφύγουν να πέσουν θύμα απάτης, η Kaspersky συμβουλεύει επίσης τους χρήστες:

  • Να είστε σκεπτικοί για τυχόν ασυνήθιστα γενναιόδωρες προσφορές και προωθητικές ενέργειες.
  • Μην ακολουθείτε συνδέσμους από ύποπτα email, άμεσα μηνύματα ή επικοινωνίες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
  • Ελέγχετε πάντα την αυθεντικότητα οποιουδήποτε άγνωστου ιστότοπου που επισκέπτεστε.
  • Χρησιμοποιήστε μια αξιόπιστη λύση ασφαλείας, όπως το Kaspersky Security Cloud, που προσδιορίζει κακόβουλα συνημμένα και αποκλείει ιστότοπους phishing.

*Ανώνυμα δεδομένα βασισμένα σε ανιχνεύσεις προϊόντων της Kaspersky από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Ιούλιο του 2021.

close menu