Γενικές Ειδήσεις

Η ΕΑΒ παρέδωσε στην πολεμική αεροπορία τα πρώτα αναβαθμισμένα F-16 Viper

H Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία παρέδωσε την Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου στην Πολεμική Αεροπορία τα δύο πρώτα αναβαθμισμένα σε έκδοση Viper, υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα, παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου, του Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, του Υπουργού Ανάπτυξης, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, κ. Νίκου Χαρδαλιά, του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κ. Τζορτζ Τσούνη, καθώς και της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τα αναβαθμισμένα αεροσκάφη τροχοδρόμησαν προς την 114 Πτέρυγα Μάχης και απογειώθηκαν με προορισμό την 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα Κρήτης, όπου και θα είναι πλέον η βάση τους.

Το χρονοδιάγραμμα για την αναβάθμιση των δύο αεροσκαφών F-16 Block 52+ και 52+ Advanced της Πολεμικής Αεροπορίας σε έκδοση Viper τηρήθηκε με ακρίβεια, ενώ όλοι οι πτητικοί έλεγχοι κρίθηκαν ως απολύτως επιτυχείς. Η ΕΑΒ προχωρεί με γρήγορους ρυθμούς το πρόγραμμα, ώστε να «θωρακίσει» την Πολεμική μας Αεροπορία με το σύνολο των 83 αεροσκαφών ίδιου τύπου έως το 2027.

Τους επόμενους τέσσερις μήνες, έως το τέλος του έτους, η ΕΑΒ θα παραδώσει άλλα τέσσερα αεροσκάφη. Χάρη στην άριστη εκπαίδευση και κατάρτιση του στελεχικού δυναμικού της Εταιρείας, τα αεροσκάφη αυτά αποτελούν την πλέον προηγμένη έκδοση στην Ευρώπη και σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για τα εθνικά μας θέματα αλλάζουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο.

Ο υπουργός Άμυνας, κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, στην ομιλία του έστειλε ηχηρό μήνυμα σε όσους αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας: «Προάγουμε την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο έναντι οποιουδήποτε επίδοξου αντιπάλου, μας σκεπάζουν τα φτερά της Αεροπορίας».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΑΒ, κ. Δ. Παπακώστας, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στις απεριόριστες δυνατότητες της Εταιρείας: «Με τη δική σας υποστήριξη η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία γιγαντώνεται με μόνο στόχο την προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας. Είμαστε εδώ για να κάνουμε όλους τους Έλληνες υπερήφανους».

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, τόνισε μεταξύ άλλων: «Οποιοσδήποτε επιβουλέας πρέπει να το σκεφτεί αν θα προκαλέσει την τύχη του. Οι ουρανοί ήταν, είναι και θα είναι δικοί μας. Να συνεχίσετε να κάνετε αυτό που πρέπει», ενώ ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, σημείωσε: «Σε λίγο ο ήχος των κινητήρων θα σκεπάσει τις ομιλίες μας, θα επιβαρύνει την ακουστικότητά μας, μην ξεχνάτε όμως ότι είναι ο ήχος που κάθε Έλληνας πολίτης λαχταρά να ακούει από πάνω του στις εσχατιές της ελληνικής επικράτειας, είναι ο ήχος της ελευθερίας».

Ο Αμερικανός πρέσβης Τζορτζ Τσούνης δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από τη συνεργασία της Lockheed Martin με την ΕΑΒ, ενώ αναφέρθηκε και στην αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ, τονίζοντας ότι «αυξάνει τη διαλειτουργικότητα και την ασφάλεια». «Η ειρήνη και η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε, «αποτελούν βασική αρχή για τις ΗΠΑ».

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, Αντιπτέραρχος (Μ) ε.α., κ. Ιωάννης Κούτρας, επεσήμανε πως «EAB, εργαζόμενοι και Διοίκηση λειτουργούν με μόνο γνώμονα το εθνικό συμφέρον και την ανάδειξη των τεράστιων δυνατοτήτων μιας πρωτοπόρου και καινοτόμου Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας με διεθνή εμβέλεια».

Τέλος, ο αντιπρόεδρος Διεθνών Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων της Lockheed Martin Aeronautics International, κ. Ντένης Πλέσσας, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σήμερα είναι μια σπουδαία ημέρα για όλους εμάς στη Lockheed Martin, καθώς γινόμαστε μάρτυρες της επιτυχούς προόδου του προγράμματος αναβάθμισης των F-16 με την παράδοση των δύο πρώτων αναβαθμισμένων F-16 στην έκδοση Viper. Αυτό αποδεικνύει την άριστη συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και, φυσικά, την ΕΑΒ που παρέδωσε εντός χρονοδιαγράμματος τα πρώτα αναβαθμισμένα μαχητικά, καθώς και με την Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία».

Στην τελετή Αγιασμού χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ.κ. Γεώργιος.

close menu