Τεχνολογίες

Η Amazon θα επενδύσει έως 4 δισ. δολάρια στην ΑΙ Startup Anthropic

H αμερικανική Startup ιδρύθηκε από πρώην στελέχη της OpenAI το 2021, είναι ήδη μονόκερος και βάζει την Amazon στην κούρσα AI μαζί με Microsoft, Google και Meta.

Στην κούρσα στης Τεχνητής Νοημοσύνης ο (προσωρινός) ηγέτης είναι αναμφισβήτητα η OpenAI με το ChatGPT αλλά και η Microsoft η οποία θα επενδύσει έως 10 δισ. δολάρια στην μη κερδοσκοπική ερευνητική εταιρεία που ίδρυσε μεταξύ άλλων ο Elon Musk και διοικείται από τον Sam Altman. Να σημειώσουμε ότι ο Elon Must αποχώρησε από την OpenAI πρόσφατα διαφωνώντας για την στρατηγική της, ιδρύοντας μάλιστα την ανταγωνιστική X.ai η οποία έχει στόχο να καταλάβει το σύμπαν μας μεταξύ άλλων μέσω τεχνητής νοημοσύνης προφανώς.

H Google, παρότι είχε προχωρημένες και έτοιμες εμπορικά υλοποιήσεις σαν το ChatGPT, είχε άλλο χρονοδιάγραμμα, με το αιφνιδιαστικό λανσάρισμα του ChatGPT 3 τον περασμένο Νοέμβριο από την OpenAI, την ανάγκασε να παρουσιάσει άρον-άρον τη δική της γλωσσική ΑΙ, με το όνομα bard.

Στην κούρσα υπάρχει φυσικά και η Meta, η οποία έχει δημιουργήσει ένα ανοικτό μοντέλο γλωσσικής ΑΙ, κερδίζοντας σε διείσδυση και απήχηση σε ερευνητές και Startups.

Το 2021 πρώην στελέχη της OpenAI δημιουργούν την Startup Anthropic η οποία έχει παρουσιάσει ένα γλωσσικό μοντέλο AI παρόμοιο με τους υπόλοιπους αλλά και ένα chat bot, το Pi, το οποίο έχει σχεδόν ανθρώπινη γραπτή συμπεριφορά και συνομιλίες.

Σήμερα, ανακοινώθηκε ότι η Amazon αποκτά μειοψηφικό μερίδιο στην Anthropic, επενδύοντας έως 4 δισ. δολάρια τα επόμενα έτη, κάτι που θα επιτρέψει στην εταιρεία να έχει τους απαραίτητους πόρους για την περαιτέρω ανάπτυξή της μια και θα χρησιμοποιήσει τα κέντρα δεδομένων της Amazon, την πλατφόρμα cloud computing και τα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύσσει η Amazon.
Η συμφωνία θα επιτρέψει επίσης στην Amazon να ενσωματώσει την τεχνολογία της Anthropic σε διάφορα προϊόντα σε όλες τις δραστηριότητές της, συμπεριλαμβανομένης της υπηρεσίας Amazon Bedrock για την κατασκευή εφαρμογών AI και φυσικά στην “υπεραγορά” Amazon και στο ηλεκτρονικό εμπόδιο.

Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η Anthropic αυτο-χαρακτηρίζεται σαν μια ηθική εταιρεία ασφάλειας και έρευνας AI

close menu