Υποδομές

Η Ευρώπη επιβάλει φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων κάθε 60 χλμ. στα εθνικά δίκτυα έως το 2026

Με στόχο την ομαλότερη μετάβαση στην χρήση ηλεκτρικών οχημάτων, η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε στην δημιουργία εκτεταμένου δικτύου σημείων φόρτισης σε όλα τα κράτη μέλη της. Πιο συγκεκριμένα, η κοινοτική οδηγία, η οποία ψηφίστηκε το βράδυ της Δευτέρας 27 Μαρτίου, προβλέπει πως μέχρι το 2026 θα δημιουργηθούν σταθμοί φόρτισης και πρατήρια καυσίμων για υδρογόνο σε όλη την Ευρώπη μέχρι το 2026.

Σύμφωνα με την συμφωνία, το οδικό δίκτυο κάθε χώρας θα έχει σημεία φόρτισης κάθε 60 χλμ (τουλάχιστον στις βασικές αρτηρίες) έως το 2026 και για φορτηγά κάθε 100 χλμ, με το 50% των φορτιστών των φορτηγών οχημάτων να έχουν τοποθετηθεί έως το 2028. Ταυτόχρονα και έως το 2031 θα πρέπει να έχουν δημιουργηθεί σταθμοί ανεφοδιασμού υδρογόνου κάθε τουλάχιστον 200 χλμ.

Η είδηση έρχεται την ίδια εβδομάδα με την επίτευξη συμφωνίας-ορόσημο για να διασφαλιστεί ότι όλα τα νέα αυτοκίνητα που πωλούνται στην ΕΕ θα είναι απαλλαγμένα από εκπομπές ρύπων έως το 2035. Η έλλειψη υποδομών φόρτισης θεωρείται ως ένας από τους κύριους παράγοντες που εμποδίζουν αυτή τη μετάβαση.

Η ΕΕ θέλει επίσης να διασφαλίσει ότι το 90% των βαρέων επαγγελματικών οχημάτων θα έχει μηδενικές εκπομπές ρύπων έως το 2040.

close menu